Ролята на витамин Е за кърменето, кърмачките и кърмачетата

Когато говорим за кърменето – в него има винаги двама участника – майката кърмачка и бебето кърмаче. Определено кърменето е процес, при който майката и бебето значително се сближават.

Ролята на витамин Е за кърменето, кърмачките и кърмачетата.

Кърмачето получава жизненоважни за растежа си и правилното развитие хранителни вещества, а кърмачката има полза от кърменето понеже по-бързо възвръща добрата си форма от преди бременността според някои специалисти.

Защо витамин Е е толкова важен и с какво помага?

За повечето от споменатите неща вече сме писали за вас. Така например можете да прочетете статията ни за коластрата и незаменимите ѝ ползи за вашето бебе.

Днес обаче искаме да ви запознаем с един витамин, който е много полезен, както за кърмачките, така и за кърмачетата, даже за самият процес на кърмене. Ще ви споделим защо е добре да приемате витамин Е докато кърмите? Как той е полезен за бебето и майка му? От какви източници можете да си го набавите и още…

Кърменето и витамин Е – предимства на витамина, степен на полезност за майката и бебето

Неведнъж сме ви споделяли, че всичко, което хапвате докато сте бременни и докато кърмите влиза директно в организма на вашето бебе или новородено! Точно поради тази причина, твърдението че не е лошо да пушите или пиете докато кърмите или сте бременни – е пълна заблуда!!!

Но сега темата ни е витамин Е. Коластрата, за която преди малко ви препоръчахме наша статия, е изключително богата точно на витамин Е, както и други важни за бебето вещества. Защо за бебето този витамин е толкова жизненоважен? Бебетата растат изключително бързо за разлика от възрастните. Точно поради тази причина да им се осигури подобаващ и здравословен растеж – приема на витамин Е от майчиното мляко е задължителен.

Най-големите ползи, които витамина крие за кърменото бебе и кърмачката са следните: предпазване от анемия, която в този период често се среща при майката или бебето ѝ; подпомагане оформянето и правилното развитие на мускулите и тъканите; здраве за очите и белите дробове на кърмачето и кърмачката.

Да започнем от свойството на витамин Е да предпази бебето от анемия, както и неговата майка! Какво е анемията? По своята същност тя е липса на желязо, но най-вече липса на червени кръвни телца, които да пренасят надеждно кислород по цялото тяло на бебето. След раждането поради заболявания или трудна и тежка бременност на майката, бебето може да се роди анемично. Ако обаче майката има достатъчно коластра и се храни здравословно приемайки добри количества витамин Е – бебето скоро ще пребори анемията след раждането.

Анемията е опасна за бебето, понеже органите му може да не се развият добре и то като цяло да е вяло и отпаднало. Ако кърмачката има ниски нива на витамин Е в организма си и не може да си ги набави чрез храната добре е лекарят да ѝ предпише добавка с витамина.

Освен това витамин Е и добрите му нива в процеса на кърмене са полезни за зрението на бебето и майката, както и за белите им дробове. Витаминът е много силен антиоксидант и предпазва до голяма степен бебето от развитие на белодробна недостатъчност или ретинопатия.

Много често кърмачките имащи много ниски нива на витамина в организма си не забелязват това. Нужно е да се пуснат кръвни тестове и да се установи дали осигурявате достатъчно количество от витамин Е за бебето си, иначе може да се стигне до недостиг на кислород до очите му или белия дроб.

Витамин Е и добрите му нива в организма ви докато кърмите е много полезен за развитието на мускулатурата на бебето. Ако на бебето ви му липсва витамина, може да страда от мускулна слабост или дори дистрофия.

Липсата на витамин Е за бебето е много опасна и често лекарите препоръчват на кърмачката да приема храни богати на него. Сред тях са ядки, масла от различни култури и други. Нека видим кои са храните богати на витамина и каква е препоръчителната дневна доза от него?

Витамин Е, кърменето и храните богати на него

Добре е да споменем, че витамин Е се среща в много и разнообразни хранителни продукти. Най-големи дози от него можете да намерите в растителните масла, добити по метода на студеното пресоване! Говорим за ленено масло, слънчогледово масло, масло от синап, маслини (зехтин).

Среща се още в семената и ядките. Може да го приемете от храни, като маслините, авокадото, папаята, ряпата, спанакът, различни видове зеле (брюкселско, бяло, червено), доматите, магданоз и други. Плодове, като боровинките са много богати на витамина. Общо взето това е витамин, който се среща най-вече в растителните храни, а не в животинските. Набавянето на витамина за кърмачката може да стане изцяло от хранителен режим, стига нивата му в организма ѝ да не са прекалено ниски!

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Досега говорихме за дефицит на витамин Е и колко това е опасно за кърмачето, кърмачката и кърменето като цяло.

Каква обаче е препоръчителната дневна доза от този витамин Е за една кърмачка?

Специалистите препоръчват кърмачките да приемат поне 19 милиграма витамин Е на ден. За останалите този дневен прием е около 15 милиграма. От растителни храни трудно можете да предозирате витамина, но от приема на добавки това е напълно възможно и опасно даже! Затова кърмачките трябва да приемат добавки на витамин Е, които само лекар им е изписал и в дозата, която е оказал!

Приемът на добавки с витамин Е в началния стадий на бременността е опасно, понеже предозиране може да доведе до кървене и спонтанен аборт.

Витамин Е е много важен витамин в процеса на кърмене, както за кърмачката така и за бебето ѝ. Добре е да следите за нивата му докато кърмите и да внимавате с приема му под формата на добавка!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви споделихме важна и полезна информация, а сега прочетете и за храните увеличаващи кърмата.

| Сподели с приятели