Кърменето и татуировките – има ли опасности и странични ефекти

Кърменето и татуировките учудва ви нали. Какво пък общо би имало едно кърмене с направата на татуировка или нейното съществуване по тялото. Ами оказва се, че има защото все пак пигмента за татуировката се инжектира в кожата и се усвоява от нея.

Кърменето и татуировките

По същата логика, ако татуировката се прави докато сте бременни, което е модерно в днешно време или след раждането, дали е безопасно и има ли някаква опасност за бебето, което кърмите?


Всички тези въпроси се блъскат в главата на жените решили да си направят татус или пък тези, които имат такъв и то в зоната на гърдите. Затова решихме да ви разкажем малко повече по въпроса, за да сте информирани и спокойни.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Кърменето и татуировките – безопасно ли е

Основно тревогите за татуировки по време на кърменето се свеждат до – направата на татуировка, докато кърмите, премахването на такава докато кърмите и кърменето при вече направена татуировка. Дали всичко изброено до тук е безопасно и ако не защо, сега ще се опитаме да обясним.

Ако се тревожите, че докато кърмите е вредно да си направите татуировка, то грешите. Като цяло една татуировка се прави с багрила на растителна основа и те се вкарват в кожата ви, благодарение на хиляди убождания и така татуса изниква пред очите ви. Молекулите боя са големи и няма как да преминат бариерната граница на кожата, като преминат в състава на кърмата, но пък болката от убожданията, дали не вреди? Като цяло, това нито е изследвано, нито доказано, но пък хилядите убождания от иглата са свързани с болка и много зависи, къде се прави татуировката. Ако я искате в областта на гърдите, шията или пък кръста, то тези зони са силно чувствителни и болят повече, отколкото татуировките на други места. Затова чисто физиологически е възможно от болката, за кратко кърмата ви да намалее и това е зле за гладното ви бебче. Затова татуирането, докато кърмите е вредно, макар и не от физическа гледна точка.

Кърменето и татуировките не си подхождат и поради опасността от инфектиране на мястото, което ще бъде татуирано. Така, ако направите татуировката си в съмнително студио, където нито иглите са дезинфекцирани подходящо, нито пък татуировката е направена добре, то опасността да се инфектира е голяма. Така предписаните кремове за мазане на зачервеното и болезнено място са подходящи и безвредни, но пък няма гаранция, че инфекция няма да възникне и тя да даде отражение на качеството на кърмата. Затова още веднъж мнозина специалисти не смятат, че кърменето и татуировките си подхождат и се съвместяват. Това важи и за премахването им, чрез химически пилинг или лазерна терапия. Отново гаранция, че състава и качеството, както и количеството на кърмата ви няма да се промени – няма. Ако вече имате направена татуировка, то тя не е никакъв проблем или опасност за кърменето на бебето ви, така че по-добре ако искате татус, то направете го преди раждането на бебето. Но нека видим, дали е безопасно.

Татуиране по време на бременност и има ли опасност за бебето

Като цяло, както при кърменето и татуировките, така и при бременността и татуирането няма твърди доказателства, че то е напълно безопасно или пък напълно отречено, като вредно. Мислейки логично по въпроса, то опасността да се заразите със СПИН или ХИВ е много малка, но пък не е изключена. Колкото и да са дезинфекцирани иглите, багрилата да са естествени и безвредни, това не го знаете на 100%. Така, ако сте решили да си направите татуировка докато сте бременни, никои не ви спира, но не сте предпазени от инфекции и нещата може да се усложнят. Особено опасно е да се татуирате в първия триместър от бременността си, докато плода още се развива и никой не може да ви гарантира, че само заради една татуировка, няма да рискувате един спонтанен аборт например. Още повече, ако сте решили да си правите татуировка на гърба, то едва ли ще се съгласят да ви сложат епидурална упойка преди раждането. Така, че ако искате тази упойка, помислете отново.

Като цяло татуирането е болезнено, за едни повече, за други по-малко, но по време на бременност болката може да стане причина за появата на контракции. Това важи за напредналата бременност след първи триместър, когато преждевременното раждане при силен стрес не се изключва, но пък никак не се препоръчва за все още недоразвитото бебе. И така татуирането по време на бременност не е никак препоръчително, както не е препоръчително кърменето и татуировките.

В крайна сметка тялото си е ваше, както и бебето. Така, че решението дали ще се татуирате по време на бременността или пък след раждането докато кърмите, си е изцяло ваше и никои няма право да ви го насажда. Но погледнете на нещата от философска гледна точка – една татуировка няма да избяга, ако не сте си я направили досега, то тя може да почака в името на най-святото нещо на света, бебето ви и неговото добро здраве. Затова претеглете цялата информация „за“ и „против“, според вас и решете индивидуално сами за себе си, но не от егоистична гледан точка, а от майчинска. Кърменето и татуировките си остава въпрос с отворен отговор.

f | Сподели с приятели