Честите детски ринити – защо не бива да ги пренебрегваме?

Честите детски ринити – какво представляват те? Опасни ли са и защо не бива да ги подценяваме? По темата за сополките, при бебето и детето, честичко сме ви споделяли материали. Един от тях е за евентуалните причини за детската хрема и как да ги разпознаете и овладеете.

Честите детски ринити – защо не бива да ги пренебрегваме

Днес, обаче отново е зима! Отново ни засипват с куп тревожна информация за грипове, щамове и всяка майка виждайки, че нослето на бебето ѝ тече – изпада в паника. Защо бебето има хрема, дали е пипнало вирус? Как да облекчим състоянието му?

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Разбира се, че най-доброто решение е да се посети личният педиатър, но при зимните условия, километричните опашки пред кабинета и угрозата да разболеете повече бебето, наместо да го излекувате – добре е да разпознавате симптоматиката на бебешката и детска хрема, най-вече на ринитите и да реагирате адекватно, без паника. Именно на тази тема посвещаваме днешния си материал и ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни!

Честите детски ринити – да кажем НЕ на бебешката и детска хрема, като разберем кои са причинителите ѝ!

На първо място много е важно да отбележим, навярно всяка майка го е забелязала от опит, че резките промени във времето повлияват силно детския имунитет. Той е неустановен и крехък, и когато температурните амплитуди рязко се разграничават – следва по-голяма податливост от страна на бебето към простудни заболявания и грипни състояния. За съжаление напоследък времето все по-често е променливо и резките промени в температурите не са рядкост. Затова много е важно да разграничаваме просто настинката от това детето да боледува от „нещо повече“ – вирус най-често!

Много педиатри по света са на мнението, че течащото бебешко носле не е за подценяване. То може да бъде индикатор не само за настинки и вирусни заболявания, но и за сериозни алергии или други здравословни проблеми. При бебетата течащият нос или хремата често се категоризират, като „задна хрема“. Тоест хрема, която се стича от третата сливица на бебето направо в гърлото му и го задавя. То не може да спи, да диша свободно, да се храни. Често един обикновен ринит при бебетата бързо се превръща в бронхит, понеже ситуацията бързо излиза извън рамките на контролируемото. Затова дори и течащият нос на бебето ви да е следствие на настинка не на вирус – посещението на лекар е задължително!

Много обръгнали така да се каже майки, а и доста лекари за съжаление – смятат честите детски ринити за нормални състояния, които минават с помощта на стандартни лекарства за около седем дни. Някои дори смятат, че за течащо носле на бебето не бива да се дават лекарства, а да се остави то само да преодолее състоянието за около десет дни. Понякога е така, но не винаги, понеже усложненията в следствие на тази „ненамеса в имунитета“ на бебето – води до доста по-тежки диагнози. Затова основно правило на всяка мама е да обърне адекватно внимание на бебешкия ринит и да изисква от лекуващият лекар на бебето то да бъде адекватно наблюдавано, ако лекаря отмине с лека ръка сополките. Понякога се налага да смените и специалиста, понеже не винаги получавате лекарската грижа, която е адекватна за момента! Но, това ще оставим настрана…

Какво всъщност е детски ринит и защо се появява хремата при бебетата и децата?

Според реални статистически данни в ранна детска възраст, когато имунитетът узрява, инфекциите на горните дихателни пътища – са най-често срещаните остри заболявания при бебетата. Вирусът засягащ носоглътката и причиняващ ринит чисто и просто възпалява горните дихателни пътища и най-вече носната лигавица. Така в следствие на това възпаление на носоглътката и лигавицата на носа имаме налице сополки или хрема казано накратко.

Не възприемайте бебешката хрема, като нещо лошо и вредно. Тя е чисто и просто опит на детския организъм и съзряващият детски имунитет – да изхвърлят възпалението навън и да излекуват бебето. Едно дете под 5 годишна възраст трудно разбира, как се духа нос и как сополите трябва да се изхвърлят навън! Затова и мама трябва максимално да му помогне с различни средства, за които малко по-късно ще си поговорим. Възрастните с лекота дишат през устата, нищо че това пък изсушава лигавицата на гърлото и възпалява него на свой ред. Но, бебетата много трудно усвояват да дишат през устата на ранен етап, понеже в тях е заложено дишането през носа, като естествена биологична реакция. Именно поради невъзможността да дишат добре, честите детски ринити са толкова мъчителни за бебетата и малките деца. В действителност поради затрудненото дишане, децата и бебетата имат по-малък приток на кислород в кръвта и така се чувстват изключително уморени, а кърмачетата изпитват силен дискомфорт и от невъзможността си да се насучат.

Честите детски ринити – какво ги причинява и как да се справите с тях?

Бебешкото носле има нежна и добре снабдена с кръв лигавица. Самият нос е много малък и хрущялите му са все още меки, а ноздрите миниатюрни. Затова и при най-леката инфекция ринита е моментално налице – носоглътката набъбва и бебето трудно диша. Сега леко ще ви стресираме, понеже инфекцията на горните дихателни пътища може да бъде причинена от над 200 вируса. Обикновено за тежките ринити превърнали се в бронхити са виновни бактерии, като стафилококи, стрептококи и пневмококи. Тези бактерии са много устойчиви и могат дълго време да останат в задната част на бебешкото носле и в самият ринофаринкс – причинявайки дискомфорт и течащ нос. Затова честите и продължителни ринити трябва да се изследват обстойно за възможни причинители и срещу тях да се вземат мерки. Така по-сериозни заболявания ще бъдат предотвратени.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Важно е майките да различават изтичащият от бебешкия нос секрет. Когато той е бистър и най-вече прозрачен е достатъчно почистването на носът на бебето с физиологичен разтвор ( по възможност не под налягане!) и използването на бебешка помпа за нос, за да изваждате секрета. Бистрия носен секрет обикновено не тревожи сънят на бебето и храненето му, понеже не е свързан с бактерии, а се причинява от сухота, прах и други фактори у дома и навън! Дори и бистрата хрема, обаче не бива да успокоява майките, ако до три дни не изчезне. Те трябва да заведат бебето на специалист по УНГ и да установят причината за състоянието, понеже често не лекувани подобни хреми стигат до възпаление на ухото – отит!

Днес Шуслеровите соли са доста добър метод за справяне с честите детски ринити, но все пак консултацията със специалист е задължителна – не давайте соли на своя глава на бебе, дори да смятате че са безобидни!!! Като цяло при бистри секрети от носа специалистите препоръчват соли номер 3 или 8. При по-гъсти и бели секрети от носа на бебето се използват соли 3, 4 и 8. Зеленикавият секрет, който е и най-опасен се лекува със соли 3, 6 и 8. Но, дозировката за вашето бебе или дете ще я определи специалиста, както и времето за слагане на самите соли!

На пазара има доста помпи за изсмукване на секрет от бебешките нослета, но често с тях се работи трудно и сложно, докато не ги схванеш разбира се. Не чакайте честите детски ринити да отшумят сами, понеже могат да се превърнат в отит, бронхит или пневмония, да засегнат ларинкса и трахеята, и да увредят синусите!!! Накратко бебешката и детска хрема не са повод за паника, но все пак трябва да им се обърне внимание навреме. Затова никога не лекувайте сами бебето или детето! Не слагайте в носът му нищо друго освен физиологичен разтвор без лекарско предписание! Винаги е добре да се вземе секрет от носът и гърлото на бебето и детето, за да може то да бъде лекувано адекватно!!!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви бяхме наистина полезни мили майки, а сега зачетете и статията ни за това, как вие и вашето съкровище да сте по-здрави.

| Сподели тази статия с приятели