Леглото на бебето – една (не)нужна мебел вкъщи

леглото на бебето

Бебешкото легло, нужна ли е наистина тази вещ вкъщи

Завръщането към по-опростения и донякъде примитивен метод на отглеждане на бебето навлиза и у нас, повлиян от модерните тенденции в развитите страни. И наистина преди дедите ни не са имали възможността да избират измежду разнообразие от вариации, къде да спи бебето. То обикновено е спало на леглото при родителите си или в съвсем проста люлка, а след това заедно с другите деца.

Но дали сега отричайки бебешките кошари сме тръгнали в правилната посока за детето си? Това всеки би решил индивидуално сам за себе си, според възможностите и нуждите си.

Спането в собствено легло и видове бебешки легла

Основните варианти за леглото на бебето са четири. В зависимост от механизма, обема, продължителността на използване и сигурността им, всяко има своите предимства и недостатъци. Общо взето бебетата и децата спящи самостоятелно, дали в собствена стая или в стаята на родителите си са по-самостоятелни и по-бързо привикват да се справят сами със създали се ситуации. Те познават своето лично пространство и свободата на действията си. И по тези причини закупуването на детско легло си остава необходимост, независимо колко късно от развитието на бебето ще го направите.

Видове бебешки легла

Люлеещи кошчета (от раждането до към 4-5 месец) – ограниченото време на ползване на тези кошчета ги прави доста нерентабилни. А и сигурността на бебето ви без ваше присъствие е доста спорна. Въпреки, че са много компактни и удобни за пренос, бебето бързо ги израства и остават просто един скъп спомен. Закупуването им е по скоро прищявка, отколкото необходимост. Все пак можем да отбележим като предимство това, че в по-малко пространство за спане, детето се усеща уютно като в утробата.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Преносими кошари за спане и игра

Този вид кошари са доста практични от гледна точка на възможността за комбинация на съня с мястото за игра на бебето. Те са компактни и лесно преносими. Доста родители предпочитат да закупят тях, вместо статичните кошари. Така те решават два проблема наведнъж. Друг е въпросът, колко са удобни и дали бебето няма да се разболява често спейки толкова близко до пода и удобно ли ще е на мама да го вдига и слага вътре постоянно. Продължителността на ползването им е сравнително къса до към 12-18 месеца. Факт е, че има налично място за спане и такова за игра, но все още този вид кошари са по скоро екстра, която можем да си позволим да закупим, а не необходимост като леглото на бебето.

Типичната бебешка кошара

В зависимост от големината си максималния срок на ползване на този тип бебешко легло е до 4-5 годишна възраст. Повечето варианти са с три нива на височина в зависимост от това на колко месеца е бебето. Заградено отвсякъде, бебето е осигурено до някаква степен, но изгледа му към околността е доста ограничен. Повечето родители закупуват този тип кошари, защото са най-изгодни финансово и най-удачни по отношение на пространствено разположение и самостоятелност. Но въпреки това, те не са необходимост, а въпрос на лично решение.

Комбинация на бебешка кошара и легло

Това е най-скъпият, но и най-рентабилен вариант, който бихме могли да изберем. Бебето и вече порасналото ни дете може да ползва тази комбинация докато някой ден реши да напусне дома ни. По тази причина независимо от средствата, които ще вложим, леглото което сме закупили ще се ползва дълго време. Този тип комбинации имат опцията да се разглоби бебешката част и кошарата да се превърне в легло за по-голямото дете. Само със закупуването на матрак, леглото на порасналото ни дете е готово и няма нужда да купуваме кошара, а после и легло. Така две необходимости са осигурени с една покупка. Умалялата част от креватчето се преобразува в бюро.

Спане при мама и татко – ползи и недостатъци

Несъмнено споделеното спане има своите ползи и недостатъци, но като цяло момента на отделянето в самостоятелно легло на бебето и детето в по-ранен или късен етап е необходимост. Колкото по-рано, толкова по-добре и безболезнено протича самият процес на отделяне. При съвместното спане майката по-лесно се грижи за бебето, не става нощем толкова често и взаимната връзка и близост са много по-развити. Но от друга страна детето доста по-късно става самостоятелно и винаги е колебливо при вземане на решенията си.

Комбинирането на спане с мама и татко, и това в самостоятелна кошара е по-добрият вариант, отколкото изцяло споделеното спане с родителите – има специален тип кошарка, която се закача за спалнята и е отворена към нея. Така личното пространство на детето не е нарушено, както и това на родителите му. Все пак личния избор е най-определящ и в този случай, както и дали да закупите леглото на бебето или не.

В заключение може да се каже, че всеки е лично отговорен и сам преценява, кои от изброените варианти са най-удачни за отглеждането на детето. Дали леглото на бебето е необходимост или не, е въпрос на гледна точка, финансово състояние, личен мироглед и начин на отглеждане на бебето като цяло.

Всеки родител отглежда детето си по най-добрия възможен начин или поне се старае, правилното за едни винаги ще е голяма грешка за други, а излишното при някого е от голяма необходимост за друг.

f | Сподели с приятели