За кърменето и диетите – дали трябва да се ограничаваме и с какво

За кърменето и диетите – дали сте за или против? Какво всъщност означава думата диета докато кърмите и дали е вредна или полезна.

Кърмене и диетите - дали трябва да се ограничаваме и с какво

Като цяло диетите и то драстичните, с помощта на които намалявате теглото си са вредни. Това важи в още по-голяма степен докато кърмите бебето си! Защо? Защото диетата ще намали драстично често пъти кърмата ви или ще влоши качеството ѝ.

Все пак нормално е една бременна да иска да върне предишната си форма, след като роди. За да ви бъде това по-лесно е добре да спазвате оптимален и здравословен режим на хранене още докато сте бременни. Така килограмите, които ще натрупате по време на бременността ви ще са по-малко и после лесно ще ги свалите.

Тази статия ще посветим на кърмачките, които искат да върнат стройната си фигура отпреди бременността, но не и за сметка на качеството на кърмата си и здравето на бебето си съответно. Да започваме, но преди това прочетете и материала ни за моментния състав на кърмата – много е интересен.

За кърменето и диетите – как може да сте в топ форма и да кърмите едновременно

Ако сте изпаднали в ситуацията – кърмя активно бебето си, но ми се иска да сваля няколко килограма, защото не се харесвам. Какво да правите, дали диетата е решението? Отговорът е – ДА. Диетата е решението, но не тази диета, с която ще гладувате, ще намалите кърмата си и съответно ще гладува и бебето ви! Кърмачките са жени все пак и имат естетични потребности. За да върнете предишната си форма от преди бременността, може да се подложите на здравословен хранителен режим. Това няма да навреди нито на вас, нито на вашето бебче. За да бъде вашата диета здравословна, безопасна, ефикасна и да сте удовлетворени – просто трябва да знаете, как да я практикувате. Ето и насоките на специалистите по въпроса.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

На първо място упражненията и физическата активност в една диета са много важно нещо за кърменето и диетите. Затова правете упражнения докато се храните здравословно и така ще изгаряте мазнините, а мускулната ви маса няма да намалява. С упражненията ще имате не само слабо, но и стегнато тяло, а това е целта ви все пак. Колкото повече мускули имате, толкова повече ще задържите постоянно и здравословно тегло. Освен упражненията е важно да намалите „лошите мазнини“ в диетата си на кърмачка. Тоест нужно е да приемате не повече от до 20% мазнини в общия брой на калориите си дневно.

Докато намалявате мазнините е добре да приемате богати на протеини храни! Самите часове на хранене са важни за вас. За какво става въпрос? Когато кърмите имате нужда от енергия и презареждане на организма. Направете така, че да хапвате три пъти през деня – сутрин, обед и вечер. Но порциите да не са големи. Освен основните хапвания се хранете още поне 2 или три пъти на ден, преди или след кърмене. Междинните хранения може да са плод, пълнозърнеста бисквита или любим зеленчук. Избягвайте соковете – те издуват стомаха и създават чувство за глад.

Навярно ще се учудите, но колкото повече кърмите – толкова по-регулирано е теглото ви. Кърменето на поискване е сигурния начин да намалите излишните килца и то за кратък период от време. Изследванията в тази насока показват, че продължителното и често кърмене спомага за елиминирането на мастните натрупвания и балансирането на хормоните. Трябва да приемате поне по 1800 калории дневно докато кърмите, за да не влошите кърмата си и тя да не намалее и изчезне. Разбира се не е нужно да смятате калориите, ако хапвате повече свежи храни и по-малко полуфабрикати – всичко ще е в рамките на нормалното.

Рязката загуба на тегло не само ще намали кърмата ви, но и ще я направи токсична. Изследванията на учени са доказали, че когато кърмачките рязко изгубят тегло, техните мазнини ударно се разтварят в кърмата им. Защо това е опасно? Защото именно в мазнините в телата ни се натрупват всички вредни токсини опасни вещества погълнати от околната среда. Затова и млякото за бебето ви става един вид „токсично“ за кърменето и диетите.

Ако се питате кога е добре да започнете диетата си на кърмачка? Отговорът е: изчакайте. През първите два месеца от развитието си вашето бебе приема важни мазнини, минерали, витамини и прочие от кърмата ви. Затова започнете да се храните диетично-здравословно, след като бебето ви е поне на два или три месеца вече. Като цяло след самото раждане организма ви е изтощен и има нужда от малко време да се възстанови.

Кърмейки вие изгаряте до 500 калории дневно, така че дори и да не виждате – вие сваляте килограми и постепенно си връщате старата форма – стига да хапвате умерено и здравословно най-вече. За кърменето и диетите е добре да знаете, че се започва с плавно намаляване на дневния прием калории. Ориентировъчно загубата ви на тегло е добре да бъде в рамките на до килограм, килограм и половина за седмица, не повече.

Това е то, скъпи майки и здравото бебе и добрата фигура изискват постоянни грижи. Запомнете едно, не се втурвайте към диетите веднага щом родите. Не си позволявайте екстремни моменти на глад, защото вредите на бебето си, като го лишавате от качествена кърма. Не забравяйте да се движите ежедневно и да заложите на здравословните храни. Освен това хапвайте по-малко и по-често.

Дано ви бяхме полезни и ви препоръчваме да прочетете и статията ни за кърменето и рака на гърдата. В нея ще научите повече за хормоналните медикаменти.

f | Сподели с приятели