Нон-стрес тест на плода – какво представлява и кога се извършва

Важен елемент от проследяването на бременността е периодичното изследване на сърдечните тонове на бебето, което дава на лекарят информация за състоянието на плода.

Нон-стрес тест на плода

Прочетете още за сърдечните тонове на бебето в утробата – ще си отговорите на много въпроси, които си задавате.

Изследването стартира в началото на третия триместър и се прави периодично до раждането. Благодарение на него лекарят може да проследи активността на матката и състоянието на бебето.

Записът на сърдечните тонове се нарича още Non-stress test, тъй като представлява неинвазивен метод, който изследва плода без допълнителни натоварвания.

Кога се прави изследването

Първият запис на детските сърдечни тонове обикновено се прави между 28 и 31 гестационна седмица. До 36 гестационна седмица тестът се провежда веднъж на 14 дни, а след 36 гестационна седмица – веднъж на 7 дни. След датата на термина, тестът се провежда ежедневно до раждането.

Изследването се използва най-вече за установяване на възможни усложнения и опасност на недостатъчност на плацентата, нарушено снабдяване на бебето с кислород и хранителни вещества или при твърде активна маточна дейност когато съществува риск от преждевременно раждане. В тези случаи изследването се прави толкова често колкото прецени лекарят. Нон-стрес теста се провежда и профилактично при нормално протичаща бременност.

Показания, изискващи скорошно и задължително провеждане на Non-stress test:

 • Липсващи или необичайно слаби и редки движения на плода;
 • Забавено развитие на плода;
 • Захарен диабет на майката;
 • Високо кръвно налягане при бременната жена, риск от развитие на прееклампсия;
 • Индикации за преждевременно раждане;
 • Преносване на бременността;
 • Данни за дисфункция на щитовидната жлеза на майката;
 • Чести предишни спонтанни аборти;
 • След извършена амниоцентеза;
 • Изменения в лабораторните тестове на майката, данни за инфекция;
 • Напреднала възраст на майката;
 • Чести, болезнени контракции преди датата на термина;

Какво представлява Non-stress test:

Изследването е напълно безболезнено и безопасно както за майката, така и за бебето. Осъществява се с помощта на акушерки монитор. Продължителността на изследването е различна, най-често – между 20 и 30 минути. На коремната стена на бременната се поставят два колана- единият регистрира сърдечната дейност на плода посредством специален датчик, а другият отчита маточните контракции.

Резултатите излизат на лист хартия под формата на две линии – за сърдечните тонове на бебето и за контракции на матката. Нон-стрес теста дава възможност да се установи или отхвърли страдание на плода и може да бъде използван и непосредствено преди или по време на раждането.

Теста показва сила, честота и продължителност на маточните контракции като по този начин може да се оцени риска от преждевременно раждане. Важно е при преносване на бременността изследването да се извършва поне веднъж дневно за да може при установяване на проблем със състоянието на бебето да се премине към предизвикване на раждането.

Подготовка за изследването

Не е нужна специална подготовка за изследването, то може да бъде направено по всяко време. Добре е малко преди прегледа майката да се разходи с цел бебето да бъде будно за да се уловят добре сърдечните му тонове. Акушерката може да ви препоръча да хапнете нещо сладко или да пиете течности, да промените позата. Добре е скоро преди изследването да не пиете кафе, тъй като то може да усили маточната активност.

Прочетете още информация за проследяване на сърдечните тонове на плода по гестационни седмици – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели