Какво е спина бифида и как да намалим риска от появата на заболяването

Спина бифида представлява аномалия в развитието на гръбначния стълб на детето, която възниква по време на бременността.

Какво е спина бифида и как да намалим риска от появата на заболяването

Заболяването е вроден дефект на невралната тръба, от която в последствие се развиват главния и гръбначния мозък на бебето. Невралната тръба се образува още в самото начало на бременността и се затваря до 28-мия ден след зачеването.

При децата със спина бифида невралната тръба не успява да се затвори напълно и прешлените, които покриват гръбначния мозък не се сключват правилно. Болестта може да бъде в различни по тежест форми.

Каква е причината за спина бифида

Точната причина за поява на аномалията не е категорично установена, значение имат както гените така и факторите на околната среда. Доказано е, че жени родили едно дете със спина бифида имат по-голям риск да родят второ дете с такъв дефект. Жените, страдащи от диабет, затлъстяване или епилепсия също по-често раждат бебета със спина бифида.

Рисков фактор е и недостига на фолиева киселина в организма на майката. Именно затова витамин В9 (фолиева киселина) се предписва на всички бременни от първия ден на установяване на бременността.

Тъй като невралната тръба започва да се формира много скоро след зачеването, още преди жената да установи, че е бременна, приемът на фолиева киселина се препоръчва за всички жени, планиращи забременяване.

Какви са симптомите на спина бифида

Признаците зависят от конкретната форма и тежест на заболяването. При лека и средна форма може да липсват оплаквания и децата водят сравнително нормален начин на живот. В някои случаи може да се наблюдава натрупване на мастна тъкан около дефекта, засилено окосмяване или обезцветяване на кожата около него.

Децата с тежка форма на спина бифида често страдат от хидроцефалия – натрупване на излишна течност в мозъка. Те може да се родят с тази аномалия или да я развият в последствие. Тъй като спина бифида засяга централната и периферна нервна система, тя може да доведе до нарушена сетивност и двигателна функция на всички крайници, нарушена функция на храносмилателния тракт, гърчове или отклонения в интелектуалното развитие на детето.

Около 60% от децата, родени със спина бифида имат нормална интелигентност, някои от тях обаче страдат от затруднена концентрация, проблеми с четенето, забавена или нарушена координация между зрението и движенията, което може да причини неудобства в ежедневието, като например при връзването на обувките и подобни дейности. Заради проблемите с концентрацията и решаването на задачи децата често не се справят добре в училище.

Може да бъдат засегнати нервите, инервиращи пикочния мехур и червата, което води до проблеми с бъбреците и храносмилането.

Как се диагностицира спина бифида

Методите за откриване на заболяването са няколко:

  • Чрез кръвен тест между 16 и 18 г.с. се изследва нивото на алфа-фетопротеин. При 80% от бременните, чийто плод е със спина бифида, нивото му е завишено.
  • Ултразвуково изследване на плода;
  • Амниоцентеза – ако чрез кръвен тест или ултразвук има данни за спина бифида или ако жената вече има едно родено дете със заболяването, то лекарят може да препоръча извършването на амниоцентеза. При тази процедура с помощта на специална игла се взима проба от околоплодната течност и се изследват протеините в нея.

Как се лекува спина бифида

Лечението зависи от тежестта и формата на дефекта. Леките форми обикновено не се нуждаят от лечение. При по-тежки дефекти лечението е оперативно, в някои случаи може да бъде последвано от физиотерапия. Операцията може да се извърши още в първите дни след раждането или по-късно, по преценка на лекаря.

Има ли превенция

Жените, планиращи да забременеят трябва да приемат по 400 мкг. фолиева киселина на ден още преди зачеването и през първите три месеца от бременността.

Важно е да има оптимално ниво и на витамин В12 в организма, което може да се поддържа чрез разнообразно хранене с храни от животински произход или чрез добавки, ако има нарушения в абсорбацията на витамина. За целта е желателно всяка жена, планираща бременност да изследва нивата си на витамин В12 и при недостиг да се консултира с хематолог.

Прочетете още за витамин B12 и за това колко е важен за зачеване и бременността – ще ви бъде полезно.

Поддържайте здравословно тегло и нормални нива на кръвна захар.

f | Сподели с приятели