Какво да правите, когато вашето бебе има конюнктивит

Конюнктивит при бебета, ами сега? Сред редицата заболявания, които можете да срещнете при отглеждане на мъниците си – това е едно от най-неприятните.

Конюнктивит при бебе

Но… Все пак състоянието е лечимо сравнително бързо, макар и много дискомфортно за малките ви съкровища. Често се среща при бебетата така нареченото възпаление на конюнктивата, което е лечимо, както вече казахме.

Кое все пак наричаме конюнктива, защо се възпалява при бебетата? Как се лекува и какви са симптомите на заболяването? Дали състоянието е заразно, както и много други неща, можете да научите в следващите редове на материала ни посветен на конюнктивита при бебетата.

Добре е да прочетете и статията ни разказваща ви за друго често срещано заболяване при бебетата и малките деца – аденоидит или уголемена трета сливица.

Конюнктивит при бебета – какво е това, симптоми и причини

Както вече казахме конюнктивита е състояние засягащо конюнктивата на окото. Тя е прозрачната мембрана, която се намира точно между клепача и бялата течност на окото. Като цяло, независимо дали заболяването засяга малките или големите, самите кръвоносни съдове на окото стават много по-видими и възпалени. Най-характерната черта на самото заболяване е зачервяването на очите именно в бялата им област.

Най-често конюнктивитите са инфекциозни, но те могат да бъдат и алергични, бактериални или пък в следствие на блокирани слъзни канали при малките бебета. По своята същност вирусните и бактериални конюнктивити са най-заразни за околните, които са в контакт с бебето. Говорейки за състоянието е добре да ви разкажем и за основните му симптоми, за да можете по-лесно да го разпознавате. И все пак при проблеми с очите на вашите бебета веднага посетете педиатъра им, понеже окото е сред най-сетивните органи и много лесно може да бъде увредено.

При появата на конюнктивит очите на вашето бебе вероятно ще сълзят повече от обикновено. Сутрин, когато се събуди или след по-продължителен сън, очите му ще са залепени от жълта коричка подобна на гной (което всъщност е). Така организмът на вашето бебе се опитва да се пребори с инфекцията и очите се опитват да я изчистят сълзейки обилно.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

За да различите обикновеното обилно сълзене от очите на бебето от симптоматиката на конюнктивит, най-сигурният начин е да следите за зачервявания под клепачите или в бялата част на окото/очите на бебето. Появяват се тънки червени нишки в бялото на окото, които постепенно като мрежа се разрастват и обхващат цялото око.

Много е важно да не оставяте състоянието на конюнктивит не лекувано. Защо? Дискомфортът за бебето е голям на първо място, понеже конюнктивита е болезнено и силно сърбящо състояние. На второ място, ако не забележите заболяването и не потърсите веднага професионална лекарска помощ, може да се стигне до рядко заболяване на меките тъкани на окото, които да бъдат обхванати от разпространилата се инфекция. Незабавното започване на лечението на конюнктивита е задължително, за да се избегнат подобни усложнения.

Причинители на конюнктивита при бебета

В зависимост от причината за появилия се конюнктивит, неговите причинители могат да бъдат от бактериален или вирусен тип, на база различни алергени или пък просто блокирани слъзни канали на очите на бебето, което също не е малък проблем. Лекарите отчитат факта, че вирусните конюнктивити са най-често срещани при бебетата и малките деца. Те се причиняват от грипен вирус, който е придружен с вирусна инфекция на носа, очите, гърлото. Симптомите на това състояние често наподобяват настинка, така че следете винаги очите на бебето си, когато то се разболее или е настинало.

Нещата с бактериалният конюнктивит стоят малко по-различно. При него причинителите могат да бъдат бактерии, като гонорея или хламидия, на които малкото е било изложено по време на самото раждане. Тук говорим за една от най-сериозните форми на бактериалния конюнктивит – неонаторум. Разбира се и други бактерии могат да станат причина за бактериалният конюнктивит, като така наречените стрептококи или стафилококи. При инфектиране с този тип бактерии очите на бебето сякаш произвеждат гноен секрет, който е много гъст по консистенция и жълтеникаво-зелен на цвят. Освен това очите на малкото подпухват и се подуват под клепачите. Гъстият секрет изтича от окото/очите на малкото и понякога го залепва изцяло и то не може да го отвори.

Относно блокираните слъзни канали на бебето, около 20 на всеки 100 бебета се раждат с по един или дори два запушени и блокирани слъзни канали. Запушените слъзни канали на бебето не са конюнктивит, макар и симптомите много да наподобяват това заболяване. От очите на бебето изтича по скоро светло жълта до бяла гъста течност и отново е задължително да потърсите лекарска диагноза. Обикновено до няколко месеца в най-лошият случай слъзните канали на бебето се отпушват и то няма проблем с очите вече.

Лекарите отчитат, че при бебета ненавършили една година, много малко от тях получават алергични реакции. И все пак тази опция за поява на конюнктивит е възможна, ако очите на бебето ви са силно подути, сърбят го понеже то ги търка непрекъснато, от тях текат бистри сълзи и те изглеждат воднисти. Освен зачервени и воднисти очи, при алергичния конюнктивит вашето бебе ще има и течащ нос. Алергичната реакция може да бъде предизвикана от фактори, като силно запрашаване, задимяване, плесен и мухъл, цветен прашец или други.

Лечение на конюнктивита при бебета

Естествено от вида конюнктивит при вашето бебе зависи и назначеното му лекарско лечение. Като цяло типично вирусните конюнктивити се лекуват без медикаменти първоначално, понеже от 5 до 7 дни сами отшумяват. Ако до този период очите на вашето бебе са все още възпалени, възможно е лекарят да ви назначи капки за очите на бебето с антибиотичен характер.

При конюнктивитите, които са на чисто бактериална основа, а не на вирусна, обезателно се налага лечение на възпалението посредством антибиотичен крем или пък капки за очите. Те се поставят точно както лекарят ви е предписал и винаги трябва да измивате ръцете си преди и след процедурата.

В никакъв случай не използвайте подобни кремове и капки, които са с изтекъл срок на годност или са стари – понеже можете да влошите инфектирането. Също така не споделяйте подобни продукти с друго по-голямо дете страдащо от подобно състояние, понеже пренасяте инфекцията.

При алергичните конюнктивити е най-важно първоначално да се установи алергена и след това да се предприемат действия по лечението му и пълното му отстраняване, за да не дразни повече очите на бебето ви.

Много родители не са информирани или не знаят, че повечето видове конюнктивит е силно заразен. Тук става дума най-вече за бактериалният и вирусен конюнктивити, понеже алергичният не е заразен. За да се предпазите от разпространяването на инфекцията от конюнктивит при бебето ви, винаги измивайте ръцете си, когато извършвате лечение на мъника с мехлеми или капки. Освен това събирайте всичките му кърпи за лице и баня, както и дрехите отделно и ги перете отделно.

Като цяло конюнктивита при бебета не е много тежко и фатално заболяване, но е важно да следите за него, за да реагирате навреме.

Информирайте се и за диагнозата Атопичен Дерматит при бебе – ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели