Лесни стъпки за безпроблемно преминаване от памперси на гърне!

Безпроблемно преминаване от памперси на гърне – има ли такова? Дали в един момент, след като цели да речем 12 месеца сте използвали памперси, е толкова лесничко да приучите детето си на гърнето? Дали то няма да го приеме, като играчка и да започне една не толкова смешна за вас игра?

безпроблемно преминаване от памперси на гърне

Дали стресирано от постоянното ви – „Пишка ли ти се“; „Ака ли ти се“ – бебето няма да се изпуска в гащите всеки път? Като цяло факта да преминеш от памперсите към бебешкото гърне си е цяло епохално събитие – така че всеки се справя по свои си начин с нещата.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ние вече сме ви предлагали материал за приучаването на гърне – в него главно ви съветваме, кога и как да преминете към гърнето.

Днес в този материал, обаче ще ви запознаем с редица лесни стъпки, които неимоверно много ще ви помогнат да възпитате детето да ходи на гърне и да не счита това за забавление, а за нужда! Разбира се първият важен въпрос, който си задавате относно гърнето е кога да го въведете в ежедневния режим на бебето? Но въпроса кога е далеч по-лесен за научаване, отколкото въпросът – как точно да направите така, че бебето да ходи редовно на гърнето с желание? Вижте, как…

Безпроблемно преминаване от памперси на гърне – как да се случи без да стресираме и насилваме детето?

За да разберете, че наистина сте постигнали успех с приучаването на гърне на детето ви – то трябва да се въоръжите предварително с конски дози търпение, разбиране, умението да чакате, за да видите положителни резултати. Ако вече вашето пораснало бебе само може да каже кога му се пишка и ака? Има желанието да се избърше и облече само след изхождането! Отива да си измие ръцете. Значи сте постигнали успех с приучаването му към гърнето и следващата голяма стъпка е тоалетната за големи, но има време за нея.

Като всяко ново нещо през последните месеци откакто сте родител и това ще се увенчае с успех – но имайте търпението да изчакате периода на адаптация. В никакъв случай насилствените практики да карате детето да сяда на гърнето постоянно – няма да дадат добър резултат.

Специалистите определят периода, в който детето не може напълно да контролира отделителната си система – чак до навършването на 5 години!!! Дотогава не може да очаквате пълен контрол от мъника си и редките случаи на изпускане по малка нужда, когато се е заиграл – не са чак толкова голяма дилема.

По правило от практиката е ясно, че няма майка която е успяла да научи детето си да сяда на гърнето редовно и това да му е приятно. Ако има такива мами те са рядкост или по скоро децата им са рядкост. Напълно на 100% можем да кажем, че приучаването към гърнето е индивидуален процес за всяко дете и се случва по различно време, а не в универсални срокове.

Много често прекалено много майки започват да приучават детето си към гърнето прекалено рано. То не е готово за това, майките се уморяват и поставят памперса отново. След време започват процедурата отново, но детето има неприятни спомени и нещата стават все по-трудни.

Затова трябва да наблюдавате добре детето си, да видите в него признаците, че то е готово за гърне! Кои са тези признаци в поведението му? Например бебето ви може вече да ви каже, че е свършило работата в памперса. Когато му се пишка, може да ви каже че е пишкало в пелената и иска да я смените, защото му е дискомфортно. Същото се отнася за акото. Ако детето ви може да прави това – значи връзката мозък – отделителна система у него вече започва да действа и работи. Според учените това за различните деца става в периода от година и половина до три години. Едни по-бързо усещат нуждите си, докато други деца още не могат да се ориентират.

Разбира се в началото е много по-лесно детето да бъде приучено да ака на гърнето, защото го прави максимум 2 пъти в деня и често това се случва по едно и също време. За пишкането нещата са по-сложни. В периода от 2 години до 3 – детето пишка около десет пъти в деня и усеща, че му се пишка едва когато пишото потече по крачетата му. И все пак, ако детето ви прекъсва играта си и се усамоти, за да ака – значи разбира полека какво се случва и скоро е време за гърнето.

Запомнете, никога не викайте и не се карайте на децата си, когато не ви кажат, че е време за гърнето и се изпуснат. Така ги стресирате и те скоро ще се крият от вас, за да пишкат и акат – понеже мислят, че правят нещо много лошо!

Безпроблемно преминаване от памперси на гърне – най-лесните стъпки към успеха!

За да научите мъника си да се изхожда на място различно от памперса – първо запознайте го с това място! Навярно сте забелязали, че детето ви има голям интерес към тоалетната и какво правите вие там!? Обяснете му и го вземете с вас. Запознайте мъника си, че неговата мини лична тоалетна е гърнето и то трябва да я ползва, също както мама и татко ползват голямата тоалетна.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Много полезно се оказва, когато мама отиде до тоалетна и сложи детето на гърнето срещу нея. Не слагайте детето с дрехи на гърнето просто да поседи – това го обърква и то си мисли, че може да пишка и през дрехите. В началото детето стои на гърнето една секунда. Постоянно става и сяда – така могат да станат и стават големи бели. Затова отвлечете вниманието му с нещо. Предложете му любима играчка, книжка. Личния пример е най-удачното приучаване към гърнето. Ако мама покаже на детето доста пъти как когато и се ходи до тоалетна – тя отива, сваля си дрехите и пишка – то ще знае, че трябва да отиде до гърнето, да си свали дрешките и да се изходи.

Имайте предвид, че когато е уморено детето ви няма да запомни нищо за ходенето на гърне. Използвайте енергията и вниманието му сутрин и след следобеден сън, за да му разкажете и покажете, как се ходи до тоалетна. Когато е уморено ще ви откаже да пишка или ака – затова не чакайте това да се случи, понеже детето със сигурност ще се изпусне! Най-важно е да си изградите рутинен дневен режим за гърнето!!! Това ще накара детето да се почувства сигурно и спокойно. Същото е като часовете за хранене или заспиване. Покажете на детето си, че сутрин, когато се става, се пишка. После преди лягане следобеда също и така нататък. Вие сте възрастните и определяте режима на изхождане.

И все пак, ако има инциденти останете спокойни – нормално е! Децата са много любопитни на този си етап на развитие. Затова не им забранявайте да видят „какво са свършили“, но им покажете ясно, че с това не се играе, защото ще се разболеят например. Добре е да държите гърнето на място удобно за бърза употреба. В началото често ще търчите към него, но важното е да свършите работата на правилното място.

Повтаряме и затретваме – не насилвайте детето, не му викайте и не се карайте!!! Ако нуждата от гърне се окаже фалшива тревога – няма проблем. Просто дайте време на детето да опознае себе си и физиологичните си нужди. Вземете му хубаво бельо с картинки на любими герои – така детето ще привикне да не ги цапа и да ги пази. Много важна част от успешното приучаване към гърнето – е самото гърне. То трябва да е удобно най-вече, приятно за окото на детето и да стане част от ежедневието му.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Винаги, когато детето успее да ви каже, че му се пишка или ака навреме, изходи се на гърнето – възнаградете го по някакъв начин. Може да е с похвала, да е с някакъв вид специална храна, малка играчка, прочитане на книжка и каквото обича вашето си дете! Все пак безпроблемно преминаване от памперси на гърне няма, но има доста по-леко такова, ако следвате съветите ни! Дано бяхме поне малко полезни в съветите за грижите ви около мъника.

Сега, ако ви остане време прочетете и материала ни за ролята на бащите в отглеждането на децата – ще ви предложи интересни гледни точки!

| Сподели тази статия с приятели