Лесни стъпки за безпроблемно преминаване от памперси на гърне

Безпроблемно преминаване от памперси на гърне – има ли такова? Дали в един момент, след като цели да речем 12 месеца сте използвали памперси, е толкова лесничко да приучите детето си на гърнето? Дали то няма да го приеме, като играчка и да започне една не толкова смешна за вас игра?

безпроблемно преминаване от памперси на гърне

Дали стресирано от постоянното ви – „Пишка ли ти се“; „Ака ли ти се“ – бебето няма да се изпуска в гащите всеки път? Като цяло факта да преминеш от памперсите към бебешкото гърне си е цяло епохално събитие – така че всеки се справя по свои си начин с нещата.

Ние вече сме ви предлагали материал за приучаването на гърне – в него главно ви съветваме, кога и как да преминете към гърнето.

Днес в този материал, обаче ще ви запознаем с редица лесни стъпки, които неимоверно много ще ви помогнат да възпитате детето да ходи на гърне и да не счита това за забавление, а за нужда. Разбира се първият важен въпрос, който си задавате относно гърнето е кога да го въведете в ежедневния режим на бебето? Но въпроса кога е далеч по-лесен за научаване, отколкото въпросът – как точно да направите така, че бебето да ходи редовно на гърнето с желание? Вижте, как…

Безпроблемно преминаване от памперси на гърне – как да се случи без да стресираме и насилваме детето

За да разберете, че наистина сте постигнали успех с приучаването на гърне на детето ви – то трябва да се въоръжите предварително с конски дози търпение, разбиране, умението да чакате, за да видите положителни резултати. Ако вече вашето пораснало бебе само може да каже кога му се пишка и ака? Има желанието да се избърше и облече само след изхождането. Отива да си измие ръцете. Значи сте постигнали успех с приучаването му към гърнето и следващата голяма стъпка е тоалетната за големи, но има време за нея.

Като всяко ново нещо през последните месеци откакто сте родител и това ще се увенчае с успех – но имайте търпението да изчакате периода на адаптация. В никакъв случай насилствените практики да карате детето да сяда на гърнето постоянно – няма да дадат добър резултат.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Специалистите определят периода, в който детето не може напълно да контролира отделителната си система – чак до навършването на 5 години. Дотогава не може да очаквате пълен контрол от мъника си и редките случаи на изпускане по малка нужда, когато се е заиграл – не са чак толкова голяма дилема.

По правило от практиката е ясно, че няма майка която е успяла да научи детето си да сяда на гърнето редовно и това да му е приятно. Ако има такива мами те са рядкост или по скоро децата им са рядкост. Напълно на 100% можем да кажем, че приучаването към гърнето е индивидуален процес за всяко дете и се случва по различно време, а не в универсални срокове.

Много често прекалено много майки започват да приучават детето си към гърнето прекалено рано. То не е готово за това, майките се уморяват и поставят памперса отново. След време започват процедурата отново, но детето има неприятни спомени и нещата стават все по-трудни.

Затова трябва да наблюдавате добре детето си, да видите в него признаците, че то е готово за гърне! Кои са тези признаци в поведението му? Например бебето ви може вече да ви каже, че е свършило работата в памперса. Когато му се пишка, може да ви каже че е пишкало в пелената и иска да я смените, защото му е дискомфортно. Същото се отнася за акото. Ако детето ви може да прави това – значи връзката мозък – отделителна система у него вече започва да действа и работи. Според учените това за различните деца става в периода от година и половина до три години. Едни по-бързо усещат нуждите си, докато други деца още не могат да се ориентират.

Разбира се в началото е много по-лесно детето да бъде приучено да ака на гърнето, защото го прави максимум 2 пъти в деня и често това се случва по едно и също време. За пишкането нещата са по-сложни. В периода от 2 години до 3 – детето пишка около десет пъти в деня и усеща, че му се пишка едва когато пишото потече по крачетата му. И все пак, ако детето ви прекъсва играта си и се усамоти, за да ака – значи разбира полека какво се случва и скоро е време за гърнето.

Запомнете, никога не викайте и не се карайте на децата си, когато не ви кажат, че е време за гърнето и се изпуснат. Така ги стресирате и те скоро ще се крият от вас, за да пишкат и акат – понеже мислят, че правят нещо много лошо.

Безпроблемно преминаване от памперси на гърне – най-лесните стъпки към успеха

За да научите мъника си да се изхожда на място различно от памперса – първо запознайте го с това място. Навярно сте забелязали, че детето ви има голям интерес към тоалетната и какво правите вие там. Обяснете му и го вземете с вас. Запознайте мъника си, че неговата мини лична тоалетна е гърнето и то трябва да я ползва, също както мама и татко ползват голямата тоалетна.

Много полезно се оказва, когато мама отиде до тоалетна и сложи детето на гърнето срещу нея. Не слагайте детето с дрехи на гърнето просто да поседи – това го обърква и то си мисли, че може да пишка и през дрехите. В началото детето стои на гърнето една секунда. Постоянно става и сяда – така могат да станат и стават големи бели. Затова отвлечете вниманието му с нещо. Предложете му любима играчка, книжка. Личния пример е най-удачното приучаване към гърнето. Ако мама покаже на детето доста пъти как когато и се ходи до тоалетна – тя отива, сваля си дрехите и пишка – то ще знае, че трябва да отиде до гърнето, да си свали дрешките и да се изходи.

Имайте предвид, че когато е уморено детето ви няма да запомни нищо за ходенето на гърне. Използвайте енергията и вниманието му сутрин и след следобеден сън, за да му разкажете и покажете, как се ходи до тоалетна. Когато е уморено ще ви откаже да пишка или ака – затова не чакайте това да се случи, понеже детето със сигурност ще се изпусне! Най-важно е да си изградите рутинен дневен режим за гърнето. Това ще накара детето да се почувства сигурно и спокойно. Същото е като часовете за хранене или заспиване. Покажете на детето си, че сутрин, когато се става, се пишка. После преди лягане следобеда също и така нататък. Вие сте възрастните и определяте режима на изхождане.

И все пак, ако има инциденти останете спокойни – нормално е! Децата са много любопитни на този си етап на развитие. Затова не им забранявайте да видят „какво са свършили“, но им покажете ясно, че с това не се играе, защото ще се разболеят например. Добре е да държите гърнето на място удобно за бърза употреба. В началото често ще търчите към него, но важното е да свършите работата на правилното място.

Повтаряме и затретваме – не насилвайте детето, не му викайте и не се карайте. Ако нуждата от гърне се окаже фалшива тревога – няма проблем. Просто дайте време на детето да опознае себе си и физиологичните си нужди. Вземете му хубаво бельо с картинки на любими герои – така детето ще привикне да не ги цапа и да ги пази. Много важна част от успешното приучаване към гърнето – е самото гърне. То трябва да е удобно най-вече, приятно за окото на детето и да стане част от ежедневието му.

Винаги, когато детето успее да ви каже, че му се пишка или ака навреме, изходи се на гърнето – възнаградете го по някакъв начин. Може да е с похвала, да е с някакъв вид специална храна, малка играчка, прочитане на книжка и каквото обича вашето си дете. Все пак безпроблемно преминаване от памперси на гърне няма, но има доста по-леко такова, ако следвате съветите ни. Дано бяхме поне малко полезни в съветите за грижите ви около мъника.

Сега, ако ви остане време прочетете и материала ни за ролята на бащите в отглеждането на децата – ще ви предложи интересни гледни точки.

f | Сподели с приятели