Бременност и суровоядство – защо не е препоръчително да го практикуваме при бременност

Бременност и специфичен хранителен режим. Какво ще рече това – дали вегетарианство, дали хапването само на определени млечни продукти или пък приема само на храни в сурово състояние?

Бременност и суровоядство

Още в началото на материала ще изясним, че преди забременяване, по време на бременност и понякога през целия период на кърменето – специфичните хранителни режими са строго непрепоръчителни, дори забранени.

Бебето и майката се нуждаят от оптимални дози разнообразни хранителни вещества, така че да може да протече бременността нормално и бебето да се развие здраво. Какво е суровоядството и защо може да е опасно, ако го практикувате докато сте бременни? Това ще разгледаме в този материал и ще се опитаме да ви отговорим на колкото се може повече въпроси относно темата хранене и бременност.

Преди да узнаете за приема на сурови храни и как влияят те на бременността, запознайте се със статията ни за лятното меню на бременните – ще намерите много полезни неща в нея.

Бременност и специфичен хранителен режим – какво е суровоядство и как влияе на бременността

Още от самото име на режима за хранене можете да се досетите, че всичко, което хапвате трябва да бъде сурово. Забравяте за топлинната обработка на продуктите, за уредите за готвене и въобще ставате суровоядец. Ядат се главно плодове и зеленчуци, защото яденето на сурово месо води към друга посока по скоро. Могат да се хапват и сурови зърна, ядки, кълнове и подобни неща.

Суровоядците са на мнение, че когато обработваме храната, ние я убиваме. Тоест важните хранителни вещества в нея се губят и добрите ензими за храносмилателната ни система изчезват. Хората практикуващи подобни хранителни режими смятат, че те им помагат за по силен имунитет, предпазването от заболявания или лечението на редица такива. Дали е така, обаче и докато сте бременни?

Няма сила или лекар, които да ви забранят да сте суровояд, докато сте бременна. В суровите плодове и зеленчуци има големи дози витамини и това никак не е вредно, но не бива да се стига до крайности, когато отказвате приема на месо, на млечни храни и важни за организма ви хранителни вещества. Това до голяма степен ще навреди повече на вас, но е опасно и за бебето ви, защото развитието му зависи главно от веществата, които приема директно от организма ви. Едва ли има удачен заместител на разнообразните меса под форма на ядки, кълнове или зеленчуци и плодове. Същото важи и за така важните през периода на бременността млечни продукти. Можете да включите по-големи дози сурови зеленчуци, ядки, зърна и плодове в менюто си, но не и изцяло да го ориентирате към тях.

Тук е време да разделим нещата на две направление: ако досега през целия си съзнателен живот сте били суровояд, то времето на бременността не е удачното да променяте навиците си. Същото важи и ако до забременяването си сте били всеядни, а изведнъж решите да станете суровояд. Резките промени и катаклизми в организма по време на бременността не са добра идея, затова продължете със стария си хранителен режим, като малко се опитате да го измените, за да бъде по-полезен за вас и бебето ви. Хормоните достатъчно бушуват в тялото на бременната жена, за да утежнявате нещата с допълнителен хранителен стрес за тялото си.

Бременност и специфичен хранителен режим – суровоядство и риска от бактериални инфекции

Реално погледнато термичната обработка на дадени храни ни предпазва именно от риска да се заразим с опасни бактерии. Така погледнато не всеки екзотичен плод или зеленчук е добре да се консумира суров – понеже може да зарази бременната с опасна бактерия, а оттам и бебето ѝ да е в риск.

Както вече споменахме в месата и млечните храни има много полезни протеини и белтъци, които суровоядците няма как да си набавят – но ако сте свикнали с това, нещата ще са ок. Когато видите двете черти на теста за бременност и имате специфичен хранителен режим – бил той суровоядство или не. – веднага посетете гинеколог или специалист по репродуктивно здраве, за да му споделите хранителните си навици и той да ви посъветва, какви рискове крият те за бебето ви и доброто му развитие, както и за самата бременност.

Бременност и специфичен хранителен режим – промяната във вкуса на бременната

Истината е, че с каквото и да обичате да се храните, когато забременеете нещата може коренно да се изменят. Всяка бременност е строго индивидуална, казвали сме го хиляди пъти. Едни бременни почти не променят хранителните си навици, не им прилошава, не изпитват ненавист към определени миризми или вкусове. Докато други направо им призлява при вида, мириса, камо ли вкуса на храни, които преди са обожавали. Така, че истината е специфични хранителни режими по време на бременността няма, стига да не става въпрос за някаква здравословна диета свързана с определени заболявания на бременната.

Най-добре е да се доверите на вкуса си за храна докато сте бременни и да се храните умерено с това, което ви понася. Понякога тялото на бременната по естествен път се отказва от храни, като морските, силно активните детоксикиращи храни, като билки, подправки и зеленчуци със зелен цвят или остри плодове на вкус. Задължително, с каквото и да се храните докато сте бременна, трябва да осигурите на бебето си протеини, фолиева киселина, желязо, калций, витамините Д и К, есенциални мастни киселини и витамини от група Б. За това ще ви помогне балансираният, разнообразен и богат на хранителни вещества ежедневен хранителен режим.

Всичко зависи от вас мили бременни, но запомнете вие сте отговорни изцяло за това, бебето в утробата ви да се развива и расте добре, особено, когато говорим за хранене! Дано ви накарахме да се позамислите, а сега изчетете и материала ни за наднорменото тегло по време на бременността – още една много важна тема с много въпросителни.

f | Сподели с приятели