Бременност и появата на цистит – лечение и превенция

Бременност и появата на цистит по нейното време е неприятно явление, но се среща. Този проблем е често срещан, както при бременните, така и при другите жени в определен период от живота им.

Бременност и появата на цистит – лечение и превенция

Понякога симптомите на парене, често уриниране и дискомфорт ги няма, но при едно случайно изследване на урината разбирате, че имате неприятното заболяване.

Като цяло специалистите в областта на женското здраве оценяват най-рисково предразположената група към цистит да е тази на бременните жени. Затова ще се опитаме да ви разясним какво представлява заболяването, какви са симптомите и опасностите и как евентуално да се предпазите от него.

Що е то цистит

По своята природа циститът е най-често срещаната инфекция на пикочно-половите пътища при дамите. Тя често пъти освен възпаление предизвиква и силно дразнене. Бременност и появата на цистит са често свързвани, защото тази инфекция се предава от областта на ануса към пикочния канал, а те са непосредствено близо един до друг при жените.

Най-честите причини за тази дразнеща болест са задържане на урина и поява на болестотворни бактерии, предадени по полов път бактерии и раздразнение към некачествени продукти за интимна хигиена.

Защо бременните са най-рискова група податлива на цистити си има обяснение. То е, че по време на бременност матката оказва силно напрежение върху пикочната система. Това е така, защото тя нараства и притиска все повече пикочния мехур. Така напълно отделянето на урината е невъзможно и се създава микробна среда. Освен това бъбреците на една бременна са много по-натоварени от гледна точка на допълнителните течности в организма по време на бременност.

Появата на цистита е добре да се следи и лекува, защото той може да се превърне в опасна инфекция на бъбреците в последствие. Обикновено хроничния цистит при едно непроявено или лошо лечение по време на бременност, прераства в последните месеци от бременността в бъбречна криза, която води до преждевременно раждане на родилката или бъбречна недостатъчност. Затова, макар и безобидно, това заболяване не бива да се пренебрегва с лека ръка. Лечението му е най-често антибиотично и наблюдаващият лекар изписва безвреден за плода антибиотик.

Симптоматика при цистит

Общата симптоматика на заболяването е типична за една инфекция на пикочните пътища. Повечето жени се оплакват от парене и честа нужда от уриниране. Когато отидат до тоалетна, обаче в действителност нямат голямо количество урина, а само няколко капки. При по-тежки случай дори урината става тъмна на цвят и в нея има кръв.

Освен споменатото, често пъти дискомфорта е голям, защото постоянно чувствате тежест ниско в стомаха и сякаш не сте ходили до тоалетна с дни. Тези симптоми обаче не са валидни за всички бременни. Бременност и появата на цистит може да протече съвсем незабелязано и безболезнено. Това е твърде опасно, защото внезапно води до втрисане и висока температура. Те пък от своя страна са индикатор на едно заболяване на бъбреците, което е твърде опасно за една бременна.

Понякога дори едни болки в гърба и кръв в урината са индикация за напреднал цистит, който може да прерасне в бъбречно заболяване. Затова и на бременната се правят поне два пъти по време на бременността изследвания на урината и се взима секрет за изследване от влагалището. Така дори и при липса на симптоми един цистит бива откриван и лекуван адекватно.

Методи за лечение на цистит при бременност

Както вече споменахме, циститът в най-голямата част от случаите се лекува чрез антибиотици. Когато наблюдаващият лекар на една бременна открие някаква инфекция или цистит, най-често при оплакване от нейна страна или в резултата на отклонени показатели в изследванията на урината – той назначава адекватното и навременно лечение.

Има списък с утвърдени безвредни антибиотици за майката и бебето, които лекарите следват и предписват. Така една бременна може да е напълно спокойна при приема на даден антибиотик за лечението на цистита си. Отказът от лечението е немислим, защото би довел до усложнения, за които вече споменахме. А те от своя страна са много по-лошия вариант от антибиотика, защото наистина са опасни.

Прочетете още за лекарствата по време на бременност.

С какво може една бременна да предотврати евентуалната поява на цистит

Бременност и появата на цистит е изключително дразнещ и дискомфортен фактор по време на бременността. Ако особено сте имали цистит веднъж, докато не сте били бременни или при предишна бременност, то той е много вероятно да се появи отново. Така изниква въпросът как да се предпазите от заболяването?

На първо място бременната е много добре да поема поне по два литра течности на ден. Това е добре, както за бебето и нея, така и за превенцията на цистита. Под течности се има предвид основно вода, защото чая, кафето, соковете и газираното не са ни най-малко полезни. Те по-скоро дехидратират организма, отколкото да го зареждат с нужното количество течности.

Много полезен не само по време на бременност, но и като цяло за пикочно-половата система е сокът от червена боровинка. Добре е да си го правите от натуралните плодчета, а не да залагате на готовия продукт.

Относно интимната хигиена е най-добре да се ползват специалните за това препарати с неутрално PH и липса на каквито и да било парфюми. Винаги бременност и появата на цистит се свързва със задържането на урината, освен и с други фактори. Затова, когато усетите позиви за уриниране, винаги отидете до тоалетна, а не стискайте.

Бременност и появата на цистит е важна част от симптоматиката на една бременност. Добре е да следите за симптомите му и да се предпазите от него, доколкото можете, защото макар и привидно безопасен, цистита води до усложнения, които не са шега.

f | Сподели с приятели