Какво представляват лохиите

След раждането организмът на жената започва да се възстановява. Лохиите са точно това – процес на възстановяване на организма, предизвикващ кървене.

лохии след раждане

Лохиите – неизбежност след раждането

След като се е отделила плацентата в последния етап на раждането, лигавицата на матката започва да заздравява. Образува се коричка, както при всяка друга рана. Когато коричката започне да пада – образува се леко кървене. Продължителността на това кървене е различна в зависимост от организма на всяка жена.

Цвят на лохиите

Както казахме, лохиите представляват кръвотечение на лигавицата на матката. Цветът, както и количеството на кръвта, намалява с времето. В началото, непосредствено след раждане, кръвта има наситен червен цвят. Тогава и кръвотечението е най-обилно. За този период са характерни и кръвосъсиреци. Те не бива да ви притесняват, ако не са твърде големи. Все пак, ако имате някакви опасения, консултирайте се с лекар.

През следващите седмици кръвотечението постепенно намалява, а цветът на кръвта става наситено кафяв. Следва по-слабо кафяв цвят и накрая – бледо кафяв или дори жълтеникав. Възможно да е има моменти, в които кръвотечението е по-обилно от други. В края на периода е нормално то да е през няколко дни. Достигнете ли до последния етап, можете да сте сигурни, че организмът ви се изчиства правилно.

Продължителност на лохиите

Периодът на продължаване на лохиите е строго индивидуален и зависи от организма на всяка жена. И все пак може да се обобщи, че продължителността в между 20 и 40 дни. Възможно е обаче да е повече. Ако това е така обаче, се препоръчва консултация с лекар.

От значение е също така и начина, по който сте родили.
Ако раждането е станало по естествен път, е по-вероятно лохиите да имат по-голяма продължителност. Това е така, защото всички остатъци от плацентата излизат от влагалището. В този случай няма лекарска намеса, която да ви помогне при изчистването на тялото. Затова и процесът е по-дълготраен – между 20 и 40 дни.

Ако сте родили със секцио, има вероятност лохиите да продължат около 20 дни. Причина за това е почистването на матката от страна на докторите. Те я изчистват от останалата част от плацентата. Именно затова както продължителността, така и количеството е по-малко.

Ако обаче лохиите не спират повече от месец, в случай че сте родили със секцио, е много важно да се консултирате с лекар, защото е възможно да са останали части от плацентата.

Няколко полезни съвета:

Твърде големи съсиреци

Нормално е в първите дни след раждането да имате съсиреци с големината на гроздов плод. Ако обаче те са твърде големи, обърнете се към лекар. Консултация с медицинско лице е наложителна и ако кръвотечението не намалява, а продължава да е обилно.

Продължителност на лохиите

Макар че много майки споделят, че лохиите им са продължили около 50 дни, редно е все пак да се обърнете към специалист, ако не спрат до 40-я ден. Възможно е да няма никакъв повод за притеснение, но една консултация ще ви направи по-спокойни.

Използвайте превръзки (лигнин)

За този период не е препоръчително да използвате тампони, тъй като тялото има нужда да се изчисти, а тампоните не позволяват на кръвта да изтече свободно. Това може да предизвика инфекция.

Повишена температура

Ако имате повишена температура или се чувствате твърде отпаднали, редно е да се консултирате с лекар.

Прочетете още и защо е важно да измерваме температурата си в първите дни след раждане – ще ви бъде полезно.

Физическо натоварване

Възможно е в следствие на физическо натоварване да се увеличи количеството на отделяната кръв. Дори и по-слаби физически усилия, като изкачване на стълби, това може да се случи. Ако цветът обаче не се промени, а само леко се увеличи количеството, не бива да се притеснявате. Ако пък сте започнали да спортувате, дори и не интензивно, и кръвозагубата се увеличи, намалете активността си. Очевидно тялото ви не е готово за физическо натоварване все още.

Прочетете и за така нареченото състояние задържане на плацентата след раждане.

f | Сподели с приятели