Вегетарианство по време на бременност – възможно ли е

Макар че напоследък все повече се говори за вегетарианството като за мода, истината не е точно такава.

бременност и вегетарианство

Вегетарианството е важно решение, което всеки човек взима индивидуално. То е отговорност, много често е резултат от желание за израстване. Ето защо на бременните вегетарианки им е почти невъзможно да следват съветите на лекарите и да се върнат отново към консумацията на месо.

Ако и вие сте бременни и не ядете месо, вероятно десетки пъти сте чували от приятелките, семейството си и лекарите, че по време на бременност е задължителна консумацията на месо. Макар че много голям процент от лекарите в България твърдят, че то е в основата на доброто развитие на детския организъм, това не е точно така.

Има хиляди вегетарианки, които раждат съвсем здрави деца, при условие, че следват добре балансирана диета. Но е наистина важно освен самите вие да сте наясно коя растителна храна какви ползи носи на организма, да попаднете и на лекар, който може да ви помогне с подходящ хранителен режим.

Независимо дали сте отхвърлили само месото от менюто си, а сте запазили млечните продукти, или и тях напълно сте редуцирали, трябва да знаете, че ако се храните пълноценно, ще родите едно бебе в съвсем нормално здравословно състояние.

Протеини

Широко разпространена е представата, че вегетарианците не могат да си набавят протеин. Всички изследвания, направени в тази насока, показват съвсем друго – в растителните продукти съществува достатъчно протеин, който напълно би могъл да замени животинския, без това да предизвика каквито и да е нежелани последствия.

Оказва се дори, че хората, които често консумират месо, поемат дори повече протеин, отколкото е нужен на организма. Растителните продукти, които заместват протеина от месото най-често са бобовите растения и ядките. Но за да се храните достатъчно здравословно трябва храната ви да е разнообразна – да приемате достатъчно често както различни видове ядки, така и различни видове бобови. Комбинирайте ги със зърнени храни и тестени изделия, които също носят ползи, а не вреди. Това ще бъде напълно достатъчно.

Калций

Калцият е основен при изграждането на здрави кости. За основен източник на калций се смята млякото. Ако оставим въпроса така, се оказва, че вегетарианците, които не са вегани, могат да си набавят достатъчно количество калций и проблемът ще бъде само при веганите. Но това не е съвсем вярно. Освен че в млякото се съдържа много калций, за да изпълни своята функция в човешкия организъм, той трябва да се усвои.

Но калцият не може да бъде усвоен самостоятелно, нужни са още вещества, които да подпомогнат абсорбацията му. При пастьоризация обаче, всички тези необходими и ценни вещества изчезват.

Друго важно условие за набавяне на достатъчно количество калций е да бъде консумиран с фосфор. Но количеството на фосфора трябва да е два пъти по-малко от калция. В противен случай нивата на калция спадат. Най-интересното е, че е установено, че в храните, които са ни дадени от природата, пропорцията е точно такава. Ето защо може много успешно да се набавя от растителните продукти с богато съдържание на калций това ценно вещество. Освен в зелените растения, той се съдържа и в ядките.

Сусамът също е един от богатите източници на калций, в който пропорциите също са спазени. Защото природата най-добре „знае“ как да се погрижи за нас. Като източник на калция се посочва и соята от растителните продукти. Факт обаче е, че един много голям процент от соята е ГМО. Това я прави непрепоръчителна храна не само за бременните, но и за всеки един човек, независимо от възрастта.

Желязо

Няма значение дали ядете месо, или не – желязо дефицитната анемия е много често срещана при бременните. Вярно е, че черният дроб е богат източник на желязо, но в природата съществуват и други продукти, от които то може да бъде набавено.

Най-често зелено листните храни имат високо съдържание на желязо. Но по време на бременност много от лекарите изписват желязото на таблетки, като добавка към храната. Препоръчително е продуктите, богати на желязо, да се консумират с витамин С, защото той спомага за абсорбацията в тялото. Освен това е препоръчително да избягвате кафе и зелен чай, тъй като кофеинът възпрепятства усвояването на желязо до 50% – 60%.

Bитамин B12

Може би от всички съставки, които се съдържат в месото, това е единствената, която дори и да се среща в млечните продукти, има съвсем минимално количество от нея. Това значи, че е много трудно на организма на една вегетарианка да набави нужното за деня количество от този витамин. Но той е от съществена важност за плода, защото дефицитът в тялото на майката може да увреди бебето. Ето защо много лекари ще ви посъветват да го приемате на таблетки. За да се усвои от организма, се налага да бъде комбиниран с фолиева киселина.

Както сами можете да се убедите, бременността не е причина да се върнете обратно към месото. Нито пък причина да се притеснявате или самообвинявате, че няма да дадете на детето си необходимите за организма му вещества. Просто си създайте добър хранителен режим.

f | Сподели с приятели