Опасността – КОКЛЮШ при малките бебета и деца

КОКЛЮШ е опасно заболяване за най-малките най-вече, защото макар и рядко да ги засяга, то е свързано със силна и дразнеща кашлица.

КОКЛЮШ - магарешка кашлица при малките бебета и деца

Всъщност коклюша е познат и като така наречената „магарешка кашлица“. За него всяка майка е чувала, понеже се включва в плана за ваксиниране на бебетата и се прилага на няколко приема комбинирано с други ваксини.

По принцип заболяването засяга най-вече групата деца на възраст от две до пет години, но това не значи, че малките бебчета не могат да заболеят или пък вече възрастни хора.

По своята същност КОКЛЮШ е заболяване на горните дихателни пътища и има силно инфекциозен характер. При него кашлицата е много силна и честа, не може да бъде контролирана и често води до задух.

Характерно за болните от коклюш е, че когато си поемат въздух, от гърдите им се издава едно дълбоко и силно хриптене. Поради тази причина и заболяването се нарича още магарешка кашлица. Ще се опитаме да ви разкажем малко повече за него, за да сте подготвени до една степен от към информация. Важно е да го разпознаете навреме и да реагирате, за да е по-успешно лечението!

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

КОКЛЮШ – специфика на заболяването, симптоматика и заразно ли е все пак

Това заболяване отдавна е разпознато и идентифицирано от медицината. Всъщност е открито за първи път някъде около 16 век, но самата бактерия и щама ѝ е разпозната през 1906 година. Преди да се изобрети и приложи ваксината за коклюш, хиляди деца и възрастни са умирали от заболяването. Днес сме свикнали, че бебетата ни се ваксинират с комбинирана ваксина против дифтерит, коклюш и заушка, но в миналото съвсем не е било така. Хиляди хора, от които в голямата си част деца, са умирали годишно от магарешка кашлица. Поставянето на ваксината е намалила бройката им до едва десетки.

Ако попитаме специалист по белодробни заболявания, то той ще ни каже, че коклюша се причинява от специфична бактерия. Няма да споменаваме името ѝ, защото то с нищо няма да помогне на мамите, то по скоро касае специалистите. Бактерията на коклюш вируса се предава по въздушно-капков път и заболелите я прихващат от болен човек. Тоест коклюша е заразно заболяване и е добре да пазим бебето си, защото дори възрастен индивид, който е носител на заболяването и няма изявени симптоми, може да го зарази. При попадането на коклюш бактерията в тялото, тя заразява горните дихателни пътища. Така ларинкса и гласните струни се подуват, което води и до характерното за заболяването хриптене, при поемане на въздух.

КОКЛЮШ е много опасен за най-малките бебета и деца, защото ако не се улови навреме, води до много тежки усложнения и понякога дори и до смърт! Добрата новина е, ако можем да я наречем такава, че коклюша не се появява повторно, ако сте боледували от него. Просто организма си изгражда траен имунитет срещу бактерията причиняваща го.

Като едно заболяване предавано по въздуха, коклюша е много да не кажем силно заразен. Когато човек е болен от него, дори и да не знае, че е болен, разпръсква бактериите му във въздуха и те засягат останалите хора. Предаването на болестта става, когато болните кихат, кашлят, смеят се и прочие. Във въздуха се разпръскват фини капчици пълни с бактерии и попадат в организма на останалите хора. Начините да се зарази възрастен или бебе са два – единият е, чрез директно вдишване на бактерията, другият, чрез полепване по ръцете. А знаем, че бебето постоянно си лапа ръцете, затова е добре да се спазва стриктна хигиена и не всеки непознат да пипа малкото ни бебе и да се вре в него.

КОКЛЮШ е коварно заболяване при бебетата, защото и симптомите не се появяват веднага. Като цяло инкубационния период на заболяването е около десет дни, но при едно новородено, симптомите могат да се появят и след около три седмици. Ако по-голямо дете е болно от коклюш, то е най-заразно в началото на болестта – до около 2 седмици от появата на кашлицата. Когато се лекува, обаче навреме карантинния период за зараза се скъсява на около 5 дни след появата на кашлицата. Обикновено лечението е антибиотично.

Симптоми на КОКЛЮШ

Заболяването е опасно, защото и симптоматиката му много си прилича с тази на обикновена настинка. Така например една или две седмици, детето има водниста хрема, има леко повишена телесна температура и леко покашля. След тези симптоми на лека настинка, обаче се появява изведнъж една силна, дълбока и непрестанна магарешка кашлица. Тя може да продължи и до 15 дни или месец, след появата си, дори и да се лекува детето. Възстановителния период на коклюша и възвръщането на нормалното състояние на детето става едва след месеци, докато симптомите бавно отшумяват. Стряскащо е за една майка, когато острата и непрестанната кашлица, води до повръщане или дори загуба на съзнание за кратко. Това е част от симптоматиката при някои деца.

Разбира се за невръстните бебчета тази кашлица е много опасна. Тя води до силно изтощение, раздразнение и в повечето случаи до задяване. За разлика от по-големите деца, при бебетата често силна и хриптяща кашлица няма, но има задушаване. Симптомите на самото задушаване са зачервено лице и спиране на дишането за част от секундата. Затова и добре е при най-малките съмнения за КОКЛЮШ, веднага да заведете бебето на лекар и да се консултирате с него за притесненията си.

В България по имунизационен календар, на бебетата се поставят ваксини за коклюш на два месеца, на четири, шест и до 18-я месец. Петата последна задължителна доза от ваксината е на възраст до 6 години. Това до голяма степен предотвратява заболяването на бебета и малки деца от КОКЛЮШ, което в голяма степен ги предпазва от усложнения.

Диагнозата на заболяването се прави комбинирано с вземането на секрет от носа, от гърлото, както и направата на кръвен тест също. В 100% от случаите заболяването се лекува с антибиотик, предписан от лекаря. Добре е това да стане преди самата кашлица да избие! Когато става въпрос за заболяло от КОКЛЮШ бебе, то обикновено се приема в болница, където се следи дишането му постоянно. Общо взето превенцията е най-доброто решение, но все пак трябва стриктно да се следят бебетата за евентуални прояви на коклюша.

Прочетете още за грижите около новородените в статията ни: първите дни с бебето у дома

f | Сподели с приятели