Можем ли без памперси в XXI век

След като вече разгледахме стандартното преминаване от памперс към гърне, автоматично идва въпроса можем ли без еднократни пелени изобщо?

без памперси

Тези толкова полезни за нас улеснения на живота, които сме свикнали да приемаме като неизменна част от отглеждането на бебето. Памперсите си имат и своите недостатъци – замърсяват трайно околната среда, често провокират алергии и алергични реакции, правят децата „по-мързеливи“ и приучаването им на гърне става по-трудно, поглъщат доста средства.

Но дали е възможно едно съвременно бебе да се отглежда без използването на каквито и да е памперси и как?

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Има две алтернативи, които могат да се комбинират или да се изберат по отделно.

ЕБХ или Естествена Бебешка Хигиена – този метод се основава на разбирането, че децата са готови и дават сигнали за своите физиологични нужди още след самото раждане. Малчуганите имат вроден инстинкт за чистичко и сухо, но той се притъпява след навършване на 6 месеца от носенето на памперси. От там вие може да започнете с практикуването на ЕБХ, когато прецените, но най-добре е възможно по-рано. Въпрос на лично желание и преценка е дали ще поставите началото на ЕБХ веднага след изписването или ще почакате бебчето да навърши 3-4 месеца. Това, което е необходимо е да следите кога и какви сигнали дава детето ви, че се изхожда в този момент – характерни звуци, изражения, посочване на слабините при по-големички бебета. Тогава вашата задача е да събуете детето и да го подържите в сравнително удобна за него поза над малко легенче, кофа или друг подходящ за целта съд (гърне).

Подканете го със звуци за да му подскажете, че сега е точното време да се изходи, бъдете търпеливи и постоянни за да постигнете резултат. Обърнете внимание кога бебето има навик да ака, тези моменти може да са веднага след сън, по време или след хранене, но може и в друг момент, за всяко дете е индивидуално. Покажете с вашата реакция, че се радвате на успехите на детето, то ще ви разбере инстинктивно.

Многократни пелени – те могат да се използват в допълнение към ЕБХ или съвсем самостоятелно до момента в който решите, че детето няма нужда от подсигуряване и съобщава редовно за своите нужди. Многократните пелени могат успешно да заместят памперсите и да запазят дрехите на бебето чисти. При тях има няколко разновидности: пелени тип джоб (външни гащички със закопчаване и джобче в което се пъхват попиващи подложки от различни материи), 2 в 1 (вътрешна памучна пелена и непромокаеми външни гащички), всичко в едно (пелена в която непропускливата част и подложките са прикрепени и тя се поставя подобно на памперс без да я сглобявате), хибридни пелени (различни по вид еднократни и/или многократни вложки и външни гащички за защита).

Също както при памперсите, тук отново има добри и лоши страни. Пазим природата чиста, децата свикват много по-лесно на тоалетни навици, пестим много средства, възможна е употреба и от следващото дете, всичко е много по-естествено като материали. Сред недостатъците са: нужда от по-честа смяна, съхраняване преди и след употреба, пране, сушене. Ако изключим по-редовната смяна, другите слаби страни не ни ангажират повече, отколкото останалите дрехи на бебето.

f | Сподели с приятели