Зачеване докато сме в менопауза

Зачеване докато сме в менопауза – дали е възможно и доколко са опасни рисковете, които крие това явление?

Зачеване и менопауза

Като начало може да се каже, че менопаузата е едно много динамично, сложно и комплексно състояние в живота на една дама. Състоянието няма нито точно определен период, защото е индивидуално за всяка жена, нито общовалидни симптоми, освен стандартните.

За менопаузата знаем, че слага край на активното ни репродуктивно състояние като жени. Но дали е така в действителност? Така е спор няма, че когато месечния ни цикъл напълно изчезне и не се появи отново – няма как да заченем по естествен път – въпреки че има доста доказателства за забременели на преклонна възраст жени.

Днес по-скоро ще обсъждаме възможната бременност в периода на предменопаузата! Тоест, когато цикълът Ви е в началото на напълното си и безвъзвратно изчезване.

Преди да прочетете тази статия, Ви препоръчваме да се запознаете и с материала ни за бременността след 40 годишна възраст – ако планирате зачеване в този период. И така да ви запознаем с въпроса – зачеване докато сме в менопауза.

Зачеване докато сме в менопауза – как се случва и възможно ли е

Менопаузата – един тъмен период за всяка жена. За едни минава по-леко и безболезнено, докато при други проблемите са множество. И все пак докато сте във фазата на предменопауза, която идва по различно време за всяка дама – можете успешно да заченете по естествен път.

Специалистите гинеколози са категорични, че когато жената вече няма редовен месечен цикъл повече от година и всеки месец очаквания цикъл не се появява – то предменопаузата се превръща в менопауза и тогава зачеване е невъзможно! Разбира се говорим за зачеването по естествен път, защото и жените в менопауза могат да заченат с помощта на методите за асистирана репродукция.

Износването на бебето, заченато в периода на менопауза и раждането му, крият известни рискове и задължително бременната се подлага на изработена за нея хормонална терапия. Доказано е практически, че рисковете за една бременност след 35, 40 годишна възраст на жената са много – и все пак тя не е невъзможна.

Много жени след навършването на 35 години си задават въпроса – дали е възможно да забременея по естествен път, след като съм на прага на менопауза? Отговорът на този въпрос определя семейното планиране на една двойка, методите за зачеване, контролирането на половите контакти и контрацепцията ако щете дори.

Предменопаузата е преходно време в живота на една жена така да се каже. Дори и симптоми, като топлите вълни, нередовния цикъл и други хормонални смущения да са налице при вас – шансът да заченете естествено все още съществува реално.

Реално шансовете ви за зачеване са доста по-минимални, но докато цикъла ви не изчезне за повече от година и то окончателно – бременността ви е възможна. Когато настъпи фазата на същинската менопауза, вашите яйцеклетки не могат вече да отделят годни за оплождане яйца и естественото забременяване е невъзможно напълно.

За да разберете процеса на менопауза по-добре, е добре да разделим периода на две – предменопауза и същинска менопауза. През първия период, който е така да се каже подготвителен – макар и в по-малки количества тялото ви отделя хормоните естроген, прогестерон и LH, FSH хормоните. Благодарения на тях се осъществява бременност в периода на овулация и по нататъшното ѝ поддържане. В предменопаузата естрогена и прогестерона силно намаляват по произведени количества, а нивата на останалите хормони се колебаят. Затова и се появяват горещите вълни, нощното изпотяване, смяната на настроенията – и все пак годни за оплождане яйцеклетки се отделят от яйчниците ви – макар и не всеки месец.

Ако искате да не забременеете трябва да се пазите, но ако искате е добре да следите стриктно промяната в месечните си цикли. Официално до същинска менопауза жените средно достигат на около 50 години. Въпреки това за някои дами тя настъпва по-рано, докато при други по-късно. Ако по стечение на обстоятелствата момента за дете в семейството настъпи, когато жената е над 35, 40 години и менопаузата е настъпила – зачеването е възможно благодарение на хормонална терапия и имплантиране на яйцеклетка в матката.

Яйцеклетката може да е на нежната половинка в семейството, която предвидливо сте замразили преди години или да е донорска. Затова може да четете в материалите ни за замразяването на ембрион.

Добрата новина е, че днес науката е много по-напреднала. Правят се доста опити за възстановяването на женската полова активност в периода на предменопаузата. Те разбира се са на ниво опити и няма твърди схеми за възстановяване репродуктивността на яйчниците.

И все пак възможността за откриване на временно удължаване на възможностите за естествено зачеване е много оптимистична. На фона на този оптимизъм се появяват и фактите за твърде рисковата бременност след 35 години. За бременните в по-зряла възраст опасността от гестационен диабет е много по-голяма, както и опасностите от прееклампсия, високо кръвно налягане, преждевременно раждане, спонтанен аборт, многоплодна бременност, плацента превия, цезарово сечение и прочие. Много родилки в зряла възраст имат проблемна бременност и раждат мъртви бебета. Също така раждат бебета с ниско тегло и аномалии в развитието, вродени малформации.

Въпреки това зачеване докато сме в менопауза или по скоро в предменопауза е нещо напълно възможно по естествен път, така че добре е да го знаете и да не се осланяте на съдбата. Планирайте добре бременността си, претеглете рисковете на късната бременност и ги обсъдете с гинеколога си. Така ще износите едно здраво дете и ще родите здраво бебе без опасност за вашето и неговото здраве. Надяваме се ви бяхме полезни и това, което споделихме с вас ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели