Какво представляват лохиите

След раждането организмът на жената започва да се възстановява. Лохиите са точно това – процес на възстановяване на организма, предизвикващ кървене.

лохии след раждане

Лохиите…неизбежност след раждането

След като се е отделила плацентата в последния етап на раждането, лигавицата на матката започва да заздравява. Образува се коричка, както при всяка друга рана. Когато коричката започне да пада – образува се леко кървене. Продължителността на това кървене е различна в зависимост от организма на всяка жена.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Цвят на лохиите

Както казахме, лохиите представляват кръвотечение на лигавицата на матката. Цветът, както и количеството на кръвта, намалява с времето. В началото, непосредствено след раждане, кръвта има наситен червен цвят. Тогава и кръвотечението е най-обилно. За този период са характерни и кръвосъсиреци. Те не бива да ви притесняват, ако не са твърде големи. Все пак, ако имате някакви опасения, консултирайте се с лекар.

През следващите седмици кръвотечението постепенно намалява, а цветът на кръвта става наситено кафяв. Следва по-слабо кафяв цвят и накрая – бледо кафяв или дори жълтеникав. Възможно да е има моменти, в които кръвотечението е по-обилно от други. В края на периода е нормално то да е през няколко дни. Достигнете ли до последния етап, можете да сте сигурни, че организмът ви се изчиства правилно.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Продължителност на лохиите

Периодът на продължаване на лохиите е строго индивидуален и зависи от организма на всяка жена. И все пак може да се обобщи, че продължителността в между 20 и 40 дни. Възможно е обаче да е повече. Ако това е така обаче, се препоръчва консултация с лекар.

От значение е също така и начина, по който сте родили.
Ако раждането е станало по естествен път, е по-вероятно лохиите да имат по-голяма продължителност. Това е така, защото всички остатъци от плацентата излизат от влагалището. В този случай няма лекарска намеса, която да ви помогне при изчистването на тялото. Затова и процесът е по-дълготраен – между 20 и 40 дни.

Ако сте родили със секцио, има вероятност лохиите да продължат около 20 дни. Причина за това е почистването на матката от страна на докторите. Те я изчистват от останалата част от плацентата. Именно затова както продължителността, така и количеството е по-малко. Ако обаче лохиите не спират повече от месец, в случай че сте родили със секцио, е много важно да се консултирате с лекар, защото е възможно да са останали части от плацентата.

Няколко полезни съвета:

Твърде големи съсиреци

Нормално е в първите дни след раждането да имате съсиреци с големината на гроздов плод. Ако обаче те са твърде големи, обърнете се към лекар. Консултация с медицинско лице е наложителна и ако кръвотечението не намалява, а продължава да е обилно.

Продължителност на лохиите

Макар че много майки споделят, че лохиите им са продължили около 50 дни, редно е все пак да се обърнете към специалист, ако не спрат до 40-я ден. Възможно е да няма никакъв повод за притеснение, но една консултация ще ви направи по-спокойни.

Използвайте превръзки (лигнин)

За този период не е препоръчително да използвате тампони, тъй като тялото има нужда да се изчисти, а тампоните не позволяват на кръвта да изтече свободно. Това може да предизвика инфекция.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Повишена температура

Ако имате повишена температура или се чувствате твърде отпаднали, редно е да се консултирате с лекар.

Прочетете още и защо е важно да измерваме температурата си в първите дни след раждане – ще ви бъде полезно.

Физическо натоварване

Възможно е в следствие на физическо натоварване да се увеличи количеството на отделяната кръв. Дори и по-слаби физически усилия, като изкачване на стълби, това може да се случи. Ако цветът обаче не се промени, а само леко се увеличи количеството, не бива да се притеснявате. Ако пък сте започнали да спортувате, дори и не интензивно, и кръвозагубата се увеличи, намалете активността си. Очевидно тялото ви не е готово за физическо натоварване все още.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете и за така нареченето състояние задържане на плацентата след раждане.

| Сподели с приятели