5 неща, които правиш различно, когато си майка за втори път.

Когато станеш майка за втори път има доста неща, които правиш, виждаш и оценяваш различно, по отношение на отглеждането на детето. С появата на второто дете нещата стоят доста по-различно. Като цяло опитът да бъдеш родител вече го има и малките камъчета не могат така лесно да преобърнат колата ви и да ви изкарат извън релси.

бременност с второ дете

Очакването, трепетът и вълнението от появата на втората рожба са все така силни, както при появата на първото дете, но родителския ви опит и инстинкти са на по-високо ниво и опитът така да се каже си казва тежката дума.

В този ред на мисли не може леко да не засегнем и темата – Кога е подходящото време да се сдобием с втора рожба?

Универсален, правилен и еднозначен отговор на този въпрос няма. Всяко семейство и всяка двойка имат различно мислене, различни навици и потребности, от който се определя и времевият интервал необходим за появата на второто дете. Фактори, като финанси, възможност за отглеждане и материалните неща, като цяло са само едната страна на медала. По-дълбоките признаци на готовност се коренят именно на психологично ниво. След, като сте преминали през истерични и хаотични дни и безсънни нощи.

Притеснявали сте се за първото зъбче и дали бебето ще хапва солидна храна, определено имате нужда от малко отдих за да се порадвате на зрялата връзка с първородното си дете. Специалистите определят интервала от поне до 4 години разлика между децата, като много добър! Това разбира се не означава, че децата ви не могат да бъдат с разлика от 2 години или пък десет, според вашите нужди и тези на семейството ви.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ако вече сте майка на 2 деца или сте в очакване, или планиране на втората си рожба, ще ви е интересно да разберете – Какво правим различно, когато отглеждаме второто си дете?
Определено ще обичате втората си рожба точно толкова, колкото и първата. Това е несъмнено, но повечето майки имащи второ дете са съгласни, че отглеждането му е по-различно от това на първородното. Разликата в това отглеждане е доста комплексна и определено е за по-добро. Така, че няма нищо притеснително, когато отглеждаме второто си бебе не точно, както първото!

Ето и 5-те най-широко застъпени неща, който правим различно, когато сме майка за втори път:

1. Превъзмогна ли сме манията по обличането

От личен опит много добре знам, колко вълнуващо е да отрупате първото си бебче с много и разнообразни сладки дрешки. Да подреждате тоалети ти му за деня по цвят и да гласите постоянно малката си кукла или елегантен господин. В магазина е изключително трудно да спрете обзелия ви порив да купите и тази, и тази сладка дрешка. Дрехите на бебчето са старателно изпрани и изгладени, подредени по сезон и предназначение. Когато излизате на разходка или до педиатъра бебето винаги е нагласено и ако случайно повърне смяната е обезателна.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Това обаче при второто ви дете го няма. Не разбирайте, че го държите с мръсни дрехи или не го обличате подходящо. Просто този порив за изключително детайлно разкрасяване на бебето го няма, защото сте го овладели и забравили напълно. Много важно е да отбележим, че и манията по навличането на детето, за да не изстине случайно вече я няма и то за добро!

2. Тревогата за микробите вече е далечно минало

Когато сте майка за втори път тревогата, че огромна колония от микроби се крие зад всяко нещо и чака да зарази бебето ви я няма. Преставате така старателно да изварявате всички съдове за храна и бутилки за мляко. Постоянното бърсане, миене и триене не ви е мания, а изтриването ежедневно на играчките на бебето с мокри кърпи е останало назад в миналото. Когато детето се изцапа, повърне или е цялото в пясък не изпадате в истерия, както е било с първородната ви рожба. Когато някой кихне в парка или се изкашля не бягате от него на безопасно разстояние. Просто вече сте зрял родител и умеете да отсявате важните неща от маловажните.

3. Подреждането на къщата е различно

Е майките на едно дете успешно успяват да подредят, почистят, изперат и изгладят всичко. Но, когато децата станат две, а купищата мръсно пране двойно, както и играчките е малко трудно да се поддържа дом в безупречен порядък. Повечето майки на втора рожба не смогват с всичко ежедневно и това е разбираемо, защото грижите са много. Но, какво толкова ако къщата е в лек безпорядък, а децата са щастливи и доволни при това. Спокойствието и търпението са думи навлизащи в речника ви все повече, дори и да сте най-големият гений на организацията – тя винаги не върви по план!

4. Документирането на всяка усмивка и момент го няма

При една майка за втори път дала живот, документирането на всеки един момент от живота на подрастващото ѝ бебе го няма. Тази мания по снимането на всяка усмивка, гукане, обръщане и хапване на нова храна я няма. На, кого са му нужни толкова излишни неща? Все пак времето прекарано заедно с бебето и близките ви е най-незабравимия момент, който няма нужда от документиране.

5. Постоянната тревога я няма

Майките на първа рожба са в постоянна тревога дали бебето спи достатъчно, дали яде и пълни пелените достатъчно, дали се развива правилно и така нататък. Когато падне се изпада в шок и ви иде да заплачете или направо си плачете с него. Една майка за втори път е доста по-спокойна и може да се наслаждава на моментите с второто си бебе, без да прави от малките случки големи трагедии. Какво по-добро от това? Спокойствието е най-ценния дар за един родител, за да отгледа щастливо дете!

Да си майка за първи път е щастие, но да си майка за втори път е дар осъзнат и оценен от една жена подобаващо.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете и статията ни за златната разлика между децата – ще ви бъде интересна.

| Сподели с приятели