Интересни и полезни факти за новороденото бебе

Факти за новороденото бебе има много. Повечето от тях са базирани на личен опит, на споделяне между родители, съвети от майки, бащи, баби, стринки и прочие. Като цяло появата на един нов наследник е празник в семейството, така че преди всичко бебето е радост – а после и грижа!

Интересни и полезни факти за новороденото бебе

В статията ни за първите дни у дома на бебчо, ви разказахме за първите грижи около него. Сега ще ви предложим едни впечатляващи факти за новороденото бебе, които навярно не знаете в голямата им част!

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Бебето се ражда безпомощно и за разлика от много животински рожби, човешките искат доста грижи, докато станат способни сами да се справят с живота. При това малкото човече се ражда с изключително изумителни способности, за които дори не подозираме. Ето ги и тях!

Факти за новороденото бебе – човека е най-изумителното и същевременно безпомощно същество!

Вие сте преминали изумителния период на бременността. Запазили сте топъл спомен от първото ритниче в корема си, от първата ехографска снимка и сладкия звук да чуете тоновете на малкото сърчице. Преминали сте тревогите по предстоящото раждане и вече държите скъпоценното вързопче в ръцете си. Сега е време за опознаване! Навярно, ако това е първата ви рожба, в главата ви плуват хиляди въпроси – колко е добре да суче, защо плаче, колко ще спи, вижда ли ме, чува ли ме и все едни такива питания? Макар и тонове книги да сте изчели. И всевъзможни невероятни факти за новороденото бебе да знаете – вашето бебе пак ще ви изуми! Ще стопли сърцето ви по начин, по който нищо друго не може да го стопли – затова ценете всеки един миг с него.

Ето и обещаните интересни и полезни факти за новороденото бебе:

1. Бебетата нямат капачки!

Разглеждате крачетата на малкото си бебче и си мислите – как ли ще тичкат след време? Добре е да знаете, че бебетата се раждат без коленни капачки! Тъканта около коляното е не напълно втвърдена и по скоро наподобява хрущял. Затова и често, когато малкото рита, се чува странно пукане! След шестия месец вече бебето ви ще има напълно оформена коленна капачка – затова и тогава може спокойно са сяда, свива крачета и прочие.

2. Бебето намира само майчината гърда!

Още от самото си раждане, бебето има развит сукателен рефлекс и може само да достигне до майчината гръд, без чужда помощ! Този факт е подкрепен с редица експерименти, при които новородени са оставени на корема на майките си. Те напълно сами намират гърдата и засукват, без да трябва мама да им помага! По уникален начин бебето се изкачва по корема, намира зърното и се храни. Това става благодарение на бебешкото обоняние и специфичната миризма на „мама“. Затова оставете бебето си да прояви инстинкт, не се тревожете прекалено много, че не може да засуче.

3. Бебетата плачат без сълзи!

Бебето се ражда и непосредствено след това, може да плаче, крещи, издава разнообразни звуци – но не може да плаче със сълзи. Тази му способност се развива някъде в края на първия месец от живота му. Затова не се чудете, ако бебето реве с цяло гърло, а от очите му не капе и сълза! Това е един от невероятните факти за новороденото бебе.

4. Мозъка на бебето расте най-бързо, а костите му са повече от на възрастен.

Учените са установили факти за новороденото бебе, като тези двата с научни изследвания. Сигурно е, че тялото на възрастен индивид има 206 на брой кости, докато това на едно бебе има цели 300 броя кости. Защо? Защото в растежа по-късно някои от костите се срастват и намаляват значително броя си! За една година от раждането, мозъка на бебето става двоен по размер и всъщност представлява точно половината от размера, при зрели хора. Затова той е и най-бързо растящият орган в бебешкия организъм.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

5. Разпознаваме новородените си по плача им, а те търсят телесната ни топлина!

През първите си дни и месеци вашето бебе живее, чрез вас буквално. То постоянно търси познатият мирис на мама, нейната топлина и успокояващо присъствие. Затова е много важно да имате контакт с детето си в този първоначален период, то вижда и усеща света, чрез вас! Повечето майки разпознават плача на новороденото си, в стая с над 20 бебета, според проучване направено наскоро. Ако си направите експеримент, ще установите, че само след три дни с рожбата си – вие може да разпознаете плача й сред останалите бебоци – инстинктивно!

6. Слух, зрение и осезание – факти за новороденото бебе включват и тези три сетивни органа.

Доказано е, че бебето познава най-тънките нотки в тона на гласа. Затова внимавайте, с какъв тон говорите на бебето – може много лесно да го разстройте! Осезанието е най-силното бебешко сетиво. Функцията на осезанието се засилва от петите към главата и затова бебета най-добре усещат нещата с устните си. Така, че не се чудете, че лапат ръчички, крачета и всичко, което им попадне. Зрението на бебето в първите му три месеца е скъсено до 22 сантиметра. Тоест бебето разпознава и фокусира обекти на тази отдалеченост. Затова е добре да се приближавате към него, така запомня чертите на лицето ви!

7. Усмивката е генетично заложена, познаваме мама по гласа и растем със скоростта на светлината.

Факти за новороденото бебе, като тези са много интересни. Забелязали сте, че повечето новородени се усмихват, когато им говорите, усмихвате се или пеете. Това е заложено в генетиката им, те не ви копират, защото слепите бебета също се усмихват! Проучване на новородени на два дни е установило, че те познават майчиния глас от дигитален запис – така че говорете на бебето си докато е в утробата и след това също. През първата си година мъника расте ударно. Учените са установили, че ако този растеж се запази през целия ни живот – ще придобием размерите на жилищна сграда!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Факти за новороденото бебе с уникален характер и полезност не са само тези, но това са най-атрактивните и полезни в ежедневието ви с мъника. Радвайте се на бебчетата си и ако ви бяхме интересни, прочетете статията ни за ролята на бащата в отглеждането на бебето

| Сподели с приятели