Вашето бебе или дете хърка докато спи – опасно ли е и защо

Вашето бебе или дете хърка докато спи – дали това е нормално и кога е време да потърсите лекарска помощ? Разбира се причините за неприятното свистене на носа могат да са много.

Хъркане при бебета и деца

Веднъж това е настинка или грипно заболяване, което запушва носната лигавица. Друг път хъркането може да се дължи на алергични проблеми.

Но има едно опасно състояние, което се среща и при възрастните и това е така наречената Сънна Апнеа. Именно за опасностите, причините и възможната превенция и лечение на бебешкото и детско хъркане ще поговорим днес.

Няма да съжалявате, ако прочетете и материала ни за водата, която бебето трябва да пие и точно кога да я въведете. А, сега какво трябва всеки родител да знае, когато се появи хъркане при детето му докато спи?

Вашето бебе или дете хърка докато спи – кога това не е притеснително и кога е

Според направените изследвания по въпроса, повечето малчугани хъркат периодично докато спят и това се случва при около 10% от тях. Нощното хъркане е специфично състояние, което се дължи на частично запушване на въздуха, преминаващ през задната част на устната кухина. В последствие се появява характерен гърлен звук – хъркането. Просто поради някаква причина тъканите в гърлото вибрират, когато въздуха преминава през тях, при вдишване и издишване съответно.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Колко шумна хърка детето зависи от това колко въздух вибрира в гърлото му. Според учените децата над три години са склонни да хъркат, при дълбок сън, но еднократно и инцидентно. Това хъркане не се свързва с опасното състояние Сънна Апнеа и изчезва с времето от само себе си.

Сънната Апнеа е опасна поради факта, че белите дробове на детето не се снабдяват с достатъчно кислород и дишането му е нарушено. Ако вашето бебе или дете хърка силно и продължително всяка вечер – не е задължително веднага да се притеснявате, че това е Апнеа. Често това хъркане се дължи, както казахме в началото на материала, на алергия, запушване на носа при настинка, вирусни инфекции на дихателните пътища и подобни състояния.

Понякога, обаче когато детето не е видимо болно, а хърка това може да е симптом и за Сънна Апнеа. Важно е да се проследи самото хъркане – ако то е съпроводено не само с дискомфорт в съня, но и нарушено дишане. Например паузи в поемането на въздух, задавя по време на сън и подобни признаци – може да се говори и за Апнеа. Това състояние е опасно и не бива да бъде пренебрегвано. При него мускулатурата на детето ви е неспокойна по време на сън и по този начин не може да се отпусне и да позволи нормалното поемане на въздух.

Паузите в дишането са опасни, защото лишават мозъка от кислород и тялото на детето ви дава сигнал, то отново да започне да поема въздух. Именно при този сигнал бебето или детето ви се задява, смърка през носа или дори често се събужда с плач. Това е опасно не само заради паузите в дишането, но и поради преумората на самото дете, което е лишено от качествен сън. То става раздразнително, преуморено и разсеяно. Затова, когато вашето дете не е болно, но има нарушено нощно дишане и хърка постоянно и силно – потърсете консултация със специалист и намерете решение на проблема своевременно.

Опасна ли е Сънната Апнеа и до какво води

Сънната Апнеа при децата и бебетата е комплексно състояние. Тя може да бъде причинена от разнообразни фактори, но определено трябва да бъде лекувана. Причините за едно такова състояние могат да бъдат от алергии и астма, до затлъстяване, аномалии в лицево-челюстната конструкция, та чак до заболяване на гастро- ентерологично основа и неврологични проблеми. Много често малките бебета и деца израстват това състояние, защото главния му причинител понякога често пъти са прекалено уголемените сливици. Гърлото на децата е прекалено малко за тях и обикновено пика в уголемяването спрямо гърлото е на около 5 години до 7 при някой деца.

Въпреки това уголемените сливици не са причина за Сънна Апнеа, те често се бъркат с нея, понеже симптоматиката им е същата – нощно хъркане, задяване, проблеми с дишането. Ако пренебрегнете състоянието, то детето ви ще страда от силна сънливост през деня. Това на по-късен етап води до проблеми в поведението и дори забавено развитие в училище. Не търсете симптоми само на сънливост – повечето деца след лош нощен сън стават прекалено активни и превъзбудени. Те нямат нужната концентрация и по-лошите типично здравословни проблеми свързани с Апнеата са проблеми със сърцето и забавяне на растежа. След като това състояние е толкова сериозно, кога е време да потърсите лекар и какви симптоми да търсите?

Главно симптомите могат да се разделят на два вида, според специалистите: такива проявяващи се през нощта и такива проявяващи се през деня. Нощните симптоми включват обилно изпотяване по време на сън, силно хъркане, паузи в дишането и задавяне, както и неспокоен сън. Децата се въртят, мятат и застават в необичайни позиции докато спят. Симптомите на Сънна Апнеа през деня са свързани с нарушена концентрация, сънливост или агресивно и хиперактивно поведение. Детето диша основно през устата, носа му е запушен постоянно, боли го глава, не може да стане сутрин и като цяло е раздразнително.

Нашият съвет към вас е да не чакате, а веднага да потърсите лекарска помощ, когато детето ви хърка и има паузи в нощното си дишане. Така ще бъдете адекватно насочени към специалисти занимаващи се с изследването на съня и от записа на съня на бебето или детето ви ще се видят проблемите му. Записва се дишането, тоновете на сърцето, мозъчната активност и прочие. Сънят е сред най-важните фактори за растежа и правилното развитие на вашето бебе и дете, така че не го пренебрегвайте.

Надяваме се бяхме полезни и ако искате да узнаете повече за четете нашия материал запушения нос при бебето и детето.

f | Сподели с приятели