Топлинен удар при бебета и деца – как да го разпознаем

Топлинен удар при бебета и деца – едно опасно състояние, за което е добре да бъдем подготвени и да разпознаем симптомите.

Топлинен удар при бебета и деца

Въпреки че сега опасността от претопляне навън и получаването на слънчев удар е нулева – понеже е зима.

То добре е да сте подготвени за предстоящият летен сезон, особено ако бебето ви е все още малко и планирате да го заведете на море например за първи път. На фона на вирусите, които циркулират постоянно и през зимата, и през лятото – топлинният удар е силно пренебрегван, като евентуално усложнения и заболяване дори.

В този материал ще обърнем специално внимание на топлинния удар при невръстните бебета и малките деца, за да можете максимално добре да ги предпазите от това силно опасно състояние и да разпознавате симптоматиката му.

Препоръчваме ви да прочетете и материала ни за развитието на вашето бебе – кога е време да пълзи, да лежи по корем, да сяда и да проходи. Ще ви бъде от голяма полза. Сега по темата за топлинния удар.

Топлинен удар при бебета и деца – какво представлява състоянието, какви са симптомите му и евентуалните последствия

Както вече споменахме и през летния, и през зимния сезон родителите са силно разтревожени за децата си – поради циркулиращите наоколо разнообразни вируси. Обаче има едно доста по пренебрегвано и опасно състояние, за което малко родители са адекватно информирани. Това е топлинния удар, който може да бъде фатален в определени ситуации за мъника.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Много често малките бебета и деца са подложени на топлинен удар поради невъзможността добре да регулират температурата на тялото си. За всеки един детски организъм последствията от този топлинен удар са различни и степента на опасност също. Какво всъщност представлява един топлинен удар?

Много е важно да се уточни, че често родителите бъркат състоянията топлинен и слънчев удар. Те са напълно самостоятелни явления и засягат детския организъм по различен начин. Затова без да се учудвате, напълно възможно е вашето бебе или дете да получи топлинен удар през зимата или друг сезон различен от летния. Тялото на всеки един човек има механизъм, чрез който да се справи с претоплянето му.

Така например при повишаване температурата на тялото в граници по-високи от нормалното, ние започваме да се потим и така максимално добре регулираме организма си да се завърне към нормалната си температура. Трябва да сте наясно, че тук не става въпрос за рязко покачване температурата на тялото, когато става въпрос за някакво заболяване. Тук говорим за рязко покачване на телесната температура поради други поводи – тоест силно претопляне. За възрастните регулацията настъпва бързо и дискомфорта е кратък, но при бебета и децата това съвсем не е така.

Ключът към разгадаването на топлинния удар при децата и силно зачестилите му случаи е именно не възрастта, а по скоро комбинацията ѝ с прекалено активното движение. Децата са много по-активни физически от възрастните и много по-бързо изчерпват енергийните си запаси и ресурси. Особено през горещите летни месеци, когато детето и бебето са силно физически активни – покачването на температурата на тялото им е голяма и започва процес на активно потене.

Тъй като обаче потните жлези не са напълно развити, потенето често не може да компенсира покачилата се телена температура и се появява опасността от топлинен удар при бебета и деца. За да подплатим обясненията си, ще кажем че под много висока температура, става въпрос за градуси от сорта на над 40 градуса. Може да различите топлинния удар по рязкото и сякаш внезапно покачване на телесната температура на мъника си. Тази температура много трудно се сваля, но за това малко по-късно в материала.

Най-изявените симптоми на топлинен удар при бебета и деца са внезапно и силно главоболие, силна отпадналост стигаща до световъртеж, кожа която е суха и червена в комбинация с липса на потене у детето. Всичко това е съпроводено с много рязко покачване на телесната температура.

При подобни случаи с вашето бебе или малко дете е нужно веднага да посетите лекар. Не бива да чакате и да се опитвате сами да овладеете състоянието. Това, което можете да направите докато дойдат специалистите или сами откарате детето до спешното е да му дадете да пие вода – в никакъв случай студена обаче. Максимално да го освободите от дрехите по него и да го поставите в помещение, което е по-хладно.

Много често специалистите препоръчват при подобни топлинни удари за деца и бебета – да се реагира мигновено. Последствията могат да са тежки и то главно в областта на увреждане на мозъка и функциите му – ако не се лекува топлинния удар. В редки случаи това състояние е дотолкова опасно, че може да доведе и до смърт, при силно претопляне на мозъка.

Топлинен удар при бебета и деца – добрата превенция, която да не доведе до опасното състояние

При всяко едно заболяване и опасно състояние, като топлинния удар – е важна самата превенция! Ако вие сте родител отговорен и запознат с методите и средствата за превенция от топлинен удар при бебета и деца – то много по-малко вероятно е да ви се случи детето ви да се претопли рязко. Тук говорим за нужните мерки най-вече за бебета и деца до четири годишна възраст, защото те са най-уязвими от силното и топло слънце, от прекалените горещини като цяло. Дори прекаленото навличане с дрехи и поддържането на прекалено високи градуси в стаите през зимата, може рядко да доведе до претопляне. Все пак има регистрирани случаи от този характер.

На първо място винаги давайте на малките си деца и бебета дори – вода. За лятото това е задължително, защото колкото по-топло е, колкото по-активно е детето – толкова повече се дехидратира, ако не пие вода. Никога не давайте студена вода, а такава на стайна температура. Следващата важна превенция против топлинен удар при бебета и деца е обличането. Винаги обличайте според сезона, за лятото с леки, светли и памучни материи. Не извеждайте бебето си и малкото дете навън през горещият сезон, след 11 на обед и преди 6 следобед. Не го насилвайте да яде, давайте му повече свежи сокове, кисело мляко на айрян и вода най-вече.

Топлинен удар при бебета и деца е сериозно състояние, така че не го пренебрегвайте и бъдете бдителни за него. Дано сме ви дали полезна информация и няма да съжалявате, ако прочетете и материала ни за запушеният нос при бебетата. Ще ви бъде полезен в този сезон на грипове и настинки.

f | Сподели с приятели