Домашните любимци и новороденото – предимства и предизвикателства

Много бъдещи родители, които споделят жилището си с домашно животно куче или котка са поставени пред дилемата дали да го запазят след появата на на дългоочакваното бебе.

новородено и домашен любимец

Някои от тях решават временно да намерят нов дом на любимеца си, докато други са категорични, че ще се справят с това предизвикателство.

Колебанието на двойката често произтича от разпространеното мнение, че съжителството с домашно животно може да увеличи риска от заболявания при новороденото.

Проведените изследвания са противоречиви. Някои учени са на мнение, че наличието на домашен любимец е рисков фактор за развитието на алергии и астма. Според тях алергиите са следствие от алергени, които се отделят от кожата, слюнката, потта и урината на животните, живеещи в дома. През последните няколко години обаче това твърдение е подложено на съмнение.

В скорошно изследване, проведено във Финландия, са участвали 397 бебета. В рамките на 44 седмици родителите отчитали честотата на заболявания на своите деца. Резултатите били сравнени с тези на семейства без домашни животни. Изследването сочи, че има 6% вероятност децата, които живеят в домакинства с котка да са по-здрави, a с куче – цели 31%.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Според ръководителката на изследването, наличието на домашни животни около бебето развива имунната му система и организмът му е много по-добре подготвен за микробите, когато се докосне до тях.

Спазването на много добра лична хигиена е една от основните предпоставки да бъде избегнат рискът от развитие на заболявания. След появата на детето е нужно ежедневно да почиствате както пода на цялото жилище, така и мебелите, които са в пряк контакт с кучето или котката и бебето, ако има такива.

Добра идея също така е да ограничите достъпа на домашният любимец до стаята на новороденото през първите няколко месеца, за да попадат колкото е възможно по-малко косми около него.
Важно е, когато извеждате вашето куче, винаги добре да измивате краката му преди да го пуснете в дома си.

Необходимата ежегодна ваксинация, както и задължителното вътрешно и външно обезпаразитяване, не само ще засили собственото ви спокойствие, но и ще намали рискът от развитието на заболявания.

Това, което е опасно за хората са паразити като тении и глисти. Но ако всеки месец вашият любимец приема нужните лекарства, то няма да има опасност за семейството. Кучето ви може да се разболее от кучешка тения само ако консумира вътрешни органи в суров вид, затова изберете друг вид храна за него.

Причина за притеснение при повечето бременни жени и семейства с бебета е заболяването токсоплазмоза. Макар опасенията на хората най-често да са свързани с възможността котката да е източник на заболяването, то може да възникне и след като консумирате самите вие недобре термично обработено месо. За да се предпази бременната жена от вероятността за зараза е препоръчително някой друг да сменя тоалетната на котката вместо нея и при съмнения да се изследват фекалиите, за да се установи дали има наличие на токсоплазмоза.

Важно е да не оставяте детето само с кучето, особено, докато кучето се храни, защото това са моментите, в които тези животни са способни да проявят агресия.

В случай, че сте отговорни към спазването на личната хигиена и се грижите за здравето на любимеца си, то едва ли съвместното съжителство ще навреди на бебето ви. Дори напротив! Смята се, че децата, отгледани с домашно животно, развиват много по-силно чувство на отговорност в сравнение с другите. Те от ранна детска възраст се научават, че има някого, за когото трябва да се грижат, че това не е просто вещ, която може да бъде изхвърлена, а същество, което има нужда от любов. Така с времето децата се научават да обичат безусловно, макар и да не го осъзнават.

Освен това, те обикновено приемат кучето като член от семейството, разговарят и споделят с него, а това им помага да са по-открити в общуването си.

f | Сподели с приятели