Първи симптоми и признаци на бременност

Щом сте отворили тази статия, вероятно сте водени от любопитството да разберете какви са първите симптоми и признаци на бременността.

бременност симптоми

Може би с известно притеснение се ровите из интернет и се надявате да попаднете на точна информация, която описва вашето състояние. Постоянно си задавате въпроса бременна ли съм?

Първото нещо, което трябва да знаете е, че признаците при бременност могат да са разнообразни. И не е задължително да се проявяват всички заедно. Напротив!

Представете си сега следната хипотетична ситуация: Събуждате се сутринта. Гади ви се. Едва успявате да се повдигнете от леглото, защото, макар че снощи с известни усилия сте успели да дочакате 21 часа, за да си легнете, сега се чувствате уморени. Не искате да ставате от леглото. Но гаденето е толкова силно… И просто му се подчинявате.

Подобно състояние е често срещано при бременните жени. Гаденето и умората са типични симптоми на начална бременност. Но те са едни от всичките. Други могат да бъдат:

  •  Главоболие
  •  Слабо кървене
  •  Умора
  •  Повишен апетит
  •  Промени в емоциите
  • Липса на месечен цикъл
  • Често уриниране

Кога се появяват първите признаци на бременност

Безспорно отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен. Всичко зависи от индивидуалния организъм. И все пак повечето майки споделят, че първите признаци се проявяват още преди да са си направили тест, т.е. преди закъснението на менструацията.

Макар и така формулирано, отговорите остават различни – едни твърдят, че симптомите на бременността се проявяват до 2-3 дни след зачеването, други – значително по-късно.

Много от началните признаци се проявяват през първия месец от бременността:

Главоболие

Защо точно главоболие? Лекарите и до днес не са единодушни в мнението си. Предполага се, че то е по-скоро страничен ефект от хормоните в периода на бременността. Не се тревожете обаче, главоболието бързо отшумява, след като тялото свикне с новия „режим“, в който ще е в следващите 9 месеца.

Слабо кървене

Това е един от най-ранните признаци на бременност. Среща се през първата или втората седмица. Това е така, защото в този период ембрионът се имплантира в маточната стена. Именно при този процес се появява леко кървене при част от жените. Възможно е да е съпроводено със слаба болка.

Умора

Умората е един от признаците на бременността, но тя може да настъпи както в първите седмици, така и след първия месец. Индивидуално е. Ако напоследък трудно издържате до 22 часа и трудно ставате сутрин, не се обвинявайте, че сте непродуктивни. Вероятно просто след 9 месеца ще сте с един повече.

Умората се дължи на хормоналните промени. В този момент тялото ви се опитва да свикне с новото си състояние. Затова и произвежда голямо количество прогестерон. А той, от своя страна, действа като сънотворно. Не се тревожете обаче, изтощението няма да продължи дълго.

Апетит

Апетитът е един от първите симптоми на бременността. И по-скоро неговото повишаване. Или промяната в него. Ако до вчера с удоволствие сте си хапвали любимата храна, а днес дори аромата ѝ ви дразни, има вероятност да сте бременни. Немалка при това.

Обикновено по време на бременност апетитът се засилва. Става неудържим. А желанието ви просто да ядете нещо – неконтролируемо. Понякога апетитът се изразява в желание да се правят някакви странни комбинации от сладко, солено и лютиво например. По-лошото е, че това състояние може да продължи и през всичките 9 месеца.

Промени в емоциите

Това е съвсем нормално състояние. Не е задължително, но е нормално. Дължи се на промяната на хормоните. И се характеризира в честа смяна в настроенията.

В единия момент можете да сте в приповдигнато настроение, във възторг, а в следващия – да плачете безутешно. Или просто да викате – по съпруга си, по домашния любимец, или просто по нещо. Не потискате тези емоции! Дайте им воля. Те ви помагат да се освобождавате от стреса. А както много добре знаете, стресът е много вреден, особено по време на бременност. Пуснете го да излезе от вас.

Липса на месечен цикъл

Това безспорно е един от симптомите, които съпровождат бременността. Или поне в случаите, в които сте напълно здрави. Когато забременеете, менструацията няма да настъпи. Ако сте пиели до този момент противозачатъчни и менструацията ви закъснява, не съдете прибързано. Обикновено след спирането им се наблюдава известно закъснение на месечния цикъл при повечето жени, които ги приемат. Просто изчакайте няколко дни преди да си направите тест.

В статията Съвместими ли са лекарствата с очакването на бебе? можете да намерите подробна информация относно лекарствата, които можете да приемате по време на бременност.

Гадене

Гаденето също е един от началните симптоми на бременността. Разбира се, то може да е резултат от някакво нарушение. Но често то и повръщането при стабилно здравословно състояние се тълкува като признак за бременност. То се среща при над половината жени. За съжаление не е нещо, което може да бъде контролирано. Просто се случва.

Можете да ограничите храните, които ви влияят зле, както и силните аромати. Но това не значи, че ще имате влияние над него. В повечето случаи гаденето отшумява през първите няколко месеца на бременността.

Често уриниране

Честото уриниране също е един от първите признаци на бременността. Причината е повишеното отделяне на хормона на бременността (човешкия хорион гонадротопин). При бременност нивата на този хормон се повишават, а това повишава и нивата на женските хормони.

С напредването на бременността пък този проблем отново може да се появи, тъй като нарастващото бебе притиска пикочния мехур на майката.

Ако повечето от тези симптоми отговарят на вашето състояние, направете си тест. А след това се консултирайте и с гинеколог. А за да добиете представа и за това какво ще ви очаква занапред през бременността, прочетете статията Най-често срещаните неразположения по време на бременност – как да се справим с тях.

f | Сподели с приятели