Кога можем да започнем да даваме мед на бебето си

Да даваме мед на бебето си е колкото полезно, толкова и опасно. Все пак медът е известен като изключително силен алерген и трябва съвсем съвестно да се информираме кога, как и по колко да започнем да го даваме на бебето си.

Кога можем да започнем да даваме мед на бебето си

Даването на мед на едно бебе твърде рано е игра с огъня. Това може да доведе до тежки последствия.

Да, медът е вкусен, полезен, лекува редица състояния, подсилва имунитета, но за бебета се включва едва, след като станат поне на една година. Тук не става въпрос само за чистия мед, но и наличието му в състава на храните на бебето. Понякога и най-минималните количества биха отключили кутията на Пандора. Ето и малко повече по въпроса защо медът е опасен за бебетата и какво може да предизвика!

Да даваме мед на бебето си под една година може да доведе до ботулизъм

Ботулизъм е вид заболяване на храносмилателната система, което се причинява от вид специфична бактерия. Именно тази бактерия вирее и в меда образно казано, затова и той за невръстните бебчета е изключително опасен. Едно такова заболяване в напреднали стадии, което при бебетата става изключително бързо, може да доведе до парализа на мускулите и дори до невъзможност за дишане. Не лекуван навременно ботулизмът довежда и до фатален край.

Накратко описани симптомите му са запек, вяло изражение на бебето, отказ от хранене (сукане), съвсем тих плач. Общо взето ботулизма си е чисто хранително отравяне, само че тук виновника е медът и токсина ботулин в него. Как да се справи малкото ви бебе с хранително отравяне, след като защитните му сили са все още крехки? Ботулизма се нарича така, защото се причинява от ботулиновия токсин.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Не само медът е причинител на заболяването. То може да се причини и от сурова не добре обработена храна, но при кърмачетата основната причина е даването на мед преди да навършат една година. Това са показали редица изследвания на специалисти. Макар и малко количество спори на токсина в меда, те не могат да се унищожат и изхвърлят извън бебешкия организъм, както това се прави от вече зрелия детски организъм. Затова и да даваме мед на бебето си, когато то е още малко е недопустимо.

Все пак, ако това се случи съзнателно или несъзнателно, една майка трябва добре да запомни горе описаните симптоми на ботулиново натравяне при кърмачето и да потърси незабавно лекуващият педиатър. Той ще прегледа бебето, ще назначи изследвания на кръвта и ще се установи наличието на токсина. При кърмачетата бързото откриване на натравянето е ключово за добрия изход от ситуацията. Прилага се лечение по специална схема с имуно глобулини. И все пак лечението е бавно и бебето е доста отпаднало, затова ако може да се избегне е по-добре.

Ще повторим за пореден път с риск да станем досадни – не давайте на бебето си, което е под една годишна възраст мед, под никаква форма!

Да даваме мед на бебето си е вредно и за не порасналите му все още зъбки

По принцип бебетата, които започват да се захранват са подложени на новости и стресови ситуации. Те изведнъж попадат в един нов свят от текстури и вкусове, различни от млякото. Това при повечето води до първоначален отказ. При това изобретателни родители добавят захар, мед и различни подсладители към бебешкото пюре, към киселото мляко по-късно и много грешат с това. Именно медът има силата, както захарта да уврежда още не изникналите бебешки зъби, като руши емайла им, предразполагайки ги към кариес в по-късни години.

Защо да даваме мед на бебето си, което вече е на повече от година

За разлика от периода си от раждането до навършването на заветната годинка, след нея вече храносмилателния тракт на бебето е съзрял значително. До преди месеци той е бил неспособен да синтезира така важните стомашни киселини, а сега вече може. Именно тези киселини са фактора, който се бори с наличието на ботулинова бактерия в меда и я преборва.

И все пак даването на мед в началото не е в големи количества. Като всяка потенциално алергична храна, той се дава на малки порции и се следи реакцията на организма. Не се дават медени питки, тестени изделия с мед и подобни неща, защото дори и обработени, те все пак носят токсина от самият мед в себе си.

И така в отговор на въпроса – кога може да даваме мед на бебето си, което е все още подрастващо, може да обобщим – педиатрите съветват това да става след навършване на година. Но все пак редица майки са предпазливи и изчакват дори до две, три или четири години. Важното е да захраните малчугана с мед, точно както го правите с останалите храни, постепенно и премерено. Започвате от върха на чаена лъжичка и може да стигнете до две лъжички на ден за малчуганите на повече от пет години.

Но все пак нищо прекалено не е хубаво и трябва много да се внимава. Освен натравяне, медът може да увеличи драстично кръвната захар и да претовари панкреаса, така че умерените дози са препоръчителните.

Колкото и полезен да е медът, трябва да го давате умерено и информирано на рожбите си.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
04.02.2022 Корси

Т.е. да го захраним когато то вече е свикнало без мед и в по- напреднала възраст вместо здрав да има честа нужда от антибиотици.