Преносване при бременност – признаци, усложнения и причини

Преносване при бременност! Ами сега! Всичко наред ли е с бебето ми? Защо се бави? Дали има проблем?

Преносване при бременност признаци усложнения и причини

Всички тези въпроси си задава една бременна жена, чиято дата на термина е отминала, а бебето не дава признаци, че иска да се роди.

В такъв случай какво може да направи бременната? На първо място не бива да се тревожи, защото вреди на себе си и на бебето.

Все пак не всяко бебе се ражда на термина или преди него. Някои бебета са по-лениви и закъсняват малко, което е нормално. Понякога датата на термина не е правилно изчислена. Причините за едно преносване може да са много и все пак то крие и известни опасности. Вижте повече по този въпрос.

Може да прочетете още и за проследяването на бременността.

Дали наистина е време за раждане и какви са признаците на преносване на бебето

Като цяло определянето датата на термина или момента, в който трябва да родите, до голяма степен зависи от изчисленията според последната ви менструация. Тоест на теория една нормална бременност продължава около 40 седмици. Тези 40 седмици се броят от първия ден на вашия последен месечен цикъл. Седмиците обаче са 38 от деня на зачатието ви (не всяка бременна знае деня на зачатието си).

И така акушер-гинеколозите приемат една средна продължителност на бременността от 38 до 40 седмици. Затова, когато говорим за преносване, то е след 42 седмица. От 37-ма до 42-ра седмица раждането не е нито рано, нито късно.

Има едно понятие, което малко родилки знаят – това е „пролонгирана бременност“. То се отнася за бременни родили в 42-ра седмица или по-късно, чийто бебета са напълно износени и нямат белези на преносване. Тази бременност е твърде рядко срещана, за разлика от преносването.

Кога най-късно е нормално да родите? Това се определя от няколко фактора и е различно за различните жени. Така например първото мерило за време до раждането е продължителността в дни от един месечен цикъл до друг. Ако тя е 28 дни, не повече, значи бременност която продължава след 40-та седмица е нормална. Когато от цикъл до цикъл жената има по-малко от 28 дни – продължителността на бременността ѝ се смята за нормална в рамките на 36 до 40 седмици.

Освен това майките, имали проблемна бременност, през първия триместър могат да родят след 40-та седмица, защото бебето наваксва пропуски в развитието си – оставайки по-дълго в утробата.

Психически нагласата за раждането също е важна. Една жена може да се настрои да роди по-късно или по-рано, даже несъзнателно. Наследствеността също е фактор. Ако във фамилията повечето бебета са износени след 40-та седмица, значи и вие може да родите по това време. Процеса се нарича „биоритъм на вътреутробно развитие“.

Признаци, че преносвате бебето

Като цяло, въпреки възможните обърквания за датата на термина и различията в износването на бебето, за различните жени – реално преносване има и то е опасно в повечето случаи, ако не се реагира навреме. Ще ви предложим едни от най-често срещаните причини за забавеното раждане и преносването. Тоест признаците на самото преносване.

  • На първо място преносването води до некроза на плацентата. Тоест нейните функции да снабдява плода с кислород и храна са силно увредени или напълно отказали. Това може да се види на видеозон при рутинен преглед. Ако околоплодните води около бебето са мътни, то значи има липса на кислород, което сочи некроза на плацента.
  • Сухата кожа на бебето също е признак за преносване. Това може да бъде установено чрез ултразвук, което ще покаже липса на верникс в околоплодните води.
  • При гинекологичен преглед, незрялата шийка на матката е още един признак, че преносвате бебето си.
  • Като цяло от един преглед на видеозон може да се види стареенето на плацентата. Тя вече не обслужва нуждите на бебето, защото то е прекалено пораснало.
  • На видеозон се виждат и вече доста плътните кости на черепа на бебето. Фонтанелите и шевовете са по-тесни, което ще затрудни значително раждането и ще изиска по-големи напъни. Ако липсват и контракции – нещата изискват медицинска намеса по предизвикването им.
  • Околоплодните води са голям индикатор за преносване. Когато те рязко намалят обема си или така наречените „предни околоплодни води“ липсват – това бави родовата дейност. Тя е значително по-слаба и разкритието на маточната шийка е възпрепятствано.

Преносване при бременност – какви са вероятните причини от медицинска гледна точка

Преносване при бременност се получава, когато организмът на майката не е „биологично“ готов за самото раждане. Тоест жената физически, понякога и психически не е готова да роди. Причините за това са редица. Едни от тях са нарушени функции на нервната система при майката или при бебето ѝ. Централната нервна система контролира до голяма степен процеса на раждане, така че правилните ѝ функции са важни. Освен това нарушената регулация на плацентата също е медицински фактор за преносване.

Липсата на витамини, като В, P, C и Е, както и незряла имунна система на бебето са други възможни причини за преносване при бременност. Предишни аборти, наследствено преносване, ендокринни заболявания, заболявания на половата система и психически – водят също до преносване на плода.

Защо преносване при бременност е опасно за майката и бебето

Едно преносено бебе има „глад за кислород“. Неговият главен мозък е прекалено зрял и плацентата не може да осигури така важната доставка на кислород. Бебето страда и е чувствително към тази липса, затова колкото по-рано се изроди от утробата, толкова по-добре.

Освен това костите на едно преносено бебе на черепа са плътни и здрави, губят своята гъвкавост, за да се пригодят към родовите пътища. Така има голяма вероятност от фетален дистрес за бебето и родови травми за майката. Преносените бебета по-често имат нужда от „аспирация на околоплодна течност“. Те задържат тази течност в белите си дробове и това е много опасно.

Преносване при бременност е нещо нормално и все пак трябва да бъде строго наблюдавано от медицински лица, за да се избегнат усложнения и травми. Доверете се на биологичния си часовник и раждането по един или друг начин ще настъпи. Успех!

Прочетете и статията ни за бременността и йогата.

f | Сподели с приятели