Новороденото – от какво зависи чудото да се родиш момче или момиче!?

Новороденото бебе има толкова много изумителни качества. Самото му приспособяване от живот 9 месеца в утробата във водна среда и преминаването за секунди след раждането към въздушна – си е цял подвиг. Създаването на човешки живот е мистерия и определено хората сме сложни същества.

от какво зависи да се родиш момче или момиче

Преди време ви предложихме един материал за това кога можете да узнаете пола на бебето и доколко той е точно определен – няма да е лошо да го препрочетете.

Днес ще ви предложим малко повече информация за това как и от какво точно се определя пола на бъдещото ни дете? Не се тревожете статията ни няма да е като урок в учебника по Биология – определено ще научите много неща за пола на бебето и ще ви бъдат от полза.

Бъдещото новородено – как се случва бебето ни да бъде момче или момиче и кога?

Определено всяка двойка, разбирайки, че ще има наследник, тайничко се пита – какъв ще бъде той? Дали ще прилича на мама или пък на тате? С каква коса и очи ще бъде? Но най-вече дали ще е момче или момиче? За да си отговорим на тези въпроси, трябва да се върнем малко назад във времето – в часовете по Биология. Да си припомним понятия, като клетка, клетъчно ядро, хромозоми и нещата за X и Y хромозомите.

Клетката е основния градивен елемент на всяко живо същество, следователно и на човека (бебето). В нашите организми има над десет милиарда клетки, които образуват тъканите на телата ни. За да съществуваме клетките ни са разделени по функции максимално точно и така ни осигуряват оптимални нива на живот. Говорим за костни клетки, мозъчни, кожни и разбира се полови – от които зависи дали ще се родим момчета или момичета!

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Най-важната част от човешките клетки са техните ядра. Именно в тях се намират хромозомите, които са така важни за пола на бъдещото бебе. В клетъчното ядро се съдържа хроматин, който буквално означава цвят и притежава свойствата да поглъща оцветяващи вещества. Всяка една мъничка човешка клетка има 23 двойки хромозоми, които са главните виновници за обновяването и подмладяването на клетките в нашите тела.

Всеки човек, независимо дали е мъж или жена има 23 чифта хромозоми, групирани в групи по една унаследена от бащата и една от майката. Един чифт от тези хромозоми обаче не е еднакъв, както са останалите, а се състои от две различни хромозоми. В зависимост от това как двете хромозоми са групирани в този единствен различен чифт се ражда момче или момиче. Един доста сложен биологичен процес, които се осъществява още в самото начало на оплождането и бременността – при развитието на ембриона и неговото делене.

Накратко бебетата момченца имат в телата си 22 чифта еднакви хромозоми, а 23-я чифт е този с половите хромозоми в комбинация от XY хромозомите. Момиченцата пък имат също 22 еднакви чифта хромозоми, но половите им хромозоми от 23-ти чифт са еднакви в комбинация XX.

Как става чудото по определяне на пола обаче и кога?

Единствено половите клетки на човека съдържат половин набор от хромозоми – тоест те са 23 броя вместо 46. Защо? Защото, когато жената отделя зряла яйцеклетка за оплождане, а мъжът зрели сперматозоиди – те се срещат при оплождането и образуват едно общо яйце (бъдещ зародиш) – в което има 23 хромозоми от женската яйцеклетка и още толкова от мъжкия сперматозоид.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Накратко лотарията или хазартния принцип при определянето пола на бебето е в пълен ход. И това зависи единствено от мъжа! Понякога се комбинира X мъжка хромозома със същата женска и така ще се роди момиче, а друг път Y мъжката хромозома се комбинира с X женската отново и бъдещото бебе ще бъде момче. Всичко това се определя още при самото зачеване и сливането на сперматозоида с яйцеклетката – но лекарите специалисти могат да видят пола на бебето доста по-късно, когато има вече външни белези за разпознаването му в майчината утроба.

Пола на бъдещото новородено и „вината на бащата“

Когато говорим за главен фактор определящ пола на бъдещото бебе – няма как да не кажем, че това е именно мъжа. Именно способността на мъжката полова система да произвежда равен брой сперматозоиди или полови клетки от два различни типа – е виновника за двуполовост у човека. Тоест мъжете произвеждат 22 двойки хромозоми + X полова хромозома и още толкова двойки + Y хромозома този път обаче.

Женската полова система произвежда единствено 22 хромозоми + една X полова хромозома. Така благодарение на мъжете при оплождане на яйцеклетка и сперматозоид може да се роди или момиче, или момче. Дали всичко е въпрос на лотария, обаче?

Разбира се, че не, но пълната картина на тази природна мистерия – все още не е разкрита от учените. Ако всичко беше на съвсем случен лотариен принцип – следователно в света щяха да се раждат равен брой момчета и момичета. Но в действителност не е така. В едни родове се раждат повече момчета, докато в други повече момичета. Тенденцията винаги мъжките рожби да са малко повече от женските се запазва и до днес – но защо, не знаем? Съвсем ясно през годините учените различават родове, които наричат мъжки и там се раждат повече мъже, но има и женски родове, където се раждат повече жени.

При това учените са доказали, че между сперматозоидите носещи X хромозомата и тези носещи Y хромозомата – има различие. Вторите са доста по-бързи и имат малка глава, докато първите са по-бавни и с по-голяма глава – дали яйцеклетката не си избира целенасочено вида сперматозоид? Едва ли скоро ще узнаем! Засега комбинацията между женските и мъжки полови клетки си остава загадка и при нея има много неизследвани странични фактори, които оказват влияние на процеса.

В този ред на мисли няма как да програмираме дали ще имаме момче или момиче – и точно това май му е хубавото на цялата тази суетня и чудене – момиче ли ще се роди или момче!? Каквото е – добре дошло е и трябва да бъде обичано и обгрижвано. Бъдете здрави мили семейства и по-многобройни – така човешкия род няма да изчезне скоро.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете и материала ни за стволовите клетки – интересен и полезен е.

| Сподели с приятели