Киселото мляко – една много полезна и здравословна храна за подрастващото бебе

Киселото мляко е една от най-полезните храни за едно подрастващо бебе. То не само е вкусна закуска за следобеда, но и храна заредена с много жизненоважни хранителни вещества.

Кисело мляко за бебе

Последните изследвания в хранителните навици и тенденции за бебетата от 6 месеца до 6 години сочат, че включването на тази супер храна в менюто на подрастващите деца и бебета е жизненоважно.

Несъмнено кърменето е най-добрия вариант за една майка и бебето ѝ, но с началото на захранването и периода на активен растеж у бебето, то съвсем не е достатъчно. Споровете по темата кога, как и с какво да захраним бебето са много.

Има много утвърдени режими, много противоречия в тях и за финал всяка майка и детето ѝ имат индивидуално мислене, усещане и подход. Спорове обаче, че киселото мляко е несъмнено всекидневна полезна храна за деца и бебета няма.

Всяко семейство с деца, било то едно или повече знае много добре, колко удобна, здравословна и важна закуска е едно кисело мляко. Въпреки, че натуралния му израз е по-добър за предпочитане, на пазара има и не малко реално добри продукти, които са готови за употреба. Несъмнено всички деца харесват плодови млекца, но с тях не започват и не свършват вариантите за имплантиране на тази вкусна храна в менюто на бебето и детето.

Малко информация за състава на киселото мляко

На първо място този продукт е един от най-големите източници на калций и фосфор, които можете да предложите на малчуганите си. Тези два минерала са изключително важни за растежа и правилното оформяне на така крехките все още бебешки и детски кости и стави.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Освен това уникалната среда на пробиотици, която е едно кисело мляко е изключително полезна за стомашно-чревната флора и изграждането на един по-здрав имунитет у подрастващото дете. Поради естествения процес на заквасване при този продукт, той има значително по-висока хранителна и енергийна стойност от прясното мляко, от което се прави.

Млечната захар в киселото мляко е с до 30% по-ниска от тази в прясното. Тя е превърната в полезна енергия от над 4 кило калории. По отношения на количеството калций и фосфор в преработения продукт на прясното мляко има повече от 400 микро грама от минералите и то само в една порция. Това количество набавя и дневната нужда на едно дете или бебе от тези минерали в периода му на активен растеж. Разбира се от качеството, състава и добрата обработка на прясното мляко зависи и качеството на киселото съответно.

Какво кисело мляко да купуваме за подрастващите си деца

Далеч сме от мисълта, че всички продукти на пазара с надпис кисело мляко са точно натуралния израз на продукта. Точно затова е и така важно да внимаваме, когато купуваме кисело мляко, особено за малките си деца. Трябва основно да обърнем внимание на съдържанието. Добре е закваската да е жива и да няма примеси на нишесте, консерванти и емулгатори.

Разбира се всичко това е на доверие, защото няма как точно да знаем, какво съдържа една кофичка кисело мляко. По-големите ентусиасти квасят продукта в къщи с нашумелите напоследък машинки за това, но остава въпросът за качеството на прясното мляко и набавянето му. Така че да се доверим на изпитаните марки кисели млека.

Обръщайте остро вниманието си към срока на годност, който обичайно е от 3 до 5 дни максимум и то съхранявано в хладилник! Ако оставите киселото мляко извън хладилника за час и то не прокисне, нещо не е наред със състава му.

Освен това купувайте млека в началото на срока им на годност и ги употребявайте в деня, защото тогава живите бактерии в тях са най-много и са най-полезни. Основно залагайте на чистите натурални млека. Всякакви варианти на плодови млека и десерти са пълни с консерванти най-малкото. Вие можете успешно да си ги приготвяте вкъщи от натурално кисело мляко и плодове или сладко.

Вкусни приложения на киселото мляко

Приложенията на този така здравословен за детското развитие продукт са много. Можете да го прилагате успешно в десерти, натурално поднесен, за застройка на супи, сосове на ястия, за закуска с мюсли и плодове или за палачинки. По какъвто и начин да вкарате кисело мляко в ежедневното си меню е важно детето ви да изяжда поне по една купичка от натуралния продукт. Така то ще има по добър метаболизъм, по-силен имунитет и развитието на костите му ще е нормално.

Лесна и бърза закуска с кисело мляко:

Продукти: Половин кофичка кисело мляко (около 100 грама); 4-5 бисквити „Закуска“ – какао или ванилия по предпочитание на малчугана; чаена лъжичка мед натурален; плодове ( ягоди, боровинки, малини, къпини или по ваш избор)

За да приготвите закуската натрошавате средно ситно бисквитите, обърквате ги добре с киселото мляко и добавяте меда и плодовете накрая. Така за по-малко от 5 минути имате вкусна, здравословна и енергийна закуска за малчуганите си на годинка или повече.

Киселото мляко има безброй ползи, а също и приложения. Несъмнено то е жизненоважен елемент от менюто на подрастващото ви дете, който не бива да пропускате.

Спокойно можете да го включите в менюто на бебето след 6-я месец в натуралния му вариант или като част от пюрета и десерти. Потърсете рецепти и ще се удивите, колко много приложения на киселото мляко ще намерите.

f | Сподели с приятели