Честите детски ринити – защо не бива да ги пренебрегваме

Честите детски ринити – какво представляват те? Опасни ли са и защо не бива да ги подценяваме? По темата за сополките, при бебето и детето, честичко сме ви споделяли материали. Един от тях е за евентуалните причини за детската хрема и как да ги разпознаете и овладеете.

Честите детски ринити – защо не бива да ги пренебрегваме

Днес, обаче отново е зима! Отново ни засипват с куп тревожна информация за грипове, щамове и всяка майка виждайки, че нослето на бебето ѝ тече – изпада в паника. Защо бебето има хрема, дали е пипнало вирус? Как да облекчим състоянието му?

Разбира се, че най-доброто решение е да се посети личният педиатър, но при зимните условия, километричните опашки пред кабинета и угрозата да разболеете повече бебето, наместо да го излекувате – добре е да разпознавате симптоматиката на бебешката и детска хрема, най-вече на ринитите и да реагирате адекватно, без паника. Именно на тази тема посвещаваме днешния си материал и ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни.

Честите детски ринити – да кажем НЕ на бебешката и детска хрема, като разберем кои са причинителите ѝ

На първо място много е важно да отбележим, навярно всяка майка го е забелязала от опит, че резките промени във времето повлияват силно детския имунитет. Той е неустановен и крехък, и когато температурните амплитуди рязко се разграничават – следва по-голяма податливост от страна на бебето към простудни заболявания и грипни състояния. За съжаление напоследък времето все по-често е променливо и резките промени в температурите не са рядкост. Затова много е важно да разграничаваме просто настинката от това детето да боледува от „нещо повече“ – вирус най-често.

Много педиатри по света са на мнението, че течащото бебешко носле не е за подценяване. То може да бъде индикатор не само за настинки и вирусни заболявания, но и за сериозни алергии или други здравословни проблеми. При бебетата течащият нос или хремата често се категоризират, като „задна хрема“. Тоест хрема, която се стича от третата сливица на бебето направо в гърлото му и го задавя. То не може да спи, да диша свободно, да се храни. Често един обикновен ринит при бебетата бързо се превръща в бронхит, понеже ситуацията бързо излиза извън рамките на контролируемото. Затова дори и течащият нос на бебето ви да е следствие на настинка не на вирус – посещението на лекар е задължително.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Много обръгнали така да се каже майки, а и доста лекари за съжаление – смятат честите детски ринити за нормални състояния, които минават с помощта на стандартни лекарства за около седем дни. Някои дори смятат, че за течащо носле на бебето не бива да се дават лекарства, а да се остави то само да преодолее състоянието за около десет дни. Понякога е така, но не винаги, понеже усложненията в следствие на тази „ненамеса в имунитета“ на бебето – води до доста по-тежки диагнози. Затова основно правило на всяка мама е да обърне адекватно внимание на бебешкия ринит и да изисква от лекуващият лекар на бебето то да бъде адекватно наблюдавано, ако лекаря отмине с лека ръка сополките. Понякога се налага да смените и специалиста, понеже не винаги получавате лекарската грижа, която е адекватна за момента. Но, това ще оставим настрана…

Какво всъщност е детски ринит и защо се появява хремата при бебетата и децата

Според реални статистически данни в ранна детска възраст, когато имунитетът узрява, инфекциите на горните дихателни пътища – са най-често срещаните остри заболявания при бебетата. Вирусът засягащ носоглътката и причиняващ ринит чисто и просто възпалява горните дихателни пътища и най-вече носната лигавица. Така в следствие на това възпаление на носоглътката и лигавицата на носа имаме налице сополки или хрема казано накратко.

Не възприемайте бебешката хрема, като нещо лошо и вредно. Тя е чисто и просто опит на детския организъм и съзряващият детски имунитет – да изхвърлят възпалението навън и да излекуват бебето. Едно дете под 5 годишна възраст трудно разбира, как се духа нос и как сополите трябва да се изхвърлят навън! Затова и мама трябва максимално да му помогне с различни средства, за които малко по-късно ще си поговорим. Възрастните с лекота дишат през устата, нищо че това пък изсушава лигавицата на гърлото и възпалява него на свой ред. Но, бебетата много трудно усвояват да дишат през устата на ранен етап, понеже в тях е заложено дишането през носа, като естествена биологична реакция. Именно поради невъзможността да дишат добре, честите детски ринити са толкова мъчителни за бебетата и малките деца. В действителност поради затрудненото дишане, децата и бебетата имат по-малък приток на кислород в кръвта и така се чувстват изключително уморени, а кърмачетата изпитват силен дискомфорт и от невъзможността си да се насучат.

Честите детски ринити – какво ги причинява и как да се справите с тях

Бебешкото носле има нежна и добре снабдена с кръв лигавица. Самият нос е много малък и хрущялите му са все още меки, а ноздрите миниатюрни. Затова и при най-леката инфекция ринита е моментално налице – носоглътката набъбва и бебето трудно диша. Сега леко ще ви стресираме, понеже инфекцията на горните дихателни пътища може да бъде причинена от над 200 вируса. Обикновено за тежките ринити превърнали се в бронхити са виновни бактерии, като стафилококи, стрептококи и пневмококи. Тези бактерии са много устойчиви и могат дълго време да останат в задната част на бебешкото носле и в самият ринофаринкс – причинявайки дискомфорт и течащ нос. Затова честите и продължителни ринити трябва да се изследват обстойно за възможни причинители и срещу тях да се вземат мерки. Така по-сериозни заболявания ще бъдат предотвратени.

Важно е майките да различават изтичащият от бебешкия нос секрет. Когато той е бистър и най-вече прозрачен е достатъчно почистването на носът на бебето с физиологичен разтвор (по възможност не под налягане) и използването на бебешка помпа за нос, за да изваждате секрета. Бистрия носен секрет обикновено не тревожи сънят на бебето и храненето му, понеже не е свързан с бактерии, а се причинява от сухота, прах и други фактори у дома и навън. Дори и бистрата хрема, обаче не бива да успокоява майките, ако до три дни не изчезне. Те трябва да заведат бебето на специалист по УНГ и да установят причината за състоянието, понеже често не лекувани подобни хреми стигат до възпаление на ухото – отит.

Днес Шуслеровите соли са доста добър метод за справяне с честите детски ринити, но все пак консултацията със специалист е задължителна – не давайте соли на своя глава на бебе, дори да смятате че са безобидни. Като цяло при бистри секрети от носа специалистите препоръчват соли номер 3 или 8. При по-гъсти и бели секрети от носа на бебето се използват соли 3, 4 и 8. Зеленикавият секрет, който е и най-опасен се лекува със соли 3, 6 и 8. Но, дозировката за вашето бебе или дете ще я определи специалиста, както и времето за слагане на самите соли.

На пазара има доста помпи за изсмукване на секрет от бебешките нослета, но често с тях се работи трудно и сложно, докато не ги схванеш разбира се. Не чакайте честите детски ринити да отшумят сами, понеже могат да се превърнат в отит, бронхит или пневмония, да засегнат ларинкса и трахеята, и да увредят синусите. Накратко бебешката и детска хрема не са повод за паника, но все пак трябва да им се обърне внимание навреме. Затова никога не лекувайте сами бебето или детето. Не слагайте в носът му нищо друго освен физиологичен разтвор без лекарско предписание. Винаги е добре да се вземе секрет от носът и гърлото на бебето и детето, за да може то да бъде лекувано адекватно.

Дано ви бяхме наистина полезни мили майки, а сега зачетете и статията ни за това, как вие и вашето съкровище да сте по-здрави.

f | Сподели с приятели