Бременност и появата на цистит – лечение и превенция

Бременност и появата на цистит по нейното време е неприятно явление, но се среща. Този проблем е често срещан, както при бременните, така и при другите жени в определен период от живота им.

Бременност и появата на цистит – лечение и превенция

Понякога симптомите на парене, често уриниране и дискомфорт ги няма, но при едно случайно изследване на урината разбирате, че имате неприятното заболяване.

Като цяло специалистите в областта на женското здраве оценяват най-рисково предразположената група към цистит да е тази на бременните жени. Затова ще се опитаме да ви разясним какво представлява заболяването, какви са симптомите и опасностите и как евентуално да се предпазите от него.

Що е то цистит?

По своята природа циститът е най-често срещаната инфекция на пикочно-половите пътища при дамите. Тя често пъти освен възпаление предизвиква и силно дразнене. Бременност и появата на цистит са често свързвани, защото тази инфекция се предава от областта на ануса към пикочния канал, а те са непосредствено близо един до друг при жените.

Най-честите причини за тази дразнеща болест са задържане на урина и поява на болестотворни бактерии, предадени по полов път бактерии и раздразнение към некачествени продукти за интимна хигиена.

Защо бременните са най-рискова група податлива на цистити си има обяснение. То е, че по време на бременност матката оказва силно напрежение върху пикочната система. Това е така, защото тя нараства и притиска все повече пикочния мехур. Така напълно отделянето на урината е невъзможно и се създава микробна среда. Освен това бъбреците на една бременна са много по-натоварени от гледна точка на допълнителните течности в организма по време на бременност.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Появата на цистита е добре да се следи и лекува, защото той може да се превърне в опасна инфекция на бъбреците в последствие. Обикновено хроничния цистит при едно непроявено или лошо лечение по време на бременност, прераства в последните месеци от бременността в бъбречна криза, която води до преждевременно раждане на родилката или бъбречна недостатъчност. Затова, макар и безобидно, това заболяване не бива да се пренебрегва с лека ръка. Лечението му е най-често антибиотично и наблюдаващият лекар изписва безвреден за плода антибиотик.

Бременност и появата на цистит – симптоматика

Общата симптоматика на заболяването е типична за една инфекция на пикочните пътища. Повечето жени се оплакват от парене и честа нужда от уриниране. Когато отидат до тоалетна, обаче в действителност нямат голямо количество урина, а само няколко капки! При по-тежки случай дори урината става тъмна на цвят и в нея има кръв!

Освен споменатото, често пъти дискомфорта е голям, защото постоянно чувствате тежест ниско в стомаха и сякаш не сте ходили до тоалетна с дни. Тези симптоми обаче не са валидни за всички бременни! Бременност и появата на цистит може да протече съвсем незабелязано и безболезнено. Това е твърде опасно, защото внезапно води до втрисане и висока температура. Те пък от своя страна са индикатор на едно заболяване на бъбреците, което е твърде опасно за една бременна.

Понякога дори едни болки в гърба и кръв в урината са индикация за напреднал цистит, който може да прерасне в бъбречно заболяване. Затова и на бременната се правят поне два пъти по време на бременността изследвания на урината и се взима секрет за изследване от влагалището. Така дори и при липса на симптоми един цистит бива откриван и лекуван адекватно!

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Бременност и появата на цистит – методи за лечение

Както вече споменахме, циститът в най-голямата част от случаите се лекува чрез антибиотици. Когато наблюдаващият лекар на една бременна открие някаква инфекция или цистит, най-често при оплакване от нейна страна или в резултата на отклонени показатели в изследванията на урината – той назначава адекватното и навременно лечение.

Има списък с утвърдени безвредни антибиотици за майката и бебето, които лекарите следват и предписват. Така една бременна може да е напълно спокойна при приема на даден антибиотик за лечението на цистита си! Отказът от лечението е немислим, защото би довел до усложнения, за които вече споменахме. А те от своя страна са много по-лошия вариант от антибиотика, защото наистина са опасни!

Прочетете още за лекарствата по време на бременност.

С какво може една бременна да предотврати евентуалната поява на цистит?

Бременност и появата на цистит е изключително дразнещ и дискомфортен фактор по време на бременността. Ако особено сте имали цистит веднъж, докато не сте били бременни или при предишна бременност, то той е много вероятно да се появи отново! Така изниква въпросът как да се предпазите от заболяването?

На първо място бременната е много добре да поема поне по два литра течности на ден. Това е добре, както за бебето и нея, така и за превенцията на цистита. Под течности се има предвид основно вода, защото чая, кафето, соковете и газираното не са ни най-малко полезни. Те по-скоро дехидратират организма, отколкото да го зареждат с нужното количество течности.

Много полезен не само по време на бременност, но и като цяло за пикочно-половата система е сокът от червена боровинка. Добре е да си го правите от натуралните плодчета, а не да залагате на готовия продукт!

Относно интимната хигиена е най-добре да се ползват специалните за това препарати с неутрално PH и липса на каквито и да било парфюми. Винаги бременност и появата на цистит се свързва със задържането на урината, освен и с други фактори. Затова, когато усетите позиви за уриниране, винаги отидете до тоалетна, а не стискайте!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Бременност и появата на цистит е важна част от симптоматиката на една бременност. Добре е да следите за симптомите му и да се предпазите от него, доколкото можете, защото макар и привидно безопасен, цистита води до усложнения, които не са шега!

| Сподели с приятели