Интересни и полезни факти за новороденото бебе

Факти за новороденото бебе има много. Повечето от тях са базирани на личен опит, на споделяне между родители, съвети от майки, бащи, баби, стринки и прочие. Като цяло появата на един нов наследник е празник в семейството, така че преди всичко бебето е радост – а после и грижа.

Интересни и полезни факти за новороденото бебе

В статията ни за първите дни у дома на бебчо, ви разказахме за първите грижи около него. Сега ще ви предложим едни впечатляващи факти за новороденото бебе, които навярно не знаете в голямата им част.

Бебето се ражда безпомощно и за разлика от много животински рожби, човешките искат доста грижи, докато станат способни сами да се справят с живота. При това малкото човече се ражда с изключително изумителни способности, за които дори не подозираме. Ето ги и тях.

Факти за новороденото бебе – човека е най-изумителното и същевременно безпомощно същество

Вие сте преминали изумителния период на бременността. Запазили сте топъл спомен от първото ритниче в корема си, от първата ехографска снимка и сладкия звук да чуете тоновете на малкото сърчице. Преминали сте тревогите по предстоящото раждане и вече държите скъпоценното вързопче в ръцете си. Сега е време за опознаване! Навярно, ако това е първата ви рожба, в главата ви плуват хиляди въпроси – колко е добре да суче, защо плаче, колко ще спи, вижда ли ме, чува ли ме и все едни такива питания? Макар и тонове книги да сте изчели. И всевъзможни невероятни факти за новороденото бебе да знаете – вашето бебе пак ще ви изуми. Ще стопли сърцето ви по начин, по който нищо друго не може да го стопли – затова ценете всеки един миг с него.

Ето и обещаните интересни и полезни факти за новороденото бебе:

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

1. Бебетата нямат капачки

Разглеждате крачетата на малкото си бебче и си мислите – как ли ще тичкат след време? Добре е да знаете, че бебетата се раждат без коленни капачки! Тъканта около коляното е не напълно втвърдена и по скоро наподобява хрущял. Затова и често, когато малкото рита, се чува странно пукане! След шестия месец вече бебето ви ще има напълно оформена коленна капачка – затова и тогава може спокойно са сяда, свива крачета и прочие.

2. Бебето намира само майчината гърда

Още от самото си раждане, бебето има развит сукателен рефлекс и може само да достигне до майчината гръд, без чужда помощ! Този факт е подкрепен с редица експерименти, при които новородени са оставени на корема на майките си. Те напълно сами намират гърдата и засукват, без да трябва мама да им помага! По уникален начин бебето се изкачва по корема, намира зърното и се храни. Това става благодарение на бебешкото обоняние и специфичната миризма на „мама“. Затова оставете бебето си да прояви инстинкт, не се тревожете прекалено много, че не може да засуче.

3. Бебетата плачат без сълзи

Бебето се ражда и непосредствено след това, може да плаче, крещи, издава разнообразни звуци – но не може да плаче със сълзи. Тази му способност се развива някъде в края на първия месец от живота му. Затова не се чудете, ако бебето реве с цяло гърло, а от очите му не капе и сълза! Това е един от невероятните факти за новороденото бебе.

4. Мозъка на бебето расте най-бързо, а костите му са повече от на възрастен

Учените са установили факти за новороденото бебе, като тези двата с научни изследвания. Сигурно е, че тялото на възрастен индивид има 206 на брой кости, докато това на едно бебе има цели 300 броя кости. Защо? Защото в растежа по-късно някои от костите се срастват и намаляват значително броя си! За една година от раждането, мозъка на бебето става двоен по размер и всъщност представлява точно половината от размера, при зрели хора. Затова той е и най-бързо растящият орган в бебешкия организъм.

5. Разпознаваме новородените си по плача им, а те търсят телесната ни топлина

През първите си дни и месеци вашето бебе живее, чрез вас буквално. То постоянно търси познатият мирис на мама, нейната топлина и успокояващо присъствие. Затова е много важно да имате контакт с детето си в този първоначален период, то вижда и усеща света, чрез вас! Повечето майки разпознават плача на новороденото си, в стая с над 20 бебета, според проучване направено наскоро. Ако си направите експеримент, ще установите, че само след три дни с рожбата си – вие може да разпознаете плача ѝ сред останалите бебоци – инстинктивно.

6. Слух, зрение и осезание – факти за новороденото бебе включват и тези три сетивни органа

Доказано е, че бебето познава най-тънките нотки в тона на гласа. Затова внимавайте, с какъв тон говорите на бебето – може много лесно да го разстройте. Осезанието е най-силното бебешко сетиво. Функцията на осезанието се засилва от петите към главата и затова бебета най-добре усещат нещата с устните си. Така, че не се чудете, че лапат ръчички, крачета и всичко, което им попадне. Зрението на бебето в първите му три месеца е скъсено до 22 сантиметра. Тоест бебето разпознава и фокусира обекти на тази отдалеченост. Затова е добре да се приближавате към него, така запомня чертите на лицето ви.

7. Усмивката е генетично заложена, познаваме мама по гласа и растем със скоростта на светлината

Факти за новороденото бебе, като тези са много интересни. Забелязали сте, че повечето новородени се усмихват, когато им говорите, усмихвате се или пеете. Това е заложено в генетиката им, те не ви копират, защото слепите бебета също се усмихват. Проучване на новородени на два дни е установило, че те познават майчиния глас от дигитален запис – така че говорете на бебето си докато е в утробата и след това също. През първата си година мъника расте ударно. Учените са установили, че ако този растеж се запази през целия ни живот – ще придобием размерите на жилищна сграда.

Факти за новороденото бебе с уникален характер и полезност не са само тези, но това са най-атрактивните и полезни в ежедневието ви с мъника. Радвайте се на бебчетата си и ако ви бяхме интересни, прочетете статията ни за ролята на бащата в отглеждането на бебето

f | Сподели с приятели