Водата за бебето – кога, колко и с какви характеристики

Водата за бебето – една тема по която споровете са много, а мненията още повече. В този материал ще ви дадем гледната обобщена точка на специалистите от съвремието.

Водата за бебето – кога, колко и с какви характеристики

Няма да се спираме на остарели митове, на това колко е вредно да не се дава вода на бебето в началните месеци и колко погрешно отглеждаме децата си днес.

Ще се позовем на факти от международни изследвания, за да си направим извода – кога е време да започнем да даваме вода на бебето, какви да са количествата и какви характеристики съответно да има самата вода?

Междувременно ще ви е от полза да прочетете и материала ни за топлинния удар при бебетата и малките деца. Сега нека поговорим по-обстойно за водата за бебето.

Водата за бебето – да даваме ли вода до 6-тия месец и ако не защо

Водата е много важна част от състава на организма и в това няма спор, след като голяма част от самите нас е вода. Въпреки това твърденията, че задължително трябва да даваме вода на малките си бебета са несъстоятелни. Много майки все още смятат, че даването на вода ще предотврати запека при малките им бебета. Други настоятелно я предлагат и следват съветите на акушерките от едно време, че дори детето да отказва вода, трябва да му я даваме, дори подсладена. Всичко това е твърде остаряло и погрешно, защото бебето най-добре ни показва, от какво има нужда – стига да се научим да се вслушваме в него.

Според последните изследвания в областта е изключително нездравословно да се дава вода на бебета под 6 месечна възраст. Въвеждането на водата е добре да се направи, след като бебето ни вече е на половин година. При това количествата вода са съобразени с възрастта на бебето и теглото му.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Защо е вредно да даваме вода на бебето си преди 6-тия месец

Световната Здравна Организация препоръчва водата за бебето под шест месеца – да не се дава. Защо? Защото според учените в тази организация кърмата е единственото нещо, от което се нуждае бебето през този си период. В самата кърма има достатъчно количество вода (говорим за предната кърма), за да може бебето да бъде сито и същевременно да не е жадно. Даването на чай, захарни разтвори или вода в този период на развитие е вредно. Позволяват се изключения единствено поради медицински причини. Дори и да си мислите, че вашето бебе има нужда от вода през горещото лято, докато е малко – учените твърдят напълно обратното. Кърмата му е достатъчна. А соковете и водата могат да доведат до алергии и бактериални зарази дори.

Вече споменахме, че в кърмата има вода – колко е тя? Навярно не знаете, че около 80% от вашата кърма е вода и това напълно задоволява нуждите на мъника ви от полезната течност. Започвайки да суче вашето бебе получава първо мляко, което е по-рядко и воднисто – в него има белтъци и лактоза. Освен, че с него утолява жаждата си, бебето се предпазва и от зарази. Ако бебето е жадно, особено лятото, слагайте го да суче за кратко – така ще утоли жаждата си. Задното мляко богато на мазнини и засищащо глада, потича след около 5 минути сукане, така че при жаждата предното мляко е достатъчно.

Водата дадена извън кърмата на бебето е много опасна, дори и преварена. Бебето се ражда със стомах, който е незрял и чревната флора е стерилна. Кърмата също е стерилна и затова риск от бактериални инфекции в ранен период липсва. Ако давате вода обаче, този риск е много по-висок.

Навярно не предполагате, че именно водата давана погрешно на бебето е виновник за коликите, а не самата кърма. Ако искате по-спокойно, здраво и добре наддаващо бебе – просто кърмете през първите шест месеца и не давайте вода. Идва момента да попитате, ако не мога да кърмя поради ред причини – трябва ли да давам вода? Тук нещата са малко по-различни. Хранените с адаптирани млека бебета, така или иначе имат нарушаване на чревната стерилна флора и поради състава на адаптираните млека, може да ви се наложи да дадете вода.

Но запомнете ако бебето ви я откаже, не настоявайте – то просто няма нужда от нея. Особено в първите месеци от живота му, новороденото има много малък стомах. Когато му дадете подсладена вода, то го лишавате от оптималната му доза кърма, понеже стомаха му е наполовина пълен. Така възпрепятствате правилното развитие на системите и органите му, забавяте растежа и дори не предполагате за това.

Водата за бебето – колко и каква вода да даваме след 6-тия месец

След като вашето бебе вече е на половин годинка, може да му давате вода – дори е полезно и здравословно. Предполага се, че след 6-тия месец вие вече сте захранили бебето си. Даването на твърди храни неминуемо поражда нуждата от даването на вода, за да се утоли жаждата на бебето.

Относно количеството на водата на ден, докато мъника ви навърши година – специалистите са установили, че по 100 милилитра на килограм тегло е достатъчно. Тук обаче, трябва да се уточни, че освен вода се включват и течности, като сок, чай, кърма, супи и прочие. За децата над една година дневната доза вода се изчислява по 50 милилитра на килограм тегло, като за 24 часа се поема задължително поне един литър вода.

Когато след шестия месец предложите вода е добре тя да бъде преварена задължително. Така ще избегнете стомашни инфекции. Добре е да поставите водата в чаша с накрайник и така по-лесно детето ще се научи да пие от чаша, а биберона лесно ще откаже. Водата след навършването на година е добре да бъде бутилирана изворна или трапезна, но не минерална или такава от чешмата директно.

Чак след 3 години е добре да давате минерална вода на детето, но не често. Именно силната минерализация и наличието на йони на натрия са причини за бъдещи заболявания у детето на бъбреците или сърцето, ако давате минерална вода преди 3 години или я давате постоянно. Даването на вода е много важно за вашето вече пораснало бебе. Ако давате прекалено малко вода, това може да наруши минералния и воден баланс в организма на бебето и това до доведе до обезводняване.

Като цяло водата е много важен елемент от развитието на вашето бебе и трябва да я давате, но в точното време, приблизително точните дози и разбира се подходящата вода.

Надяваме се бяхме полезни, затова четете и статията ни за вредните бебешки храни в ранния етап на развитие.

f | Сподели с приятели