Кашлица при бебето – на какво се дължи и как да я облекчи

Кашлицата при бебето може да бъде симптом на различни здравословни проблеми като инфекция, алергия, задавяне, рефлукс. Въпреки че създава дискомфорт на детето и притеснява родителите, кашлицата обикновено не се дължи на сериозни заболявания и рядко е опасна.

Кашлица при бебето – как да я облекчим и на какво се дължи

Все пак е важно да се консултирате с лекар, който да установи причината за кашлицата и да предпише съответното лечение.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кои са най-честите причини, поради които бебетата и малките деца кашлят?

  • Вирусни и бактериални инфекции;
  • Алергени – полени, мухъл, домашен прах, влага, косми от домашни любимци;
  • Рефлукс;
  • Задавяне с течности, храна или предмет;
  • Дразнители от околната среда – цигарен дим, мръсен въздух, силни дразнещи миризми;

Как да разпознаем различните видове кашлица и как да ги лекуваме?

1. Лаеща кашлица

Дълбока кашлица, придружена с пресипнал, дрезгав глас, който звучи като лай, най-често се дължи на възпаление на ларинкса и трахеята. Причинява се от вируси. Заболяването предизвиква оток около гласните връзки, който затруднява дишането и преглъщането. При подобни симптоми детето трябва да бъде прегледано от лекар възможно най-скоро. Обикновено помагат инхалации с физиологичен разтвор, сиропи за кашлица, а в по-тежките случаи – кортикостероиди.

2. Суха кашлица

Сухата кашлица се наблюдава при алергии, вируси, замърсяване на въздуха. Ако е придружена с повишена температура, хрема, общо неразположение, най-вероятно се касае за вирусна или бактериална инфекция. Ако общото състояние е добро и температурата на тялото е нормална, кашлицата най-често отшумява сама за около 10-14 дни. Може да облекчите състоянието на детето с билкови чайове, сироп за кашлица, а по преценка на лекар могат да бъдат включени противоалергични медикаменти.

В случай, че кашлицата се влоши или високата температура продължи повече от 5 дни, вероятно се касае за бактериална инфекция и детето трябва да бъде прегледано от педиатър, който да предпише необходимите лекарства.

3. Влажна кашлица

Влажната кашлица най-често се дължи на инфекции на бронхите и белите дробове. При стичане на секрети от носа към гърлото също може да се наблюдава влажна кашлица, особено в легнало положение.

Ако детето кашля през нощта и това смущава съня му, пробвайте да го обърнете на една страна или да го сложите на възглавница. Капки за нос също може да помогнат.

Ако кашлицата е придружена с температура или продължава повече от 3 дни задължително се консултирайте с лекар, тъй като може да е признак за пневмония.

4. Кашлица с хрипове

Кашлица, при която се чува хриптящ звук при издишане подсказва за проблем с долните дихателни пътища. Може да е признак на бронхит, пневмония, астма. Тъй като тези състояния са сериозни, се налага спешна консултация с лекар.

5. Магарешка кашлица

Причинява се от болестта коклюш, която се среща все по-рядко, благодарение на изработената, срещу нея, ваксина. При нея характерен симптом е кашлица на всеки 30 секунди, придружена с усилия при вдишване и издаване на специфичен звук.

Коклюша е опасно заболяване затова при съмнение за такова детето трябва да бъде прегледано от педиатър.

Прочетете още за магарешката кашлица – ще ви бъде полезно.

6. Хронична кашлица

Кашлица, която продължава повече от 4 седмици се смята за хронична.

Може да се дължи на рефлукс, алергия, астма, хроничен синузит.

При рефлукса се наблюдават задавяне, повръщане, колики, намален апетит, раздразнителност. Среща се най-често при бебета под 6 месеца, но може да засегне и по-големи деца.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Алергичната кашлица обикновено се придружава със сърбящи или сълзящи очи, стичане на секрети от носа към гърлото, кихане, сърбеж в ушите и небцето, чести инфекции на горните дихателни пътища. Много често родителите я бъркат с обикновена настинка и отдават симптомите на често боледуване. А всъщност самия имунитет страда и детето става податливо на инфекции.

Също така ако дразнители са ежедневни (акари, домашен прах, мръсен въздух, цигарен дим) и бебето е постоянно изложено на тях, в един момент дихателните пътища се увреждат до толкова, че е възможно развитието на хроничен бронхит или астма.

Ако кашлицата продължава повече от 4 седмици не отлагайте консултация с алерголог.

7. Кашлица при задавяне

Внезапна кашлица, придружена със затруднено дишане без предшестващи симптоми може да бъде признак на задавяне с храна, играчка или друг предмет. Състоянието е животозастрашаващо и изисква спешна намеса. Ако бебето кашля или плаче, изправете го и опитайте да го успокоите докато започне да диша нормално. Ако не успява да се изкашля и дишането е видимо затруднено, поставете го по корем върху едната си ръка и го ударете няколко пъти между плешките. Ако това не помогне, обърнете го по гръб и направете до 5 притискания в средата на гърдите му.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В случай, че и това не даде резултат, повикайте линейка и продължете с опитите за освобождаване на дихателните пътища. За да избегнете опасността от задавяне не оставяйте детето под 18 месеца да се храни само в стаята, не давайте ядки на деца под 3 години и внимавайте с дребните предмети, които детето може да погълне.

Как да облекчим кашлицата в домашни условия и да намалим риска от рецидивиращи или хронични кашлици?

  • Поддържайте здравословен микроклимат в дома – влажността трябва да бъде между 40 – 60 %, ако е необходимо регулирайте я с овлажнител или влагоабсорбатор. Ако живеете в район с мръсен въздух, купете пречиствател за въздух за стаята на бебето. Поддържайте нормална стайна температура, не трябва да бъде нито много горещо, нито студено. Ако в дома ви има мухъл, отстранете го незабавно. Проветрявайте редовно и не пушете вкъщи.
  • Следете сензорите за качеството на въздуха навън и не излизайте когато е много замърсен както и в дни с гъста мъгла. Използвайте периодите с чист въздух за да изведете детето.
  • Ако бебето има наследствена обремененост за алергии не отглеждайте вкъщи домашни любимци, избягвайте килими, мокети, пердета и друг домашен текстил, който задържа много прах. Не отглеждайте растения в стаята на бебето. Захранвайте го внимателно като отложите алергените за максимално дълъг период.
  • При кашлица, дължаща се на настинка уверете се, че детето е добре хидратирано, предлагайте много течности. Изведете го за малко навън, ако времето позволява. Ако детето е над 1 година предлагайте билков чай с мед. След консултация с лекар може да опитате инхалации с физиологичен разтвор или билков сироп за кашлица.

| Сподели с приятели