Петата болест – коя е тя и кого засяга

Петата болест – какво представлява тя и опасна ли е за бебетата и децата ни? Тази болест със странно име не се е появила днес или преди няколко години.

Пета болест при децата

Тя е установена отдавна от учените, когато те са квалифицирали петте най-често проявяващи се заболявания при децата.

Именно защото е поставена под номер пет в тази класация, тази болест се нарича Пета болест, като разбира се има и Шеста. В този материал ще се постараем да ви запознаем с тази болест, която не е толкова опасна днес, защото протичането ѝ е леко.

Прочетете и материала ни за безумните коментари из интернет, за отглеждане на дете. Ще се посмеете и ще откриете някои истини. А сега по темата за Петата болест.

Петата болест – какво представлява тя и можете ли да се заразите

Като цяло това състояние, което най-често се проявява при деца от три до петнадесет години, специалистите наричат Еритема инфекциозум. Заболяването е вирусно, което моментално отговаря и на въпроса ни дали може да се заразим? Да може. Петата болест много прилича на шарката, но не е шарка – затова изисква диагностика и лечение.

Най-често от заболяването боледуват деца над три години и може да се заразят чак до навършването на около 15 години. За разлика от шарката, Петата болест протича много бързо, понякога незабелязано от родителите и за щастие няма усложнения, които да са сериозни.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Както бегло споменахме в началото, Петата болест е Пета, защото в хода на историята специалистите са класифицирали най-често срещаните заболявания, при децата обвързани с обрив и инфекция на вирусна основа. На първо място разбира се са шарките (морбили, скарлатина, рубеола). След тях на 4-то място се нарежда така наречената болест на Дюк и следва Петата болест. Бебешката шарка или розеолата се нарича шестата болест.

И така, с какво се характеризира най-вече Петата болест? Вирусът наречен В19 е причината да се заразите с Пета болест. Децата са рисковата група, докато възрастните не подлежат на заразяване много често. Ще ви бъде интересно да научите, че това състояние е известно и под наименованието „синдром на шамара“. Защо? Защото най-ярката му характеристика е появата на червен обрив по лицето в областта на бузите, сякаш сте ударили шамар на детето си.

Обривът може да се разпространи и около носа, в областта на устните и в последствие в горната част на ръцете и краката на детето. Много често родителите отдават обрива на алергия или реакция към дадено лекарство или храна. През зимата го отдават на студа. Затова в 90% от случаите Петата болест не се установява и диагностицира въобще. Освен обрива по лицето най-вече, тя протича и като обикновена настинка с леко течащ нос.

Лекото неразположение и хремата предшестват появата на обрива, който е и крайната фаза на заболяването. При децата обикновено заболяването започва с повишена температура и треска, както при всяко вирусно заболяване. Следват болки в гърлото, главоболие, подуване на лимфите. При по-големите деца могат да се появят и болки в ставите. Когато всички тези симптоми отминат се появява и обрива.

Да се каже колко често се среща болестта е предизвикателство, защото както вече споменахме – тя въобще не се диагностицира в голяма част от случаите или се бърка с други вирусни заболявания! Макар и леко протичащо и безопасно, състоянието е много дискомфортно. Обривът при по-малките деца може да се появи дори по дланите и стъпалата. До пълното му отшумяване, физическата активност, топлината и светлината, силно го активират. Малко по-горе в текста казахме, че възрастните не се заразяват с Петата болест често, но всъщност макар и рядко те се заразяват. Най-рискова група са възрастните имащи малки деца и тези работещи с такива.

Може да се заразите от болно дете, докато обрива още не е избил. Избие ли той зараза вече не е налице. Често заразяването се случва по въздушно-капков път, при кихане или кашляне най-вече. От появата на първите симптоми до избиването на обрива, карантинния период е до 21 дни. Обривите могат да избият и на 4-я ден, но при всяко дете е индивидуално.

Много е опасна Петата болест за бременни жени. Ако те се заразят опасността не е за тях, а за бебето им. Шансовете да се заразите, докато сте бременна са 50 на 50, ако сте изкарали заболяването като дете. Но това трудно ще помните или знаете.

Петата болест – защо е опасна по време на бременност

За да са спокойни бременните, специалистите ясно са установили, че много рядко Петата болест засяга плода, ако майката се е заразила. Но все пак има едни около 10% от случаите, при които плода бива заразен и последствията не са никак добри. Най-голям риск от заразяване на плода се проявява до края на третия триместър. След това риска вече е значително по-минимален. Така че мами пазете се.

Ако бебето се зарази с Петата болест, неговата способност да произвежда червени кръвни клетки е силно намалена. На този ранен етап от оформянето на организма му, болестта води до анемия, която е много опасна и предразполага към сърдечно заболяване или смърт в редки случаи.

Лечението на Петата болест липсва. До момента не е установен лекарствен препарат, който да я повлиява. На фона на това че тя протича леко и бързо без усложнения, за липсата на лекарство няма фатални последици. Лечението с антибиотици на заболяването, което е вирусно, е много погрешно и опасно дори. Затова правилното диагностициране е от голяма важност.

Най-големият дискомфорт на заболяването при децата е сърбежа от обрива. Всичко останало минава леко и бързо в голяма част от случаите.

Надяваме се ви бяхме полезни и тази информация ви беше интересна. Прочетете и статията ни за коклюша.

f | Сподели с приятели