Петата болест – коя е тя и кого засяга

Петата болест – какво представлява тя и опасна ли е за бебетата и децата ни? Тази болест със странно име не се е появила днес или преди няколко години.

Пета болест при децата

Тя е установена отдавна от учените, когато те са квалифицирали петте най-често проявяващи се заболявания при децата.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Именно защото е поставена под номер пет в тази класация, тази болест се нарича Пета болест, като разбира се има и Шеста. В този материал ще се постараем да ви запознаем с тази болест, която не е толкова опасна днес, защото протичането ѝ е леко.

Прочетете и материала ни за безумните коментари из интернет, за отглеждане на дете. Ще се посмеете и ще откриете някои истини. А сега по темата за Петата болест.

Петата болест – какво представлява тя и можете ли да се заразите?

Като цяло това състояние, което най-често се проявява при деца от три до петнадесет години, специалистите наричат Еритема инфекциозум. Заболяването е вирусно, което моментално отговаря и на въпроса ни дали може да се заразим? Да може! Петата болест много прилича на шарката, но не е шарка – затова изисква диагностика и лечение.

Най-често от заболяването боледуват деца над три години и може да се заразят чак до навършването на около 15 години. За разлика от шарката, Петата болест протича много бързо, понякога незабелязано от родителите и за щастие няма усложнения, които да са сериозни.

Както бегло споменахме в началото, Петата болест е Пета, защото в хода на историята специалистите са класифицирали най-често срещаните заболявания, при децата обвързани с обрив и инфекция на вирусна основа. На първо място разбира се са шарките (морбили, скарлатина, рубеола). След тях на 4-то място се нарежда така наречената болест на Дюк и следва Петата болест. Бебешката шарка или розеолата се нарича шестата болест.

И така, с какво се характеризира най-вече Петата болест? Вирусът наречен В19 е причината да се заразите с Пета болест. Децата са рисковата група, докато възрастните не подлежат на заразяване много често. Ще ви бъде интересно да научите, че това състояние е известно и под наименованието „синдром на шамара“. Защо? Защото най-ярката му характеристика е появата на червен обрив по лицето в областта на бузите, сякаш сте ударили шамар на детето си.

Обривът може да се разпространи и около носа, в областта на устните и в последствие в горната част на ръцете и краката на детето. Много често родителите отдават обрива на алергия или реакция към дадено лекарство или храна. През зимата го отдават на студа. Затова в 90% от случаите Петата болест не се установява и диагностицира въобще. Освен обрива по лицето най-вече, тя протича и като обикновена настинка с леко течащ нос.

Лекото неразположение и хремата предшестват появата на обрива, който е и крайната фаза на заболяването. При децата обикновено заболяването започва с повишена температура и треска, както при всяко вирусно заболяване. Следват болки в гърлото, главоболие, подуване на лимфите. При по-големите деца могат да се появят и болки в ставите. Когато всички тези симптоми отминат се появява и обрива!

Да се каже, колко често се среща болестта е предизвикателство, защото както вече споменахме – тя въобще не се диагностицира в голяма част от случаите или се бърка с други вирусни заболявания! Макар и леко протичащо и безопасно, състоянието е много дискомфортно. Обривът при по-малките деца може да се появи дори по дланите и стъпалата. До пълното му отшумяване, физическата активност, топлината и светлината, силно го активират. Малко по-горе в текста казахме, че възрастните не се заразяват с Петата болест често, но всъщност макар и рядко те се заразяват. Най-рискова група са възрастните имащи малки деца и тези работещи с такива.

Може да се заразите от болно дете, докато обрива още не е избил. Избие ли той зараза вече не е налице. Често заразяването се случва по въздушно-капков път, при кихане или кашляне най-вече. От появата на първите симптоми до избиването на обрива, карантинния период е до 21 дни. Обривите могат да избият и на 4-я ден, но при всяко дете е индивидуално.

Много е опасна Петата болест за бременни жени!!! Ако те се заразят опасността не е за тях, а за бебето им. Шансовете да се заразите, докато сте бременна са 50 на 50, ако сте изкарали заболяването като дете. Но това трудно ще помните или знаете.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Петата болест – защо е опасна по време на бременност?

За да са спокойни бременните, специалистите ясно са установили, че много рядко Петата болест засяга плода, ако майката се е заразила. Но все пак има едни около 10% от случаите, при които плода бива заразен и последствията не са никак добри! Най-голям риск от заразяване на плода се проявява до края на третия триместър. След това риска вече е значително по-минимален. Така че мами пазете се!

Ако бебето се зарази с Петата болест, неговата способност да произвежда червени кръвни клетки е силно намалена. На този ранен етап от оформянето на организма му, болестта води до анемия, която е много опасна и предразполага към сърдечно заболяване или смърт в редки случаи.

Лечението на Петата болест липсва. До момента не е установен лекарствен препарат, който да я повлиява. На фона на това че тя протича леко и бързо без усложнения, за липсата на лекарство няма фатални последици. Лечението с антибиотици на заболяването, което е вирусно, е много погрешно и опасно дори. Затова правилното диагностициране е от голяма важност!

Най-големият дискомфорт на заболяването при децата е сърбежа от обрива. Всичко останало минава леко и бързо в голяма част от случаите.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Надяваме се ви бяхме полезни и тази информация ви беше интересна! Прочетете и статията ни за коклюша.

| Сподели с приятели