5 неща, които правиш различно, когато си майка за втори път

Когато станеш майка за втори път има доста неща, които правиш, виждаш и оценяваш различно, по отношение на отглеждането на детето. С появата на второто дете нещата стоят доста по-различно. Като цяло опитът да бъдеш родител вече го има и малките камъчета не могат така лесно да преобърнат колата ви и да ви изкарат извън релси.

бременност с второ дете

Очакването, трепетът и вълнението от появата на втората рожба са все така силни, както при появата на първото дете, но родителския ви опит и инстинкти са на по-високо ниво и опитът така да се каже си казва тежката дума.

В този ред на мисли не може леко да не засегнем и темата – Кога е подходящото време да се сдобием с втора рожба?

Универсален, правилен и еднозначен отговор на този въпрос няма. Всяко семейство и всяка двойка имат различно мислене, различни навици и потребности, от който се определя и времевият интервал необходим за появата на второто дете. Фактори, като финанси, възможност за отглеждане и материалните неща, като цяло са само едната страна на медала. По-дълбоките признаци на готовност се коренят именно на психологично ниво. След, като сте преминали през истерични и хаотични дни и безсънни нощи.

Притеснявали сте се за първото зъбче и дали бебето ще хапва солидна храна, определено имате нужда от малко отдих за да се порадвате на зрялата връзка с първородното си дете. Специалистите определят интервала от поне до 4 години разлика между децата, като много добър! Това разбира се не означава, че децата ви не могат да бъдат с разлика от 2 години или пък десет, според вашите нужди и тези на семейството ви.

Ако вече сте майка на 2 деца или сте в очакване, или планиране на втората си рожба, ще ви е интересно да разберете – Какво правим различно, когато отглеждаме второто си дете?
Определено ще обичате втората си рожба точно толкова, колкото и първата. Това е несъмнено, но повечето майки имащи второ дете са съгласни, че отглеждането му е по-различно от това на първородното. Разликата в това отглеждане е доста комплексна и определено е за по-добро. Така, че няма нищо притеснително, когато отглеждаме второто си бебе не точно, както първото!

Ето и 5-те най-широко застъпени неща, който правим различно, когато сме майка за втори път:

1. Превъзмогна ли сме манията по обличането

От личен опит много добре знам, колко вълнуващо е да отрупате първото си бебче с много и разнообразни сладки дрешки. Да подреждате тоалети ти му за деня по цвят и да гласите постоянно малката си кукла или елегантен господин. В магазина е изключително трудно да спрете обзелия ви порив да купите и тази, и тази сладка дрешка. Дрехите на бебчето са старателно изпрани и изгладени, подредени по сезон и предназначение. Когато излизате на разходка или до педиатъра бебето винаги е нагласено и ако случайно повърне смяната е обезателна.

Това обаче при второто ви дете го няма. Не разбирайте, че го държите с мръсни дрехи или не го обличате подходящо. Просто този порив за изключително детайлно разкрасяване на бебето го няма, защото сте го овладели и забравили напълно. Много важно е да отбележим, че и манията по навличането на детето, за да не изстине случайно вече я няма и то за добро.

2. Тревогата за микробите вече е далечно минало

Когато сте майка за втори път тревогата, че огромна колония от микроби се крие зад всяко нещо и чака да зарази бебето ви я няма. Преставате така старателно да изварявате всички съдове за храна и бутилки за мляко. Постоянното бърсане, миене и триене не ви е мания, а изтриването ежедневно на играчките на бебето с мокри кърпи е останало назад в миналото. Когато детето се изцапа, повърне или е цялото в пясък не изпадате в истерия, както е било с първородната ви рожба. Когато някой кихне в парка или се изкашля не бягате от него на безопасно разстояние. Просто вече сте зрял родител и умеете да отсявате важните неща от маловажните.

3. Подреждането на къщата е различно

Е майките на едно дете успешно успяват да подредят, почистят, изперат и изгладят всичко. Но, когато децата станат две, а купищата мръсно пране двойно, както и играчките е малко трудно да се поддържа дом в безупречен порядък. Повечето майки на втора рожба не смогват с всичко ежедневно и това е разбираемо, защото грижите са много. Но, какво толкова ако къщата е в лек безпорядък, а децата са щастливи и доволни при това. Спокойствието и търпението са думи навлизащи в речника ви все повече, дори и да сте най-големият гений на организацията – тя винаги не върви по план.

4. Документирането на всяка усмивка и момент го няма

При една майка за втори път дала живот, документирането на всеки един момент от живота на подрастващото ѝ бебе го няма. Тази мания по снимането на всяка усмивка, гукане, обръщане и хапване на нова храна я няма. На, кого са му нужни толкова излишни неща? Все пак времето прекарано заедно с бебето и близките ви е най-незабравимия момент, който няма нужда от документиране.

5. Постоянната тревога я няма

Майките на първа рожба са в постоянна тревога дали бебето спи достатъчно, дали яде и пълни пелените достатъчно, дали се развива правилно и така нататък. Когато падне се изпада в шок и ви иде да заплачете или направо си плачете с него. Една майка за втори път е доста по-спокойна и може да се наслаждава на моментите с второто си бебе, без да прави от малките случки големи трагедии. Какво по-добро от това? Спокойствието е най-ценния дар за един родител, за да отгледа щастливо дете.

Да си майка за първи път е щастие, но да си майка за втори път е дар осъзнат и оценен от една жена подобаващо.

Прочетете и статията ни за златната разлика между децата – ще ви бъде интересна.

f | Сподели с приятели