В бебешкото ако има слуз – какво да правим и какви са вероятните причини

Бебешкото ако има слуз – какви могат да бъдат причините?

В бебешкото ако има слуз

Защо изведнъж се получава това или е развила се във времето реакция? Дали бебето има чревно-стомашен вирус или просто е настинало? Всички тези въпроси си задават милите ни мами, които не са се сблъсквали с този проблем. Смеем да твърдим, че е проблем – защото понякога може да бъде с много опасни последици.

В този материал ще ви запознаем с всичко по темата и се надяваме, ако се сблъскате с подобна ситуация – слуз в бебешкото ако да сте по-спокойни да реагирате навреме и винаги да се консултирате с педиатъра на детето ви.

Прочетете материала ни за бебешките алергии от полза ще ви е. Сега по днешната ни тема, слузта в изпражненията на малките и по-големи бебета и деца.

Бебешкото ако има слуз – опасности, мерки които мама трябва да вземе, причинители на явлението

Факт е и всяка майка би го потвърдила – бебешкото ако се променя много пъти от самото раждане на детето до навършването на около година. Тези промени се дължат на узряването на бебешката храносмилателна система и многото нови храни, които то трябва да възприеме най-вече.

Промяната е и в цвета, и в мириса, както и консистенцията и формата на изпражненията. Така например първите изхождания на малкото ни съкровище след раждането са почти черни на цвят със зеленикав оттенък и ако не знаете, че това е изчистване на организма му в началото – силно ще се обезпокоите.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

В последствие кърмените бебета имат различни изпражнения от тези приемащи адаптирани млека. Кърменото бебе се изхожда с много по-меки и жълтеникави по цвят изпражнения поради консистенцията на кърмата. Докато бебето на адаптирано мляко има често пъти запек или нередовни изхождания.

Сега за слузта в акото на бебето – ако я забележите, да трябва да реагирате, но не бързайте да се тревожите. Не винаги има причини за притеснение. По обясними напълно причини, по отношение на растежа, слуз може да се появява периодично в изпражненията, но някои от причинителите ѝ са наистина опасни. Винаги разглеждайте акото на вашето бебе, колкото и странно да ви звучи. То може да ви каже много и когато забележите слуз е нужна моментална консултация с вашият педиатър. Той най-добре ще прецени ситуацията, ако е нужно ще пусне изследвания и ще вземе мерки по въпроса.

Бебешкото ако има слуз – най-честите причинители за появата ѝ

Причините за слуз в бебешките изпражнения се броят на пръстите на едната ни ръка. Най-честите от тях са хранителната алергия; раздразнение на червата или чревна секреция, която е нормална; обструкция на червата.

Като цяло червата на бебето започват да функционират като на зрял индивид. Затова те секретират известно количество слуз. Тя служи като транспортен материал, който по-лесно ще избута отпадния материал от тялото на бебето. Именно поради тази причина е нормално понякога да забележите, че малко слуз има в изпражненията на бебето ви, но не големи количества и ежедневно.

Мамите на кърмените сладури трябва да знаят, че в акитата на техните бебета много по-често и в по-големи количества има слуз. Защо? Защото бебето усвоява почти изцяло полезните вещества от майчината кърма и по този начин за отпаден материал не остава почти нищо друго, освен слузни материали. И все пак бъдете бдителни, защото честите големи количества слуз и то примесени с кръв в изпражненията не говорят добре за храносмилателната система.

Когато бебето ви има разстройство и в него има слуз, можем да говорим за раздразнение на червата и засегната чревна флора. Когато имаме някакво възпаление на храносмилателната система или вирус, дебелото черво секретира по естествен път, за да балансира организма ни. Тоест то произвежда секрети, с помощта на които запазва тъканите изграждащи го влажни и добре функциониращи. Понякога в самото изпражнение освен слуз може да има и кръв.

Два са причинителите на чревни раздразнения и те са вирусна инфекция или инфекция на бактериална основа. Най-често педиатрите отчитат, при наличието на раздразнена чревна система у бебето, нейните причинители да са вид бактерии. Тоест тя да е бактериална и това е много опасно, ако не се реагира моментално и навременно. Кърмените бебета могат да се заразят от неправилно съхранявана кърма или от попаднало замърсено тяло в устната им кухина при сукане. Тези на адаптирано мляко пък могат да проявят различен тип хранителни алергии, изразяващи се в чревни разстройства. Като цяло тук по-рискова група са кърмените бебета отново, защото приемат с кърмата храните които майка им приема.

Така още от невръстна възраст поради генетична обремененост, бебето може да прояви хранителни алергии към определени групи храни. Така например някои бебета не понасят приема от майка им на храни от млечната група или пикантни храни. Затова е нужно кърмещите мами да си водят дневник какво хапват и дали то се отразява зле на бебето им. Веднага, когато забележите, че бебешкото ако има слуз или бебето ви е нервно, има газове, повръща дори – анализирайте какво сте яли и от какво може да страда то. Разбира се посещението на педиатъра е задължително и обсъждането на ситуацията с него.

Като цяло, ако имате съмнения, че дадена храна причинява стомашен дискомфорт на бебето ви, то премахнете я от менюто си поне за седмица и вижте дали слузта няма да изчезне.

Чревната интестинална обструкция е най-сериозната сред причините, причиняващи слуз в акото на бебо. Това състояние е много рядко срещано заболяване и според лекарите засяга най-вече бебета от три месеца до към 6 години. При тази болест на червата те се запушват и така имаме намалено снабдяване с кръв и съответно подуване, възпаление и дискомфорт. Около 60% от бебетата имащи този проблем изхождат слуз и кръв с изпражненията си. Те могат да са летаргични, да повръщат и всичко това изисква своевременно лечение, за да не се стигне до усложнения.

Надяваме се бяхме ви полезни. Прочетете и статията ни за бебето с анемия и как да се справите с проблема.

f | Сподели с приятели