Бременност и Фетална Ехокардиография

Бременност и Фетална Ехокардиография – за какво става въпрос и дали всички бременни жени са подлагани на това много важно изследване?

Бременност и Фетална Ехокардиография

По своята същност феталната ехокардиография много наподобява изследването и мониторингът чрез ултразвук.

Какво трябва да знаем за изследването

Целта на самото изследване е максимално добре лекарят наблюдаващ бременността ви – да прегледа обстойно функциите на сърцето на бебето ви! Тоест с помощта на ехокардиографията се вижда структурата на бебешкото сърчице и се записва неговата работа в момента му на развитие в утробата.

Самото изследване по правило се прави в рамките на втория триместър от бременността. По-точно в рамките на осемнадесета до двадесет и четвърта гестационна седмица от развитието на плода. Начина, по който действа ехо кардиографа, е чрез помощта на звукови вълни и по този начин се записва своеобразна кардиограма на нероденото още бебе – напълно безопасно! Нека ви разкажем малко повече за това специфично изследване.

А може и да прочетете материала ни за отлепянето на плацентата. Ще ви бъде полезен, за да познавате симптоматиката и превенцията на явлението.

Какво е фетална ехокардиография, кога се прави и има ли специални поводи за направата ѝ

Както вече споменахме в увода към материала си, феталната ехокардиография е много специфично и ценно при това изследване. При него вашият гинеколог изследва работата на сърцето на вашето бебе в утробата и обстойно разглежда структурирането му. Най-често времето за направа на този вид изследване при бременност е между 18-та и 24-та гестационна седмици.

Самият ехографски уред прави така нареченото „ехо“ на тоновете на сърцето на вашето бебе и с помощта на звукови вълни се оформя картина на сърдечната дейност (кардиограма). Именно по тази картина лекаря ще установи дали сърцето на бебето ви се е оформило правилно и работи ли както е нужно?

Освен работата и структурата на бебешкото сърчице, това изследване дава представа и за работата на кръвните потоци минаващи през сърдечно-съдовата система. Така шанса да се установят някакви дефекти и аномалии преди самото раждане е много по-голям. Като цяло от изложените факти до тук, може би ще заключите, че изследването се прави на всяка бременна. Това не е така. Не се налага да се прави на всяка една бременна жена, понеже и стандартното изследване с ултразвук е достатъчно да се следи работата на бебешкото сърце.

С ултразвука е възможно да се проследи дали и четирите камери на сърцето на бебето са се развили. Когато наблюдаващият ви лекар се усъмни в някакви странни тонове при стандартните прегледи с ултразвук, по отношение на бебешкото сърчице – той ще ви прати на изследване за фетална ехокардиография. Не само при съмнения от страна на лекаря можете да се подложите на такова изследване.

Това може да се наложи, когато имате семейна обремененост от сърдечно-съдови заболявания и бебето е добре да се подложи на допълнителен мониторинг. Още когато според лекарите вие сте в рискова бременност и бебето ви е застрашено от аномалии или други заболявания.

Фетална ехокардиография ще ви бъде назначена и когато сте използвали алкохол, пушите или употребявате наркотици по време на бременността, както и ако имате вече дете със сърдечен проблем.

При усложнения и заболявания по време на бременността, като диабет, епилепсия, лупус или рубеола – също се назначава фетална ехокардиография задължително.

Видове ехокардиографии, подготовка за изследването и разчитане на резултатите

Когато стане въпрос за изследвания в пренаталния период, повечето от тях се правят при пълен пикочен мехур. За това изследване обаче не е нужно да се изпълни това условие. Самата ехокардиография на плода може да отнеме, според индивидуалния случай, от половин час до дори два часа. Като цяло феталната ехокардиография много наподобява обикновеното изследване с ултразвук, но все пак има своите особености. Специалистите разделят изследването на два вида, според практическите методи на извършването му. Разпознаваме коремна ехокардиография или трансвагинална такава.

При коремната ехокардиография нещата до голяма степен се припокриват с един преглед на ултразвук. Специалиста ще ви накара да легнете по гръб и ще използва специален гел, за да изследва корема ви с помощта на уред работещ с ултразвукови вълни. Гела спомага по-гладкото разчитане тоновете на бебешкото сърце и предаването им към уреда за записване. Самите вълни предадени при изследването, няма да бъдат чути от вас или изследващият ви. Те са високочестотни и се записват в компютъра, за да създадат кардиограмата, която лекарят по късно ще разчете.

Питате се, кога се налага трансвагинална ехокардиография и защо? Обикновено тя се практикува от специалистите, когато фазата ви на бременност е твърде ранна и се налага вмъкването на сонда във вагината, от където се пускат звукови вълни, за да се изследва функцията на бебешкото сърце. Като цяло трансвагиналната ехокардиография е много по-точна и прецизна от коремната, затова е за предпочитане при евентуални съмнения от увреждане.

Резултатите от самото изследване не се разчитат веднага. Специалистът ще определи следваща среща, където ще ви обясни дали има аномалии на сърцето на бебето ви или не. Ако открие съмнения за аномалии в сърдечния ритъм, съмнения за дефекти в сърдечния мускул или друго – лекарят вероятно ще ви назначи ядрено-магнитен резонанс на бебето и други придружаващи изследвания. Има и състояния, които феталната ехокардиография не може да установи. Едно от тях е дупка в сърцето, което като проблем много трудно се диагностицира.

Бременност и Фетална Ехокардиография са свързани неща и е много важно изследването да бъде направено и при най-малкото съмнение, понеже това ще определи евентуални усложнения при самата бременност, раждането и последващото развитие на бебето. При откриването на даден дефект или аномалия вашият лекар ще бъде подготвен да реагира подобаващо и това много ще помогне за отстраняването на проблема. Надяваме се ви бяхме максимално полезни.

Няма да съжалявате, ако прочетете и статията ни за изследването Фетална морфология, което също е много важно по време на бременността .

f | Сподели с приятели