Аутизъм – признаци и симптоми при бебета и малки деца

Като родители ние сме постоянно на щрек за всяко нещо, което може да нарани детето ни. Разбира се, не всичко за което се тревожим е основателно, но има и неща, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Аутизъм – признаци и симптоми при бебета и малки деца

Ранното разпознаване на аутизма или разтройствата от аутистичния спектър е доста трудно за родителите. Надяваме се, че изложените симптоми ще ви помогнат да ги разпознаете по-лесно.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Забавено развитие

При децата с аутизъм, темпото на развитие е забавено в сравнение с това на здравите им връстниците. Доста често това не се забелязва от родителите, но може да е индикация за сериозен проблем. Комуникационните умения са ограничени до няколко прости жеста и думи, и детето не се развива бързо.

Контакта с очи

Друго нещо, което трябва да вземете под внимание е липсата на продължителен очен контакт. Обикновено, когато родителя храни или говори на бебето, то го гледа в очите, а бебетата с аутизъм не задържат погледа си за дълго време. Не обръщат внимание на родителя дори да ги повика по име. Не проявяват интерес към обкръжаващата ги среда.

Повтарящо се поведение

Някои деца засегнати от аутизма не понасят промяна в рутината, на която са свикнали. Всяко едно отклонение от режима им може да доведе до агресия, блъскане на главата в стената или пода. Люлеенето на тялото напред назад е също доста често срещано.

Обсесии

Това е един от най-честите и най-важните симптоми при бебетата и малките деца. Децата с аутизъм се обсебват от определено нещо, като например играчка или някоя храна. Влагат цялото си внимание към това нещо и пренебрегват всичко останало около себе си. Броят на храните, които ядат е малък, защото отказват да хапват повечето от тях. Това е така, заради неспособността им да приемат всяка промяната в заобикалящата ги среда.

Ограничени социални контакти

Това също е доста често срещан симптом и е лесно за родителите да го забележат. Детето не показва интерес към други хора, към други деца и дори към собствените си родители. Повечето от децата с аутизъм чуват трудно и затова социалните им контакти са ограничени. Усмихват се рядко, мразят да се запознават с нови хора, обичат най-вече да са сами в своята собствена зона на комфорт. Възможно е да нападнат връстници или други деца без причина.

Забавяне в бебешкото бърборене

Обикновено бебетата стават по приказливи след навършването на първата си година. Бърборенето се превръща в разбираеми думички. Това е начина, по който бебетата комуникират с родителите си и хората около тях. Бебетата с аутизъм проговарят на доста по-късен етап.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

 Не търсенето на внимание

Както споменахме по рано, децата с аутизъм обикновено обичат да бъдат независими и мразят да контактуват с други хора. Това може да се прояви в много ранна възраст, като бебето не желае да бъде вземано и държано дори от родителите си. Ако детето не търси контакт или внимание от вас, може би има повод за притеснение.

Бавно двигателно развитие

Това е един от доста честите и лесно забележими симптоми. Бебето не пълзи, не се търкаля или не се повдига на ръчичките си във възрастта, в която се предполага че трябва да го прави. Моторното развитие у аутистичните деца е значително забавено, в сравнение с това на незасегнатите им връстници. Ако детето ви не пълзи или не се преобръща, когато би трябвало да го прави, трябва да потърсите съвет от лекар.

Разбира се, всяко дете е различно. Всяко дете се развива по свои собствени темпове. Не бива да се притеснявате за всяко дребно нещо, но винаги вярвайте на инстинктите си, те ще ви насочат в правилната посока.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете и статията ни за АМНИОЦЕНТЕЗА – изследване за откриването на генетични увреждания у плода в ранна бременност – ще ви бъде полезна.

| Сподели с приятели