Диагноза Атопичен дерматит при бебе – възможности, факти и справяне с проблема

Атопичен дерматит при бебе – ами сега накъде? Когато стане въпрос за кожата на малките съкровища, нещата са много деликатни.

Диагноза Атопичен дерматит при бебе

Малкото се ражда с кожа, която до момента е била защитена добре в утробата на мама, но навън се намесват фактори, като въздуха, водата, дрехите, памперси и често се появяват кожни проблеми.

За най-често срещаните кожни проблеми проявяващи се у бебета ви споделихме един материал наскоро – прочетете го и ще получите доста полезна информация.

Днес ще наблегнем в статията най-вече на диагнозата Атопичен дерматит при бебетата. Ще ви запознаем общо какво представлява кожното заболяване? Как трябва да постъпвате при него и какво е добре да знаете? Още ще ви предложим информация за това къде най-често по тялото на бебето се проявяват проблемните кожни участъци? Този кожен проблем е доста неприятен и притеснителен, но с правилните средства и действия можете да се справите с него и не забравяйте допитването и консултацията със специалист дерматолог е задължителна.

Атопичен дерматит при бебе – какво представлява и дали може да бъде преодолян или е диагноза за цял живот

От часовете по Биология навярно знаете, че кожата е най-големият орган в тялото на човека. Като такъв, тя е щитът които предпазва тялото ни от редица инфекции, вредители с микроскопични или не толкова размери. Ежедневието и средата за живот на човека го сблъскват с редица замърсители, микроорганизми, бактерии, микроби и кожата е тази, която ни предпазва от всички тях. Всичко описано до тук важи не само за възрастните хора, но и за бебетата в още по-голяма степен.

В утробата кожата на бебето е покрита с фин слой, за да може да се предпази от течността. След раждането бебешката кожа се сблъсква със сухотата на въздуха, с препаратите за миене, с бебешките лосиони и олиа, както и много други неща. В един момент, още повече в съвремието ни днес, веднага след раждането бебетата започват да страдат от кожен дискомфорт и се появяват кожни проблеми. Как една майка да се справи и да разпознае за какъв кожен проблем става въпрос и да реагира навреме?

За начало, причините за кожните заболявания са многообразни и комплексни. В първите месеци от живота си бебето може да има проблеми с храненето, нивата на стрес за него да са високи, начинът на отглеждането му да не е точно правилният – всичко това може да рефлектира в един кожен проблем.

Атопичния дерматит според статистиката е сред най-често срещаните кожни дерматити у бебетата и децата. Причината за тази честота не е изяснена конкретно, но тя се корени неминуемо в гореспоменатите фактори, като отглеждане, хранене и хигиенни навици.

Какво точно стои в основата на един атопичен дерматит и защо той се отключва? При появата му може ли да бъде преодолян или остава поддържаща диагноза за цял живот и детето ще страда от него и като възрастен?

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Общото описание на кожните дерматити и в частност на атопичния дерматит е, че той може да се прояви като остра кожна реакция или като хроничен кожен обрив. Най-често този тип дерматит се корени в детските години, което ни навежда на мисълта, че той не се лекува, а просто се поддържа в добро състояние. Тоест диагнозата е за цял живот, но може значително да бъде облекчено състоянието, наместо да бъде влошено.

Най-характерно за атопичния дерматит е сухата повърхност на кожните участъци, където се проявява и силния сърбеж. Не бива обаче да се почесва или да има триене в областта, понеже това усилва сърбежа, както и болката на мястото на обрива. Най-често специалистите свързват появата на атопичния дерматит и търсят корените му в наследствената обремененост или личната генетична предразположеност към проблемна кожа. Кожното заболяване се свързва още с прекарани заболявания или наличието на астма и алергични ринити.

Внимателно следете за състоянието на кожата на вашето бебе. Мъничето не може да ви каже дали го сърби, боли ли го? Вие, като родител сте отговорни да поддържате комфорта му и да следите за евентуални кожни проблеми. Обикновено специалистите споделят мнението, че бебешкия Атопичен дерматит се появява около началото на третия месец от живота на бебето. Това не означава обаче, че не може да се появи по-рано или по-късно.

Той се проявява с появата на сухи зачервени кожни петна в областта на устните (краищата на устната) и тези на лактите, както и на коленете. Зачервяванията и сухата кожа не са следствие от храненето или триенето на биберона-залъгалка – това е кожен проблем и трябва веднага да посетите специалист за консултация.

Ако не сте сигурни дали става въпрос за атопичен дерматит, следете дали след баня кожните сухи участъци стават червени и ако не намажете бебето с лосион или олио зачервяванията се пукат и стават ранички – това са сигурни знаци, че става дума за дерматит и то атопичен. След като се консултирате с педиатъра си той вероятно ще ви изпрати при детски дерматолог. Решението на проблема е свързано с промяна на хранителните навици на мама (защото вероятно кърмите), с промяна на препаратите за пране, ползването само на памучни дрешки и много внимателно захранване на мъника в последствие.

Атопичен дерматит при бебе – какво трябва да знаете и как да действате

При малките бебета атопичния дерматит най-често се среща в областта на лицето около устните, може да обхване и част от носа.

Освен това се появява и в областта на свивките на коленцата и тези на лактите. Кожата е суха и при допир с водата става червена, болезнена и сухотата се превръща в рани – болезнени и дискомфортни.

Ако не се вземат мерки навреме бебето може да откаже да се храни заради болката в областта на устата и невъзможността да суче. Фактите за това кожно заболяване сочат, че то се среща значително по-често при момченцата, отколкото при момиченцата. Ако детето отключи дерматита на по-късен етап, когато тръгне на градина или ясли – той може да се дължи на емоционалния стрес от промяната и трябва да наблегнете в осигуряването на комфорт именно в тази насока, за да се справите и да овладеете състоянието.

Много често при атопичен дерматит се наблюдава унаследяване на състоянието. Тоест, ако единият от родителите страда от този тип дерматит, то детето му на 60% е възможно да страда също от заболяването. Атопичният дерматит обикновено е в затишие през топлите сезони и през студените се обостря. Добре е да слагате леки и широки дрехи на бебето или детето, за да не го дразнят.

По често бебетата със светла кожа страдат от състоянието. Характерно за бебе с атопичен дерматит е прекомерната жизненост, липсата на сън, минималното наддаване на тегло и добре развита фина моторика. Ако бебето е вече пораснало и може да чеше проблемните кожни участъци – наблюдавайте да не го прави, понеже именно от разчесване се получават най-сериозните усложнения и рани.

Много е важно, при бебе с атопичен дерматит да спрете ежедневното къпане, понеже водата дразни кожата допълнително. Също така не използвайте бебешки препарати с дразнещи сапуни, ползвайте специална измивна козметика за проблемна кожа и лосион за след баня със същите параметри.

Самолечението на дерматита, особено при бебета и деца, е напълно недопустимо. След първоначалната консултация с педиатъра следва да посетите дерматолог и алерголог, така ще обхванете цялостно проблема и ще се намери най-доброто решение за мъника Ви.

Повечето специалисти в областта не препоръчват медикаментозна терапия за атопичен дерматит при бебе. Достатъчно е да се използва медицинска козметика, за да се поддържа добро състояние на кожата. За кърмачките е важно да спазват определена диета, понеже кърменото бебе с атопичен дерматит директно се влияе от храната на майката.

Главното в тази диета е да се спре употребата на млечни продукти, които усложняват състоянието, но не забравяйте да приемате добавки на калций – понеже нивата му силно ще паднат в организма ви и вие ще имате проблеми! И помнете, не очаквайте веднага чудеса, когато минете на диета, за да облекчите кожното състояние на бебето си. Резултатите ще дойдат след седмици. И още, не винаги диетата на мама помага на бебето да се справи с атопичния дерматит, но си струва да опитате, защото при вас може и да работи.

Това беше най-основното за атопичен дерматит при бебе. Помнете винаги следете кожата на вашето бебе и при най-малко съмнение консултирайте се с лекар, за да установи атопичен дерматит ли има бебето и какво да правите в последствие.

Сега вижте и статията ни за пъпната херния при бебетата – ще ви информира за много важни неща, с които може да се сблъскате или не, но пък важно е да ги знаете.

f | Сподели с приятели