Кашлица при бебето – на какво се дължи и как да я облекчи

Кашлицата при бебето може да бъде симптом на различни здравословни проблеми като инфекция, алергия, задавяне, рефлукс. Въпреки че създава дискомфорт на детето и притеснява родителите, кашлицата обикновено не се дължи на сериозни заболявания и рядко е опасна.

Кашлица при бебето – как да я облекчим и на какво се дължи

Все пак е важно да се консултирате с лекар, който да установи причината за кашлицата и да предпише съответното лечение.

Кои са най-честите причини, поради които бебетата и малките деца кашлят

  • Вирусни и бактериални инфекции;
  • Алергени – полени, мухъл, домашен прах, влага, косми от домашни любимци;
  • Рефлукс;
  • Задавяне с течности, храна или предмет;
  • Дразнители от околната среда – цигарен дим, мръсен въздух, силни дразнещи миризми;

Как да разпознаем различните видове кашлица и как да ги лекуваме

1. Лаеща кашлица

Дълбока кашлица, придружена с пресипнал, дрезгав глас, който звучи като лай, най-често се дължи на възпаление на ларинкса и трахеята. Причинява се от вируси. Заболяването предизвиква оток около гласните връзки, който затруднява дишането и преглъщането. При подобни симптоми детето трябва да бъде прегледано от лекар възможно най-скоро. Обикновено помагат инхалации с физиологичен разтвор, сиропи за кашлица, а в по-тежките случаи – кортикостероиди.

2. Суха кашлица

Сухата кашлица се наблюдава при алергии, вируси, замърсяване на въздуха. Ако е придружена с повишена температура, хрема, общо неразположение, най-вероятно се касае за вирусна или бактериална инфекция. Ако общото състояние е добро и температурата на тялото е нормална, кашлицата най-често отшумява сама за около 10-14 дни. Може да облекчите състоянието на детето с билкови чайове, сироп за кашлица, а по преценка на лекар могат да бъдат включени противоалергични медикаменти.

В случай, че кашлицата се влоши или високата температура продължи повече от 5 дни, вероятно се касае за бактериална инфекция и детето трябва да бъде прегледано от педиатър, който да предпише необходимите лекарства.

3. Влажна кашлица

Влажната кашлица най-често се дължи на инфекции на бронхите и белите дробове. При стичане на секрети от носа към гърлото също може да се наблюдава влажна кашлица, особено в легнало положение.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако детето кашля през нощта и това смущава съня му, пробвайте да го обърнете на една страна или да го сложите на възглавница. Капки за нос също може да помогнат.

Ако кашлицата е придружена с температура или продължава повече от 3 дни задължително се консултирайте с лекар, тъй като може да е признак за пневмония.

4. Кашлица с хрипове

Кашлица, при която се чува хриптящ звук при издишане подсказва за проблем с долните дихателни пътища. Може да е признак на бронхит, пневмония, астма. Тъй като тези състояния са сериозни, се налага спешна консултация с лекар.

5. Магарешка кашлица

Причинява се от болестта коклюш, която се среща все по-рядко, благодарение на изработената, срещу нея, ваксина. При нея характерен симптом е кашлица на всеки 30 секунди, придружена с усилия при вдишване и издаване на специфичен звук.

Коклюша е опасно заболяване затова при съмнение за такова детето трябва да бъде прегледано от педиатър.

Прочетете още за магарешката кашлица – ще ви бъде полезно.

6. Хронична кашлица

Кашлица, която продължава повече от 4 седмици се смята за хронична.

Може да се дължи на рефлукс, алергия, астма, хроничен синузит.

При рефлукса се наблюдават задавяне, повръщане, колики, намален апетит, раздразнителност. Среща се най-често при бебета под 6 месеца, но може да засегне и по-големи деца.

Алергичната кашлица обикновено се придружава със сърбящи или сълзящи очи, стичане на секрети от носа към гърлото, кихане, сърбеж в ушите и небцето, чести инфекции на горните дихателни пътища. Много често родителите я бъркат с обикновена настинка и отдават симптомите на често боледуване. А всъщност самия имунитет страда и детето става податливо на инфекции.

Също така ако дразнители са ежедневни (акари, домашен прах, мръсен въздух, цигарен дим) и бебето е постоянно изложено на тях, в един момент дихателните пътища се увреждат до толкова, че е възможно развитието на хроничен бронхит или астма.

Ако кашлицата продължава повече от 4 седмици не отлагайте консултация с алерголог.

7. Кашлица при задавяне

Внезапна кашлица, придружена със затруднено дишане без предшестващи симптоми може да бъде признак на задавяне с храна, играчка или друг предмет. Състоянието е животозастрашаващо и изисква спешна намеса. Ако бебето кашля или плаче, изправете го и опитайте да го успокоите докато започне да диша нормално. Ако не успява да се изкашля и дишането е видимо затруднено, поставете го по корем върху едната си ръка и го ударете няколко пъти между плешките. Ако това не помогне, обърнете го по гръб и направете до 5 притискания в средата на гърдите му.

В случай, че и това не даде резултат, повикайте линейка и продължете с опитите за освобождаване на дихателните пътища. За да избегнете опасността от задавяне не оставяйте детето под 18 месеца да се храни само в стаята, не давайте ядки на деца под 3 години и внимавайте с дребните предмети, които детето може да погълне.

Как да облекчим кашлицата в домашни условия и да намалим риска от рецидивиращи или хронични кашлици

  • Поддържайте здравословен микроклимат в дома – влажността трябва да бъде между 40 – 60 %, ако е необходимо регулирайте я с овлажнител или влагоабсорбатор. Ако живеете в район с мръсен въздух, купете пречиствател за въздух за стаята на бебето. Поддържайте нормална стайна температура, не трябва да бъде нито много горещо, нито студено. Ако в дома ви има мухъл, отстранете го незабавно. Проветрявайте редовно и не пушете вкъщи.
  • Следете сензорите за качеството на въздуха навън и не излизайте когато е много замърсен както и в дни с гъста мъгла. Използвайте периодите с чист въздух за да изведете детето.
  • Ако бебето има наследствена обремененост за алергии не отглеждайте вкъщи домашни любимци, избягвайте килими, мокети, пердета и друг домашен текстил, който задържа много прах. Не отглеждайте растения в стаята на бебето. Захранвайте го внимателно като отложите алергените за максимално дълъг период.
  • При кашлица, дължаща се на настинка уверете се, че детето е добре хидратирано, предлагайте много течности. Изведете го за малко навън, ако времето позволява. Ако детето е над 1 година предлагайте билков чай с мед. След консултация с лекар може да опитате инхалации с физиологичен разтвор или билков сироп за кашлица.

f | Сподели с приятели