Зачеване с една маточна тръба или един яйчник

Зачеване, когато едната маточната тръба на жената липсва или когато единия яйчник не функционира, е възможно, но все пак нещата стоят доста по-различно, отколкото при нормално функционираща полова система.

Зачеване с една маточна тръба

Тъй като доста жени имат проблеми и често пъти единият им яйчник не функционира, а едната маточна тръба е запушена или липсва, решихме да ви бъдем полезни, като ви разясним малко повече по двата въпроса.

Зачеване с една маточна тръба

Според специалистите зачеването с една маточна тръба е напълно възможно, стига тя да функционира напълно нормално. Причините да останете с една маточна тръба са много, но не те са важни, важно е че дори с една функционираща маточна тръба – мисията да си имате бебе е напълно изпълнима.

На първо място, когато имате само една фалопиева тръба, която да функционира, зачеването може да отнеме доста повече време. Това не бива да ви отчайва, защото забременяването е напълно възможно. Специалистите отчитат, че днес много жени имат два яйчника, но само една фалопиева тръба, поради хирургичното ѝ отстраняване. То може да се наложи, когато сте имали ендометриоза, когато на яйчника сте имали киста, отстраняването може да е поради нарушена съединителна тъкан или пък хидросалпингс.

Напълно възможно е и практиката го доказва, че жени с една маточна тръба забременяват дори не един, а няколко пъти. Какви са шансовете на една жена, която има само една маточна тръба да зачене? Зачеване се получава, когато всеки месец яйчниците освободят по една зряла яйцеклетка, готова за оплождане. Това се случва по време на процеса на овулация. Но когато зряла яйцеклетка се освободи от яйчника, чийто тръба липсва, няма как яйцеклетката да достигне матката и затова процеса на зачеване е значително по-бавен (изчаква се отделяне на яйцеклетка от яйчника с проходима тръба). Разчита се само на зрялата яйцеклетка, чийто тръба функционира, за да се зачене все пак.

По принцип при месечната овулация отделянето на зряла яйцеклетка се редува от единия яйчник, а другия месец от другия яйчник. Но това не е строга закономерност. Възможно е няколко месеца поред яйцеклетка да се отделя само от единия яйчник. Като цяло специалистите определят, че при нормално функционираща женска полова система, жената забременява след около година, след като насочено се опитва за зачеване. Това важи и за жените с една маточна тръба, но при тях е възможно периода да се увеличи дори двойно – тоест около две години.

По принцип, когато сте имали проблеми с маточните тръби и това е причинено от някакво заболяване, много е важно причините за това да са излекувани, иначе зачеване може и да няма. Нужно е да си направите всички тестове дали половата ви система функционира адекватно. Повечето жени, когато имат една маточна тръба и не заченат в рамките на година, прибягват до метода на инсеминация или по-рядко до Ин Витро процедурата.

В заключение може да се каже, че жените с една маточна тръба е напълно възможно да заченат напълно естествено, но времето за това може да е доста по-дълго.

Зачеване с един яйчник

Жените, загубили единия си яйчник поради някакви здравословни причини, често пъти имат напълно нормална овулация и реални шансове да заченат. В много малък процент от случаите, жените с един яйчник получават по-рядко овулация, имат проблеми с фертилните си стойности и следователно имат нужда от Ин Витро оплождане и асистенция при зачеването.

Ако яйчникът, който имате, е само един не е проблем. Той произвежда зряла яйцеклетка всеки месец, но много е важно тръбата, която го свързва с матката да е напълно здрава и функционална. Ако маточната тръба на функционалния ви яйчник не работи, то зачеване по естествен път няма как да се случи. Препоръчително е, когато имате един яйчник, да си направите консултация със специалист по репродуктивно здраве. Прегледът при него ще установи дали функциониращият ви яйчник произвежда достатъчно зрели яйцеклетки. Това се установява с кръвен тест и преглед с ултразвук.

Най-важното, което вие самите може да направите е да следите стриктно овулацията си и използвате правилно календара за овулация. Прочетете повече за овулацията – ще ви бъде интересно. По правило повечето жени са в овулация между единадесетия и двадесет и първия ден от месечния си цикъл. Просто трябва да се научите да следите периода си с най-голям шанс за зачеване и да планирате правилно половите си контакти.

За да се облекчи задачата ви може да ползвате тестовете продавани по аптеките, за да установите кога сте в овулация. Можете да следите за признаци като повишена базална температура или отделяне на цервикална слуз от влагалището. Важно е да установите кога точно сте в овулация, за да имате полов контакт три дни преди тя да настъпи и точно в деня на овулирането също.

Може да използвате и нашия овулационен калкулатор за по лесно определяне на датата на овулация.

Като цяло яйцеклетката живее само около денонощие след отделянето си, но сперматозоида живее от три до пет дни, така че шансовете за зачеване, когато правите секс преди овулация са много по-големи. Тест за бременност, може да си направите около две седмици след самата дата на овулацията. Ако е отрицателен не унивайте – реалния шанс следващият път да успеете е много голям.

Независимо дали жената има един яйчник или само една маточна тръба, тя може да зачене определено. Важно е функциониращият яйчник да бъде с функционираща маточна тръба, защото иначе ще трябва да се прибегне до асистирана репродукция като метода Ин Витро.

f | Сподели с приятели