Отлепената плацента – малко повече за последния триместър и раждането

Последният триместър е свързан с интензивната подготовка на тялото на бременната за големия момент – раждането. По времето на този последен триместър обаче съществува и най-голяма опасност от отлепяне на плацентата.

Отлепената плацента

Разбира се, съществуват различни причини за това явление и то не се случва на всяка бременна, но все пак опасността от него засяга голям процент жени.

Затова в този материал ще се спрем главно на причините, симптомите и превенцията на отлепянето на плацентата. Ще визираме кои групи жени са застрашени от явлението и защо? Как може да се предпазите и да осъществите едно нормално раждане за вас и бебето ви.

Прочетете и материала ни за видовете раждане и тапата по време на бременността – ще имате възможност да прочетете за плюсовете и минусите на раждането под вода, по естествен път и Цезаровото сечение. А сега да си поговорим за отлепената плацента.

Отлепена плацента – какво е това

По правило или не отлепената плацента е рядко срещана, но много опасна като усложнение по време на бременността. Самата плацента е изключително важна структура за вашето бебе, защото го снабдява с „живот“. Тоест от нея то се храни, диша и отново оттам изхвърля отделените отпадъчни вещества. Тази жизненоважна структура се образува в самата матка и през цялата бременност предпазва, храни и защитава вашето растящо бебе.

Какво се случва, ако плацентата се отлепи изцяло или частично по време на третия триместър от бременността ви? За бебето последствията са липса на кислород и хранителни вещества, което води до внезапна смърт или тежки увреждания след самото раждане. Когато плацентата се отлепи напълно или частично от вътрешната страна на матката, където е закрепена – за бременната това означават тежки кръвоизливи и понякога фатален край, ако не се вземат навременни мерки.

Кога и как се случва отлепянето на плацентата

Според специалистите явлението най-често се случва внезапно. Когато това стане е добре веднага да потърсите лекарска помощ, защото опасността за вас и за бебето ви е много голяма.

Симптоматиката на отлепената плацента включва силни болки, както в областта на корема, така и в областта на кръста отзад. Освен това може да имате силни и болезнени маточни контракции и кървене от самата матка. Най-често плацентата се отлепя в последните една до три седмици от последния трети триместър.

Внимавайте, внезапните болки в областта на корема и гърба след 6-тия месец са признак за отлепена плацента в редки случаи, затова консултирайте се с наблюдаващият ви акушер-гинеколог. Може да имате тежко и напълно отлепване на плацентата, но кървене от матката да няма, защото кръвта е затворена в капан – затова дори и само болките трябва да ви алармират да посетите лекаря си.

При някои бременни обаче отлепването на плацентата не се случва внезапно, а става бавно и постепенно. В подобни случаи е вероятно да имате светло розово течение от вагината и отново е задължителна консултацията с лекар. Освен, че вие се чувствате зле, вашето бебе няма да наддава добре и може да получи други тежки усложнения от отлепването на плацентата.

Запомнете, когато в третия триместър (най-често) усетите симптоми като силна болка в кръста и гърба, маточни контракции – бързи и силни, болка в корема или вагинално течение – отидете при акушер-гинеколога си моментално.

Какви са причините за явлението, какви са рисковите моменти водещи до него и какви са опасните последствия

Като цяло причините за отлепянето на плацентата често са неизяснени и неизвестни. Най-честият фактор е удар или травма в областта на корема. Евентуално това се случва при пътен инцидент или много бърза загуба на околоплодни води. Най-основните рискови фактори, водещи до отлепянето на плацентата са разбира се предишно такова отлепяне, защото веднъж случило се явлението е вероятно да се повтори. Статистиката сочи, че бременните над 40 годишна възраст са по-често предразположени към отлепяне на плацентата.

Високото кръвно и коремните травми са още два фактора за появата на отлепяне. Употребата на алкохол, пушенето и употребата на упойващи вещества предразполага отново към явлението. Многоплодната бременност също е рисков фактор за отлепянето на плацентата, както и ранното спукване на околоплодните води. Спукването на амниотичния сак директно е свързано с моменталното и последващо отлепяне на плацентата.

Отлепянето на плацентата е много опасен момент в последния триместър. За майката това може да доведе до бъбречна криза или шок от обилната кръвозагуба, както и проблемно съсирване на кръвта. За рожбата ѝ отлепената плацента може да доведе до мъртво или преждевременно раждане, както и до липса на хранителни вещества и кислород. При редки случаи отлепената плацента води и до хистеректомия – отстраняване на матката. Това се налага поради неспиращо кървене от мястото, където плацентата се е отлепила.

Как се диагностицира проблема, възможното лечение и превенцията му

Като цяло, ако изпитате горе споменатите симптоми и посетите гинеколога си – той ще ви направи физически преглед – така ще установи твърдостта на матката ви. Освен това е необходимо да ви направи ултразвук и изследвания на кръвта – за да локализира кървенето и отлепването. Не е възможно винаги самото отлепяне да се види на ултразвука, затова изследванията за бременната са комплексни.

Добре е да знаете, че ако плацентата ви се отлепи – тя не може отново да се закачи за стената на матката. Последващото лечение силно зависи от времето на бременността ви, състоянието на бебето и вашето. Когато отлепването е леко, бебето е видимо добре при прегледите и кървенето се овладее – бременната може след хоспитализация да си почива вкъщи до термина.

Ако отлепянето се случи след 34-та гестационна седмица и е леко, но пък вие и бебето ви сте застрашени, то се налага Секцио.

Превенцията на това силно опасно състояние е една – премахването на рисковите фактори за него. Това означава елиминиране на вредни навици, като пушене и прием на опасни вещества. Контрол на високото кръвно максимално добре. Предпазване от коремни травми и консултация с лекар, ако сте имали предишно отлепяне при бременност.

Четете и статията ни за раждането, при което няма контракции. Надяваме се сме ви максимално полезни мили мами.

f | Сподели с приятели