Хранене на подрастващото бебе и ролята на мастните киселини

Хранене на подрастващото бебе винаги изисква разнообразие, баланс и знание по въпроса за хранителните вещества.

Хранене на бебето и ролята на мастните киселини

Храненето не само при бебетата, но и при възрастните е много повече от процес на засищане на глада. Чрез него се осигурява набавяне на така важните разнообразни хранителни вещества и поддържането на добро здраве.

Балансираното и съобразно хранене при подрастващите деца е още по-важно, защото то определя и добрият им растеж, както и темпове на развитие. В тази тема ще се опитаме да наблегнем на една много важна група хранителни вещества и това са така наречените незаменими и полезни мастни киселини. Те имат жизненоважна роля за развитието и растежа на подрастващото и затова не бива да ги пренебрегваме и се стремим да ги даваме, чрез различни видове храни.

Хранене на подрастващото бебе и защо мастните киселини са толкова важни?

На първо място тези важни или още известни, като есенциални мастни киселини, не могат по естествен път да се синтезират в човешкия организъм. Затова е добре да се следи, че се внасят в него отвън, тоест чрез подходящите хранително продукти. Ако си мислите, че са непотребни и вредни, само защото са мазнини, много грешите. Именно тези вещества изиграват важна роля в строежа на клетките, имат основни функции при регулацията на нервната система , на сърдечно-съдовата система и за силния имунитет.

Освен това тяхна незаменима функция е да помагат на нашия метаболизъм да усвоява правилно хранителните вещества, като не ги задържа или натрупва под формата на мастни образувания. Да не говорим, че подрастващия мозък на невръстното ни дете се нуждае от тях за доброто си функциониране. Всичко изписано до тук и ползите свързани с развитието и изграждането на крехкия детски организъм важи за две основни групи полезни мастни киселини – Омега 3 и Омега 6 мастни полиненаситени киселини.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Като цяло специалистите са на мнения, че с храната в по-голяма степен успяваме да си набавим Омега 6 мастните киселини, но това важи в по-малка степен за Омега 3 мастните киселини, затова често трябва да ги приемаме под формата на добавки. Именно двете мастни киселини намаляват нивата на лош холестерол в кръвта и укрепват съдовете на сърдечната и нервни системи.

Малко повече за ролята на Омега 3 мастните киселини в хранене на подрастващото бебе

Основно разпознаваме три основни вида мастни киселини от групата на Омега 3. Няма да ви запознаваме със сложните им наименования, защото не е нужно, а и няма да ви свършат работа поименно. Ще наблегнем на ролята им по скоро в оформящият се детски организъм. И така Алфа мастните киселини от Омега 3 тип са изцяло срещани в растенията и са от растителен тип. Те се срещат в големи количества при култури, като соята, лененото семе и орехите.

Когато те се приемат външно, чрез храната в тялото ни, защото не ги синтезираме, автоматично то ги разпознава и ги превръща във втория и трети тип Омега 3 мастни киселини. Това, обаче е в много малко количество, така че трябва да си набавяме и чрез хранителните продукти този втори и трети тип. Те се съдържат в големи количества в мазните риби, като скумрия, херинга, сардина, сьомга и пъстърва.

Когато бебето е малко и няма, как да приема, чрез хранителни продукти от общ вид тези киселини, то пюретата и изкуственото мляко са обогатени с тях. За кърмените бебета приема става по естествен път, чрез кърмата, но менюто на кърмачката трябва да е здравословно и балансирано отново, за тази цел. Ако все пак една бременна и кърмачка смята, че с храната не си набавя така важните мастни киселини от типа Омега 3 и Омега 6, то трябва да се консултира с лекар. Той ще и препоръча подходящите безвредни добавки за попълване на оптималните количества.

Този тип мастни киселини в оптимално съдържание, още от утробата на майката предопределят доброто зрение и развитие на мозъка, както това на тъканите и органите. Затова не бива да бъдат пренебрегван приема им още от самото зачеване. Приема, както на растителните, така и на рибните мастни киселини е от важно значение, през бременността, през периода на кърмене и този на захранване, та чак до преминаването към обща храна.

Хранене на подрастващото бебе и количествата необходими мастни киселини в менюто му

Като цяло ориентировъчни параметри до навършване на една година, на детето няма за приема на мастни киселини от Омега 3 и Омега 6 характер. От 1 година, до към 3 години, обаче препоръчителното количество дневно е по 7 грама за Омега 6 мастните киселини и по 0,7 грама за Омега 3 мастните киселини. Това количество почти се удвоява при навършването на 4 години от детето. Както споменахме вече набавянето на Омега 6 не е проблем, защото то се среща в хранителните продукти от всеки тип и почти, няма как да ни липсва на нас или в хранене на подрастващото бебе. Затова най-вече е добре да се съсредоточим в набавянето за детето си на Омега 3.

Разбира се не трябва да мерите по грамове приеманите количества от тези киселини в детското меню, но е добре най-малкото поне веднъж седмично да предлагате риба, като скумрия или сьомга най-добре. Така ще балансирате и осигурите донякъде количествата от двете киселини, още повече ако комбинирате и богата гама от зеленчуци, ядки и семена с това.

Ако детето е по-малко, то лененето семе, може да се даде, като масло, орехите да се включат в сладкиш, да се даде фъстъчено масло ( но внимавайте то е силен алерген ). По подходящи в ранна детска възраст са маслата от соя, пшеничния зародиш, масло от рапица и други. Да не забравяме и за зелето в разнообразните му разновидности, както и за така важния за хранене на подрастващото бебе жълтък.

Хранене на подрастващото бебе винаги трябва да включва тези полезни мастни киселини и ако то е разнообразно и информирано, то няма как те да липсват. Така детето ви ще расте силно, здраво и умно.

f | Сподели с приятели