Ролята на витамин Е за кърменето, кърмачките и кърмачетата

Когато говорим за кърменето – в него има винаги двама участника – майката кърмачка и бебето кърмаче. Определено кърменето е процес, при който майката и бебето значително се сближават.

Ролята на витамин Е за кърменето, кърмачките и кърмачетата.

Кърмачето получава жизненоважни за растежа си и правилното развитие хранителни вещества, а кърмачката има полза от кърменето понеже по-бързо възвръща добрата си форма от преди бременността според някои специалисти.

Защо витамин Е е толкова важен за кърменето и с какво помага

За повечето от споменатите неща вече сме писали за вас. Така например можете да прочетете статията ни за коластрата и незаменимите ѝ ползи за вашето бебе.

Днес обаче искаме да ви запознаем с един витамин, който е много полезен, както за кърмачките, така и за кърмачетата, даже за самият процес на кърмене. Ще ви споделим защо е добре да приемате витамин Е докато кърмите? Как той е полезен за бебето и майка му? От какви източници можете да си го набавите и още…

Кърменето и витамин Е – предимства на витамина, степен на полезност за майката и бебето

Неведнъж сме ви споделяли, че всичко, което хапвате докато сте бременни и докато кърмите влиза директно в организма на вашето бебе или новородено. Точно поради тази причина, твърдението че не е лошо да пушите или пиете докато кърмите или сте бременни – е пълна заблуда.

Но сега темата ни е витамин Е. Коластрата, за която преди малко ви препоръчахме наша статия, е изключително богата точно на витамин Е, както и други важни за бебето вещества. Защо за бебето този витамин е толкова жизненоважен? Бебетата растат изключително бързо за разлика от възрастните. Точно поради тази причина да им се осигури подобаващ и здравословен растеж – приема на витамин Е от майчиното мляко е задължителен.

Най-големите ползи, които витамина крие за кърменото бебе и кърмачката са следните: предпазване от анемия, която в този период често се среща при майката или бебето ѝ; подпомагане оформянето и правилното развитие на мускулите и тъканите; здраве за очите и белите дробове на кърмачето и кърмачката.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Да започнем от свойството на витамин Е да предпази бебето от анемия, както и неговата майка. Какво е анемията? По своята същност тя е липса на желязо, но най-вече липса на червени кръвни телца, които да пренасят надеждно кислород по цялото тяло на бебето. След раждането поради заболявания или трудна и тежка бременност на майката, бебето може да се роди анемично. Ако обаче майката има достатъчно коластра и се храни здравословно приемайки добри количества витамин Е – бебето скоро ще пребори анемията след раждането.

Анемията е опасна за бебето, понеже органите му може да не се развият добре и то като цяло да е вяло и отпаднало. Ако кърмачката има ниски нива на витамин Е в организма си и не може да си ги набави чрез храната добре е лекарят да ѝ предпише добавка с витамина.

Освен това витамин Е и добрите му нива в процеса на кърмене са полезни за зрението на бебето и майката, както и за белите им дробове. Витаминът е много силен антиоксидант и предпазва до голяма степен бебето от развитие на белодробна недостатъчност или ретинопатия.

Много често кърмачките имащи много ниски нива на витамина в организма си не забелязват това. Нужно е да се пуснат кръвни тестове и да се установи дали осигурявате достатъчно количество от витамин Е за бебето си, иначе може да се стигне до недостиг на кислород до очите му или белия дроб.

Витамин Е и добрите му нива в организма ви докато кърмите е много полезен за развитието на мускулатурата на бебето. Ако на бебето ви му липсва витамина, може да страда от мускулна слабост или дори дистрофия.

Липсата на витамин Е за бебето е много опасна и често лекарите препоръчват на кърмачката да приема храни богати на него. Сред тях са ядки, масла от различни култури и други. Нека видим кои са храните богати на витамина и каква е препоръчителната дневна доза от него?

Храни богати на витамин Е

Добре е да споменем, че витамин Е се среща в много и разнообразни хранителни продукти. Най-големи дози от него можете да намерите в растителните масла, добити по метода на студеното пресоване. Говорим за ленено масло, слънчогледово масло, масло от синап, маслини (зехтин).

Среща се още в семената и ядките. Може да го приемете от храни, като маслините, авокадото, папаята, ряпата, спанакът, различни видове зеле (брюкселско, бяло, червено), доматите, магданоз и други. Плодове, като боровинките са много богати на витамина. Общо взето това е витамин, който се среща най-вече в растителните храни, а не в животинските. Набавянето на витамина за кърмачката може да стане изцяло от хранителен режим, стига нивата му в организма ѝ да не са прекалено ниски.

Досега говорихме за дефицит на витамин Е и колко това е опасно за кърмачето, кърмачката и кърменето като цяло.

Препоръчителна дневна доза от витамин Е за една кърмачка

Специалистите препоръчват кърмачките да приемат поне 19 милиграма витамин Е на ден. За останалите този дневен прием е около 15 милиграма. От растителни храни трудно можете да предозирате витамина, но от приема на добавки това е напълно възможно и опасно даже. Затова кърмачките трябва да приемат добавки на витамин Е, които само лекар им е изписал и в дозата, която е оказал.

Приемът на добавки с витамин Е в началния стадий на бременността е опасно, понеже предозиране може да доведе до кървене и спонтанен аборт.

Витамин Е е много важен витамин в процеса на кърмене, както за кърмачката така и за бебето ѝ. Добре е да следите за нивата му докато кърмите и да внимавате с приема му под формата на добавка.

Дано ви споделихме важна и полезна информация, а сега прочетете и за храните увеличаващи кърмата.

f | Сподели с приятели