Кърменото бебе – зелено изхождане и възможните причини за това

Кърменото бебе – най-добрият начин да отгледаш детето си през първите шест месеца от живота му. Но дали и при кърмените бебета се появява стомашен дискомфорт, променя се цвета и консистенцията на изпражненията?

Кърменото бебе – зелено изхождане и възможните причини за това

На какво се дължи тази промяна и когато видим зеленикаво ако в памперса на кърменето бебе – това знак за тревога ли е?

За всичко това ще си поговорим в следващите редове на материала ни. Кърмата е жизненоважна не само за растежа, имунитета и здравето на невръстното бебе. Тя е тясно свързана с процеса на кърмене и сближаване между детето и майката за цял живот.

Преди да поговорим по темата за зелените изпражнения на кърмачето, ви препоръчваме да прочетете и статията ни за спирането на кърмата. Ще намерите полезни съвети как да се справите с проблема бързо.

Кърменото бебе – приема на кърма, изхождането и промените в него

Когато като родител забележите зеленикаво изпражнение в памперса на малкото кърмено бебе – първо сигнално силно се притеснявате. Не бързайте да изпадате в паника! Задайте си въпросите – на какво може да се дължи тази промяна в акото на бебето, какво е необходимо да предприемете като родител и дали може да предотврати повторната поява на неприятното явление?

Като цяло всяка опитна майка добре знае, че ежедневните изхождания на бебето се променят по количество, цвят, консистенция и честота дори. Когато се появи зелено ако то може да се дължи на няколко основни причини и те са: промяна в хранителните навици на мама, захранване на бебето с нова храна или дори промяна в климатичните условия и времето (топло, студено).

Макар и стряскащо за много неопитни майки и не само, зеленото изпражнение е напълно нормално за кърмачетата в повечето случаи. Повечето пъти зелените акита нямат нужда от специално лечение или медицинска профилактика – стига причината за тях да не е заболяване на стомашно-чревната система.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Как храната, която приема мама се отразява на кърменото бебе

Когато вие кърмите, храната която приемате става част от състава на кърмата. Когато хапвате повече храни богати на хлорофил, като зелено листните зеленчуци – вие предавате тези храни чрез кърмата към бебето. Естествено вашата кърма няма зелен цвят, но изпражненията на бебето съответно ще станат зелени.

Храните с химични оцветители, консерванти, желатин и въобще вредни съставки се отразяват зле и на стомаха на бебето ви. Ако докато кърмите пиете повече газирано, приемате бързи закуски и се храните нездравословно. Вашето кърмено бебе ще има по-голям риск от стомашен дискомфорт и зелени изпражнения.

Не само диетата на мама, но и други фактори са причинители на тези така притеснителни за родителите акита. Сред тях са капките предписвани за колики в ранна възраст, приема на добавки и витамини от майката – особено, когато те са богати на желязо. Разбира се, когато кърменото бебе навърши половин година и го захраните, зеленчуци като грах, спанак, зелен фасул също ще променят цвета на акото му.

Медицинското обяснения на явлението и възможното лечение на проблема

От медицинска гледна точка зелените изпражнения са следствие на причинител. Този причинител най-често е храна, която кърмачката е приела. Всяка кърмеща жена трябва да осъзнае, че всичко което яде, отива директно в организма на бебето посредством кърмата.

От тази гледна точка някои храни в менюто на майката предизвикват алергии у бебето. Особено предразполагащи към алергии и съответно зелени изпражнения са млечните продукти, яйцата и кравето мляко най-вече. Белтъкът на кравето мляко преминава лесно в кърмата и оттам незрялата все още храносмилателна система на бебето бива засегната. Откликът на засягането е именно зеленото ако.

От друга страна, когато на кърменото бебе започнат да му никнат първите зъбчета – отново може да се изхожда с изпражнения в зеленикав цвят. Причината е силното слюноотделяне през този период. Бебето се слюнчи и лигави постоянно. Голяма част от тази слюнка поглъща и тя преминава в стомаха. Оттам се изхвърля в изпражненията, които придобиват зелен цвят и са леко слузести.

Когато към зеления цвят се прибави и консистенция, която е много рядка, придружена със силен и неприятен мирис – тогава може да става въпрос за вирусна инфекция на чревната система. В този случай е нужно да се потърси незабавно лекарска помощ и да се назначи лечение!

Лечение и превенция на зелените изпражнения при кърменото бебе

Когато видите зелено изхождане в памперса на бебо, на първо място останете спокойни! Така ще можете да реагирате адекватно и правилно. Не спирайте веднага кърменето или не се страхувайте да хапвате зеленчуци и разнообразни храни. Просто си поставете за цел да разберете кои храни дразнят стомаха на бебето и предизвикват алергии у него.

Следете на дневна база изхожданията и ако се появи зелено такова, помислете какво сте яли и какъв може да е потенциалния проблемен продукт. Така ще може да го премахнете от диетата си и бебето отново да бъде кърмено и да не ака зелено. Това, като процес е доста трудно и определено консултация с педиатър ще ви е полезна.

Добре е да си водите дневник и да записвате реакциите на кърменото бебе към определени храни в менюто ви. Но запомнете, около месец е нужно потенциалната алергенна за бебето храна да се изчисти от тялото ви. Можете и да заведете бебето на алерголог, където вече е възможно да се тестват и малки бебета за алергии!

В случай, че зеленото изхождане се дължи на силни колики у бебето, няма много какво да направите. Давайте чай за колики, капки и успокоявайте мъника. И това ще отмине. Прочетете статията ни за коликите и кърменето – ще ви бъде полезна.

При инфекции и бактерии в стомаха, когато освен зелено, акото е и рядко. Заведете бебето на лекар. Обикновено ще му изпишат подходящи препарати за успокояване на чревната флора. Като цяло в периода на зелено изхождане е нужно по-често да кърмите бебето, така то ще е по-хидратирано.

Превенция на този проблем при кърменото бебе няма установена. Тя се свежда до здравословно хранене на кърмачката. До адекватно облекчаване на коликите и до своевременно лечение на вирусните инфекции. Проблемът не е страшен, но все пак изисква точните мерки и действия от ваша страна.

Дано ви бяхме полезни, а сега запознайте се и с материала ни по темата за кърменето и диетите.

f | Сподели с приятели