Най-често срещаните проблеми с детското зрение и времето на първия очен преглед

Когато говорим за развитие на бебето, няма как да не споменем най-често срещаните проблеми с детското зрение. Очарователните и невинни детски очи са жизненоважен сетивен орган за мъничетата, затова е добре да бъдат обгрижвани добре и да се следи за проблеми свързани с тях.

Най-често срещаните проблеми с детското зрение и времето на първия очен преглед

Прочетете повече и за развитието на зрението у бебетата – ще научите полезни неща.

В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с шест от най-честите заболявания и състояния при детското зрение, за които е добре да следите и задължително да заведете бебето си на очен специалист.

Преди това обаче ще си поговорим за времето на първия очен преглед и в кой период от развитието на детето си да го заведете на офталмолог?

Най-често срещаните проблеми с детското зрение – първото посещение при офталмолога

Още в родилния дом новороденото е подложено на рутинни прегледи за вродени и придобити заболявания, част от които са и тези на очите. Така например за едно новородено появило се на бял свят предварително и държано в кувьоз е много вероятно да развие ретинопатия. Тоест ретината на окото му се отлепя и това често води до ослепяване. Затова първият очен преглед на бебето в родилния дом е много важен, особено ако то е преждевременно родено.

С помощта на офталмоскоп се преглеждат от специалист очните дъна на бебето и се установява тяхното състояние. След като бебето и майката са изписани от болницата, до първия месец и в последствие до навършване на година – бебето трябва да бъде заведено на очен лекар, ако има проблеми с очите. Какви могат да са те? Например, ако очите на бебето ви постоянно сълзят, зачервени са, от тях тече секрет, има изкривяване или бяла зеница – посещението при офталмолог е задължително.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Хващането на проблеми с кривогледството в ранна бебешка възраст е много важно. Затова, въпреки че в началото вашето бебе криви некоординирано очи – след навършване на 6 месеца това не е нормално и трябва да посетите очен специалист. Дори и вашето бебе да няма очни проблеми, задължително на една годинка трябва да го заведете на офталмолог, за да извърши профилактичен преглед на зрението му.

Най-често срещаните 6 проблема с детското зрение, за които е добре да следите

Както вече казахме, вашето бебе още в родилното е прегледано от специалисти педиатри, офталмолози и други. Те са установили здравословни качества на зрението му, на отделителната, двигателната и други системи – затова и сте изписани благополучно. В последващите дни у дома обаче ще се появят проблеми със съня, с коликите, храненето и рядко е възможно да се проявят и очни проблеми при бебето.

Едни от най-често срещаните такива в невръстна бебешка възраст са запушване на слъзните канали; така нареченото мързеливо око; кривогледството; поява на ечемик или конюнктивит, както и астигматизъм, късогледство или дългогледство.

На първо място много е важно да запазвате здрави очите на бебето си през лятото от силното слънце. Това става с помощта на шапка с широка периферия до навършването на година и след това на шапка и слънчеви очила в комбинация. Също така прекомерното зяпане в телевизора е вредно, не защото уврежда очите на бебето – а понеже отключва вродени дефекти в тях или причинява свръх мозъчна активност и нервност.

Така например мързеливото око или „амблиопия“, както също се нарича, има намалено зрение в едното око без да има определена анатомична причина за това. Просто поради подаването към мозъка на неясно изображение от мързеливото око, той го потиска и окото губи функциите си.

Най-често мързеливо око се появява в следствие на астигматизъм или далекогледство, даващи неясни образи от заболялото око. Лечението е традиционно, трябва мързеливото око да бъде приучено да функционира добре, като здравото око е с намалени функции. Много е важно лечението да се направи преди училищна възраст, защото после е прекалено трудно.

Бебетата често страдат и от така нареченият ечемик. Той представлява гнойна инфекция и възпаление на мастните жлези в окото и в клепача. Ечемикът е вътрешен или външен и се причинява от бактерии. Ечемик никога не се пука и се лекува посредством капки, антибиотици, компреси и други в зависимост от състоянието. Често причината за появата му се крие в други заболявания, като слаб имунитет, диабет, анемия и други.

Най-често срещаните проблеми с детското зрение са и конюнктивитът, както и астигматизъм, късогледство или дългогледство. Последните са наследствени, затова и ранната консултация на бебето с офталмолог е наложителна! Специалистът ще разшири зеницата на мъничето и ще установи реалните му диоптри. Често бебетата са с дългогледство и само около 10% са късогледи. Конюнктивитите се появяват много често по времето, когато детето ходи на ясла или детско заведение. Представляват възпаление на мембраната на клепача и биват алергични или инфекциозни. Инфекциозния е придружен с обилно отделяне на гноен секрет и залепване на очите, докато алергичният често е следствие на астма, ринит, дерматити и други алергични прояви.

Запушените слъзни каналчета на очите се проявяват още в първия месец след раждането. Те се дължат на наличието на мембрана в носа на бебето, останала от периода му в майчината утроба. В началото това заболяване може да се лекува с антибиотични капки, понеже е рисково за появата на инфекция. Ако обаче продължи е нужно мембраната да се перфорира по оперативен път.

Последното от най-често срещаните проблеми с детското зрение е кривогледството. То е нормално в първите дни на бебето, понеже не може да координира очите си – но ако очите на бебето изглеждат криви, след като навърши половин година, важно е да се заведе на очен. Ако не го заведете, може да развие мързеливо око и терапията да е много по-тежка. Често сами може да проверите дали очите на бебето ви са кривогледи, чрез симетричното отражение на светлината в тях. И все пак посещението на лекар е най-удачния вариант.

Дано ви бяхме максимално полезни и понеже вярваме, че е така препоръчваме ви да прочетете и материала ни за изследванията на бебето в първите месеци от живота му.

f | Сподели с приятели