Ваксините при бебетата необходимост или опасност

Ваксините при бебетата необходимото зло ли са или можем и без тях? Напоследък по медиите и в социалните мрежи се разгорещи спор за ваксините и потенциалната им вреда за бебетата и децата ни.

Ваксините при бебетата необходимост или опасност

Като цяло в този спор са намесени интереси, качества на родните ваксини и предразсъдъци. На въпроса трябва да се погледне съвсем обективно, защото все пак от това зависи доброто здраве на децата ни.

Хиляди майки у нас си задават въпросите – Да ваксинирам ли бебето си? Опасно ли е това, ами ако се разболее, без ваксина? Дали пък тази ваксина няма да доведе до фатални последствия? В главите на родителите се блъскат хиляди подобни мисли и все пак отговор не се намира.

Малките ни бебчета са беззащитни. Те зависят изцяло на нашата отговорност и решения за бъдещето им. Затова и трябва много внимателно да се подходи към въпроса и да сме информирани за самото естество на ваксинацията, както и ползите, и евентуалните вреди от нея. Затова ще се опитаме да ви запознаем с основната част от ваксините и защо се препоръчват, а дали ще ги сложите на бебето си е въпрос на личен информиран избор.

Ваксините при бебетата – първа ваксина, какво съдържат ваксините и каква е опасността от тях

Една майка се сблъсква с въпроса относно поставянето на ваксини още в родилния дом. Именно там трябва да се поставят през първите часове след раждането ваксините за Хепатит В и тази за туберкулоза – БЦЖ. Ваксината за Хепатити В се поставя на новородени от 1992 година, та до днес. България е една от първите страни, където това се практикува при съвсем малки бебета. Има си причини за появата на тази практика и тя не е безцелна.

В Англия например такава ранна ваксина няма, но в България тя е нужна, защото допреди нея много от новородените на по 3 до 4 месеца, са лекувани от хепатит свързан с чернодробна недостатъчност. Това са данни взети от специалисти, а не просто думи хвърлени в пространството.

Около 5% от населението в страната ни са носители на вируса на Хепатит В. След като практиката да се поставя тази ваксина е подета за новородени, те много по-малко страдат от симптомите на заболяването, което освен по полов път се предава и от майка на новородено при самото раждане. Направата непосредствено на ваксината след раждането изгражда имунитет у бебето и предотвратява редица главоболия в последствие.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Относно въпроса какво има във ваксините при бебетата

Най-общо казано това е бактерия на самият вирус, срещу който се изгражда имунитет. Тоест с ваксинирането се цели предизвикване на организма да образува антитела срещу вируса, чрез което и се предпазва от заразяване с него. Така например в една ваксина срещу коклюш има бактерии действащи с най-силно действие на антигена. Това е така днес. Предишната ваксина за това заболяване е била с всички бактерии на вируса. Така тя е била така наречената „целоклетъчна ваксина“, докато днес е „безклетъчна ваксина“ вече.

Тук следва да се отбележи, че сегашните ваксини от този тип имат много по-малко странични ефекти, но пък създават значително по-слаб имунитет, докато предишните точно обратното – даваха по-силни странични ефекти, но напълно силна имунна защита.

Ваксината за Хепатит В съдържа повърхностната обвивка на вируса, като по този начин се изграждат антигени предпазващи бебетата и децата срещу заболяването.

Съвсем трети тип ваксини са тези на комбинираната ваксина срещу шарки и заушка. Те са така наречените живи агенти. Съдържат в състава си живата бактерия, която е много по-слаба и не предизвиква заболяване, но пък предизвиква организма да си изгради антитела срещу нея.

И така лека-полека стигаме до същината на въпроса за ваксините – каква опасност крият те

За да бъдем напълно точни, трябва да кажем, че според специалистите ваксините при бебетата в днешно време не предизвикват алергични реакции, а само дразнят имунната система на детето с малка доза от вируса, против който искаме да му изградим имунитет.

И въпреки това понякога скрити фактори, могат да отключат и сериозни странични реакции, но да уточним в един много малък диапазон – което едва ли успокоява повечето родители! Все пак всичко зависи от качеството на ваксината и като че ли това е точно болната тема в България, не самото поставяне на ваксината, а в качеството ѝ.

Съвременните ваксини са пречистени и създадени по най-технологичния начин, но ако има примеси на яйчен белтък или пък ваксините да са отглеждани в кокоши ембриони – както е с повечето некачествени ваксини, то тогава се появява проблемът.

Напълно е нормално след поставянето на една ваксина да има отпадналост, неразположение, дори лека температура и зачервяване. Но нищо повече все пак.

Ваксините при бебетата, които е добре да сложим и дали е добре те да се отказват от родителите

Националният имунизационен календар дава представа за задължителните ваксини. Тях ги поема държавата, докато препоръчителните, ако ги искаме си ги плащаме сами. Повечето от тях са задължителни по света, но не и у нас.

Така ваксината против ротавирус се прави рядко у нас, защото родителите не могат да си я позволят. Задължителните ваксини, са силно казано задължителни – макар и по закон, ако не ги сложите, то подлежите на глоба. Не сме чули някой да е глобен за това до днес. Ваксините при бебетата са важни в точно определени по имунизационния календар периоди, защото точно в ранната детска възраст укрепва имунитета. Ако ги откажем, то излагаме на риск невръстното си бебе, ако заболее. И така отказа и приемането са нож с две остриета, защото макар и рядко, некачествените ваксини са фатални – а ние у нас, като че ли само некачествени получаваме.

Основният проблем за ваксините при бебетата в България е, че държавата не търси отговорност за лошите последствия от ваксините и за не ваксинираните деца, поставящи на риск останалите. Така се получава една невежа, псевдо паника относно ваксините, защото те хем са задължителни, хем са опасни, а пък на всичкото отгоре са и важни – без тях не може. Единствено деца, който имат тежък имунен дефицит не подлежат на ваксина. Всички останали, дори с астма, парализа и прочие е добре да се ваксинират, защото при тях този род заболявания са още по-тежки, ако се появят.

Ваксините при бебетата са въпрос на информиран избор. От друга страна държавата трябва да си свърши работата и да достави на децата ни качествени ваксини, за да няма фатални последствия. Въпроса е твърде болезнен и отворен, а решението в никакъв случай не е отказа от ваксините при бебетата.

f | Сподели с приятели