Домашните любимци и новороденото – предимства и предизвикателства

Много бъдещи родители, които споделят жилището си с домашно животно куче или котка са поставени пред дилемата дали да го запазят след появата на на дългоочакваното бебе.

новородено и домашен любимец

Някои от тях решават временно да намерят нов дом на любимеца си, докато други са категорични, че ще се справят с това предизвикателство.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Колебанието на двойката често произтича от разпространеното мнение, че съжителството с домашно животно може да увеличи риска от заболявания при новороденото.

Проведените изследвания са противоречиви. Някои учени са на мнение, че наличието на домашен любимец е рисков фактор за развитието на алергии и астма. Според тях алергиите са следствие от алергени, които се отделят от кожата, слюнката, потта и урината на животните, живеещи в дома. През последните няколко години обаче това твърдение е подложено на съмнение.

В скорошно изследване, проведено във Финландия, са участвали 397 бебета. В рамките на 44 седмици родителите отчитали честотата на заболявания на своите деца. Резултатите били сравнени с тези на семейства без домашни животни. Изследването сочи, че има 6% вероятност децата, които живеят в домакинства с котка да са по-здрави, a с куче – цели 31%.

Според ръководителката на изследването, наличието на домашни животни около бебето развива имунната му система и организмът му е много по-добре подготвен за микробите, когато се докосне до тях.

Спазването на много добра лична хигиена е една от основните предпоставки да бъде избегнат рискът от развитие на заболявания. След появата на детето е нужно ежедневно да почиствате както пода на цялото жилище, така и мебелите, които са в пряк контакт с кучето или котката и бебето, ако има такива.

Добра идея също така е да ограничите достъпа на домашният любимец до стаята на новороденото през първите няколко месеца, за да попадат колкото е възможно по-малко косми около него.
Важно е, когато извеждате вашето куче, винаги добре да измивате краката му преди да го пуснете в дома си.

Необходимата ежегодна ваксинация, както и задължителното вътрешно и външно обезпаразитяване, не само ще засили собственото ви спокойствие, но и ще намали рискът от развитието на заболявания.

Това, което е опасно за хората са паразити като тении и глисти. Но ако всеки месец вашият любимец приема нужните лекарства, то няма да има опасност за семейството. Кучето ви може да се разболее от кучешка тения само ако консумира вътрешни органи в суров вид, затова изберете друг вид храна за него.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Причина за притеснение при повечето бременни жени и семейства с бебета е заболяването токсоплазмоза. Макар опасенията на хората най-често да са свързани с възможността котката да е източник на заболяването, то може да възникне и след като консумирате самите вие недобре термично обработено месо. За да се предпази бременната жена от вероятността за зараза е препоръчително някой друг да сменя тоалетната на котката вместо нея и при съмнения да се изследват фекалиите, за да се установи дали има наличие на токсоплазмоза.

Важно е да не оставяте детето само с кучето, особено, докато кучето се храни, защото това са моментите, в които тези животни са способни да проявят агресия.

В случай, че сте отговорни към спазването на личната хигиена и се грижите за здравето на любимеца си, то едва ли съвместното съжителство ще навреди на бебето ви. Дори напротив! Смята се, че децата, отгледани с домашно животно, развиват много по-силно чувство на отговорност в сравнение с другите. Те от ранна детска възраст се научават, че има някого, за когото трябва да се грижат, че това не е просто вещ, която може да бъде изхвърлена, а същество, което има нужда от любов. Така с времето децата се научават да обичат безусловно, макар и да не го осъзнават.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Освен това, те обикновено приемат кучето като член от семейството, разговарят и споделят с него, а това им помага да са по-открити в общуването си.

| Сподели с приятели