Стволовите клетки шанс за живот

В днешно време, още от момента, в който решите да ставате родител възникват много въпроси. Все по-популярен, а и много важен, е дали ще съхранявате стволови клетки от своето новородено бебе.

Стволовите клетки шанс за живот

За жените, които раждат за първи път, а и не само, се организират училища за бременни и бъдещи родители. По време на лекциите, представители на различни банки за стволови клетки, представят повече информация относно процеса, ползите и начинът за съхраняване.

В интернет също може да се намери много информация по въпроса. Тя обаче не винаги е точна, и в повечето случай поставя повече въпроси отколкото отговори.

Затова преди да решите дали да запазите или не стволови клетки, трябва да знаете следното:

По същество стволова клетка е тази клетка, която може да изгражда различни тъкани и структури от организма. Тя наистина дава шанс за живот както на носителя, от който е взета (100% съвместимост), така и на майката, бащата, братя или сестри (25-83% съвместимост). За сравнение – ако вземете стволови клетки от публична банка вероятността за съвместимост е 0.1%.

В случай че решите да съхраните клетки, за в бъдеще имате голям шанс за лечение, ако бебето или вие се разболеете от тежко заболяване.

Малко повече за стволовите клетки:

Различават се два вида стволови клетки. Първите са хемолитични. Взимат се от остатъчната кръв в пъпната връв (без болка както за вас, така и за бебето – тъй като то вече е отделено от нея). Този вид клетки изграждат всички кръвни телца и два вида имунни клетки В и Т. С тях има шанс за лекуване на над 70 вида заболявания, сред които левкемия и анемия. Ако съхраните такъв тип клетки няма да се наложи пункция на костен мозък или търсене на подходящ донор при евентуално заболяване.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Вторият вид клетки са мезенхимни стволови клетки. Взимат се от тъканта на пъпната връв (на по-късен етап може да се вземат от пулпата на здраво млечно зъбче или мастна тъкан, но тяхното предназначение е различно).

От тях могат да се изграждат клетки на тъкани и органи (сърдечни, ставни, костни). С тези клетки обаче не се извършват трансплантации.

Мезенхимните стволови клетки се ползват и за научни разработки, и противодействие на заболявания като инфаркт, инсулт, инсулинов диабет и други.

Има разрешение за съхранение, но в ЕС няма узаконено лечение.

Клетките могат да се съхраняват за 20-25 години при температура до минус 160 градуса по Целзий.

Ако решите да съхраните клетки в частна банка, получавате индивидуален комплект и връзка със служителите на дадената банка, които присъстват и взимат материала непосредствено след раждането на бебето.

Цената за вземането и съхраняването на стволови клетки обаче никак не е достъпна. А дали ще ви се наложи да ги ползвате, никой не може да ви каже.

Обаче може да решите да дадете шанс на други, вече болни, хора като заявите желание да дарите пъпната връв и кръв на публична банка за стволови клетки.

Дарението е безвъзмездно и анонимно. За съжаление обаче, вие вече не сте собственик и не се ползвате с преференции като дарител. Взимането на материала става по същия описан по-горе начин.

И в двата случая, стволовите клетки са един шанс както за вашето семейство, така и за други хора.

f | Сподели с приятели