Защо е важна фолиевата киселина по време на бременност

Наистина ли е важна фолиевата киселина по време на бременност ?

фолиева киселина

Много съвети и твърдения, свързани с бременността не се оспорват или дори анализират от бъдещите майки. Те приемат, че това е така, без да търсят причината.

Разбира се, няма нужда да подлагат на съмнение всяко нещо, казано им от лекар, но с настоящата статия имаме за цел да изясним какво е фолиевата киселина, как да си я набавим естествено, трябва ли да приемаме допълнително чрез хранителна добавка и ефектите от нея.

А защо се обърнахме директно към бременните жени ли? Всеизвестно е, че нуждите им от нея нарастват драстично, и е от изключителна важност за здравето на бебето. Защо е така, ще разберете в следващите редове.

Какво е фолиева киселина

Това е водноразтворим витамин от група В (по-точно В9). Може да бъде срещнат и като фолацид. Фолиевата киселина е изключително важна за доброто здраве и правилно функциониране на организма. Тази част ще разгледаме по-долу.

Витамин В9 не се синтезира от организма и не се задържа дълго в него. Депото за този витамин е в черния дроб, където може да се складират запаси за максимум 3 месеца (при липса на нови постъпления). Поради тези причини се налага набавяне чрез храна или под формата на добавка.

Къде се съдържа фолиева киселина в естествен вид

Основният естествен източник на витамин В9 са зеленолистните зеленчуци (спанак, маруля, магданоз, зеле), броколи, грах, домати, зрял боб, ориз, леща, черен дроб, овесени ядки, сирена (меки), яйца.

Като първенци по съдържание на фолацид са ягоди, портокали, авокадо, папая.

Въпреки това, няма риск от предозиране с витамина при едновременно консумиране на по-горните храни и фолиева киселина като добавка, тъй като в естествен вид той е нестабилен и особено след термична обработка.

Колко фолацид е нужен на организма

Според Националната здравна служба в Америка, препоръчителната дневно доза е 100 mcg, а при бременните жени е 4 пъти повече – 400 mcg.

Какви са ефектите от приема фолиева киселина

Витаминът е много важен за доброто състояние на организма, а при бременност – подпомага правилното развитие на плода. Доказано е, че достатъчните нива на фолацид понижават риска от вродени увреждания със 70%.

Дефицит на витамин В9 – последици

При недостатъчни нива на фолиева киселина възниква риск от промени в кръвоносните съдове, и особено сериозните – дефекти в клетъчните структури и синтез на ДНК.

Най-честият резултат от дефицита на витамин В9 са увреждания на невралната тръба и Spina Bifida.

Причината е, че невралната тръба (в нея се изграждат гръбначният стълб и мозък, главния мозък и черепа на плода) се формира и затваря до края на първия месец от бременността, още преди самата жена да е разбрала за състоянието си.

Фолиевата киселина е важна, за да се избегне дефектът на тази тръба, които се характеризират с частично или пълно незатваряне на пръстените на гръбначните прешлени.

Жените, планиращи бременност трябва да приемат фолацид поне 1 месец преди забременяването и до края на първия триместър.

Прочетете и статията ни за важността на фолиевата киселина при зачеване – ще ви бъде полезно.

Важно е жените в детеродна възраст, дори и да не планират бременност, да приемат фолиева киселина редовно.

Като извод ще кажем, че фолиевата киселина е витамин, който може и трябва да бъде приеман като хранителна добавка. Той не е токсичен, напротив – изключително полезен за здравето на бъдещата майка и най-вече на бебето ѝ.

f | Сподели с приятели