Кога можем да започнем да даваме мед на бебето си?

Да даваме мед на бебето си е колкото полезно, толкова и опасно. Все пак медът е известен, като изключително силен алерген и трябва съвсем съвестно да се информираме, кога, как и по колко да започнем да го даваме на бебето си!

Кога можем да започнем да даваме мед на бебето си

Даването на мед на едно бебе твърде рано е игра с огъня. Това може да доведе до тежки последствия.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Да, медът е вкусен, полезен, лекува редица състояния, подсилва имунитета, но за бебета се включва едва, след като станат поне на една година! Тук не става въпрос само за чистия мед, но и наличието му в състава на храните на бебето. Понякога и най-минималните количества, биха отключили кутията на Пандора. Ето и малко повече по въпроса, защо медът е опасен за бебетата и какво може да предизвика!

Да даваме мед на бебето си под една година, може да доведе до ботулизъм!

Ботулизъм е вид заболяване на храносмилателната система, което се причинява от вид специфична бактерия. Именно тази бактерия вирее и в меда образно казано, затова и той за невръстните бебчета е изключително опасен. Едно такова заболяване в напреднали стадии, което при бебетата става изключително бързо, може да доведе до парализа на мускулите и дори до невъзможност за дишане. Не лекуван навременно ботулизмът довежда и до фатален край.

Накратко описани симптомите му са запек, вяло изражение на бебето, отказ от хранене (сукане), съвсем тих плач. Общо взето ботулизма си е чисто хранително отравяне, само че тук виновника е медът и токсина ботулин в него. Как да се справи малкото ви бебе с хранително отравяне, след като защитните му сили са все още крехки? Ботулизма се нарича така, защото се причинява от ботулиновия токсин.

Не само медът е причинител на заболяването. То може да се причини и от сурова не добре обработена храна, но при кърмачетата основната причина е даването на мед преди да навършат една година. Това са показали редица изследвания на специалисти. Макар и малко количество спори на токсина в меда, те не могат да се унищожат и изхвърлят извън бебешкия организъм, както това се прави от вече зрелия детски организъм. Затова и да даваме мед на бебето си, когато то е още малко е недопустимо.

Все пак, ако това се случи съзнателно или несъзнателно, една майка трябва добре да запомни горе описаните симптоми на ботулиново натравяне при кърмачето и да потърси незабавно лекуващият педиатър. Той ще прегледа бебето, ще назначи изследвания на кръвта и ще се установи наличието на токсина. При кърмачетата бързото откриване на натравянето е ключово, за добрият изход от ситуацията. Прилага се лечение по специална схема с имуно глобулини. И все пак лечението е бавно и бебето е доста отпаднало, затова ако може да се избегне е по-добре.

Ще повторим за пореден път с риск да станем досадни – не давайте на бебето си, което е под една годишна възраст мед, под никаква форма!!!

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Да даваме мед на бебето си е вредно и за не порасналите му все още зъбки!

По принцип бебетата, които започват да се захранват са подложени на новости и стресови ситуации. Те изведнъж попадат в един нов свят от текстури и вкусове, различни от млякото. Това при повечето води до първоначален отказ. При това изобретателни родители добавят захар, мед и различни подсладители към бебешкото пюре, към киселото мляко по-късно и много грешат с това. Именно медът има силата, както захарта да уврежда още не изникналите бебешки зъби, като руши емайла им, предразполагайки ги към кариес в по-късни години.

Защо да даваме мед на бебето си, което вече е на повече от година, е по-безопасно?

За разлика от периода си от раждането до навършването на заветната годинка, след нея вече храносмилателния тракт на бебето е съзрял значително. До преди месеци той е бил неспособен да синтезира така важните стомашни киселини, а сега вече може. Именно тези киселини са фактора, който се бори с наличието на ботулинова бактерия в меда и я преборва. И все пак даването на мед в началото не е в големи количества. Като всяка потенциално алергична храна, той се дава на малки порции и се следи реакцията на организма. Не се дават медени питки, тестени изделия с мед и подобни неща, защото дори и обработени, те все пак носят токсина от самият мед в себе си!

И така в отговор на въпроса – кога може да даваме мед на бебето си, което е все още подрастващо, може да обобщим – педиатрите съветват това да става след навършване на година! Но все пак редица майки са предпазливи и изчакват дори до две, три или четири години. Важното е да захраните малчугана с мед, точно както го правите с останалите храни, постепенно и премерено. Започвате от върха на чаена лъжичка и може да стигнете до две лъжички на ден за малчуганите на повече от пет години.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Но все пак нищо прекалено не е хубаво и трябва много да се внимава. Освен натравяне, медът може да увеличи драстично кръвната захар и да претовари панкреаса, така че умерените дози са препоръчителните. Колкото и полезен да е медът, трябва да го давате умерено и информирано на рожбите си!

| Сподели с приятели