Проследяване на бременността – стъпка по стъпка

С настоящата публикация имаме за цел да представим в синтезиран вид информацията, с която всяка бременна жена (или планираща бременност) е добре да бъде запозната.

проследяване на бременността

В много специализирани клиники се предлагат цялостни пакети, които включват нужните изследвания и консултации, но в останалите (доста от тях) случаи насоките са хаотични или непълни.

Затова ще ви представим стъпка по стъпка оптималния вариант за проследяване на една бременност.

Установяване на бременност

Най-популярният начин това да се направи е тестът за домашна употреба. Той се прави чрез урина и чувствителна на ЧХГ (човешки хорионгонадотропин) лента. След като тестът установи наличие на този хормон, трябва да се запише час за първи преглед при акушер-гинеколог.

Първи преглед

Обикновено той се провежда около 5-та гестационна седмица. Причина за това най-често, е че вече е минал месец, докато се установи закъснение на месечния цикъл.

Всъщност, по-рано от този срок, както и в него, може да се забележи единствено т.нар. сакче, в което ще се развива плода. Сърдечната дейност на зародиша все още не може да бъде установена чрез ултразвуков преглед.

Втори преглед

Най-често това се случва 2 седмици след първия. Прегледът се извършва през влагалището, тъй като бременността е много ранна. По време на посещението се изготвя и анамнеза на бременната, изчислява се вероятният термин на раждане (ВТР) и може да бъдат назначени изследвания на бъдещата майка (задължително микробиология на влагалищен секрет).

Трети преглед

Приблизителното време за него е 11-13 гестационна седмица. Отново се прави преглед на плода, но този път през корема. Вземат се данните на фетуса (дължината) и се изчислява окончателният ВТР. Също така се правят и някои допълнителни измервания – дебелина на нухалната гънка (повече за нея може да прочетете в темата за хромозомните аномалии, която подготвяме), назалната кост, измерва се кръвния поток през сърцето на плода.

Този период, 11-13 гестационна седмица, е идеален за провеждане на биохимичен скрининг. Това е кръвно изследване на бременната, чрез който се дава информация какъв е рискът от раждане на дете със синдром на Даун и други аномалии.

Резултатите е нужно да бъдат тълкувани от наблюдаващия гинеколог.

Четвърти преглед

Този преглед също е много важен. Провежда се около 16-22 гестационна седмица и е свързан с по-детайлно разглеждане на фетуса, както и е възможно да бъде назначен късен биохимичен скрининг.

Тук ще обърнем малко повече внимание на един важен преглед. Специалистът, който проследява бременността, трябва да информира пациентките си за феталната морфология.

Към днешна дата този преглед е почти рутинен в специализираните болници, докато, за съжаление, в държавните заведения това не е така. Насажда се мнението, че това е скъпоструващ преглед, от който няма кой знае каква полза.

Замислете се, по време на този преглед специалистът разглежда много детайлно органите и структурата на бебето. Така може да бъдат установени някои изключително тежки малформации, и то на достатъчно ранен етап, през който може да се вземат мерки.

Също така се прави оценка на плацентата и пъпната връв (доплер).

Прочетете повече за феталната морфология – ще ви бъде полезно.

Очаквайте в продължението на темата подробности относно следващите прегледи при бременност.

f | Сподели с приятели