Защо магнезият е важен по време на бременността

Магнезият е един от жизненоважните минерали за доброто функциониране на човешкото тяло. По време на бременността той обаче има едни още по-жизненоважни и сериозни функции, както за бъдещата майка, така и за растящото в нея бебе.

Защо магнезият е важен по време на бременността

За да информираме бременните мами максимално добре – днес ще ги запознаем с факта защо магнезият е толкова важен за тях и децата им?

Ще ви отговорим на въпросите: Защо трябва да приемате магнезий докато сте бременни; как да се борите с умората, безсънието и стреса; с какво магнезият помага на бебето ви да расте здраво? – и още други полезни неща.

Преди да прочетете материала ни за магнезия обаче спрете вниманието си и на статията ни за следродилната депресия – ще ви бъде полезен и интересен.

Сега нека ви кажем малко повече за магнезия и важната му роля за бременната и бебето ѝ.

Защо е важен магнезият по време на бременността

На първо място приема на оптимални дози минерали винаги е свързан с не само един от тях. Така например приемът на магнезий до голяма степен зависи и е свързан с приема на калций. Магнезият е минерал, чийто ползи за бременната и бебето са изключително много, а в допълнение с калция комбинацията е важна за раждането на здраво бебе и преминаването през една лека и безпроблемна бременност.

Магнезият спомага мускулатурата на бременната да се отпусне, да се релаксира и така да не изпитва дискомфорт от постоянни стягания в матката, болки в кръста, стягания в коремната област.

Калцият, напълно обратното, спомага за контрактирането на мускулите и е важен, когато дойде време за раждането в последните месеци на бременността.

Първата жизненоважна функция на магнезия приеман в правилни количества по време на бременността е: да запази матката от предварително разкритие за раждане преди влизането на родилката в 35-та гестационна седмица.

Приемът на магнезий по време на бременността спомага на по-късен етап в живота си жената да се предпази от остеопороза. Ако по време на бременността си жените не приемат оптимални количества калций и магнезий, то е доказано, че на по-късен етап страдат от сериозни увреждания на костите.

Бременните, приемащи правилни дози магнезий, нямат спазми и схващания на мускулните групи. Подутите крайници, крампите и тежестта са доста по-минимални и дори изчезват, ако бременната приема минерала.

Приема на магнезий ще ви предпази от запек и още от предварителните контракции Бракстън-Хикс, които са доста силни, при някои бременни.

Магнезият за мама, за да се предпази от високите нива на стрес и да поспи

По време на бременността е много важно жената да е спокойна и да се наспива добре, за да бъде подготвена за важния момент на раждането. Когато мама е добре и бебето растящо в утробата ѝ е добре. Затова обикновено лекарите предписват на своите бременни пациентки допълнителни добавки магнезий. Те намаляват кръвното налягане, регулират мускулните спазми и спомагат жената да се справи по-леко с по-силната болка, за да се подготви максимално за раждането.

Често бременните жени страдат от внезапно, силно и болезнено главоболие. То дори може да се категоризира като мигрена и единствено приемът на магнезий може да спомогне за облекчаване на състоянието. Магнезият намалява натрупаното налягане в мозъчните кръвоносни съдове и натрупването на млечна киселина. Така облекчава силното главоболие и предпазва бременната от мигрени.

В началната фаза на бременността, когато вероятността да ви се гади ежедневно – магнезият може да ви спаси от сутрешното прилошаване и да ви спести часове на световъртеж и гадене.

Специалистите предписват магнезий-сулфат на жените в риск от преждевременно раждане – понеже е доказано, че той помага за защита на бебетата им от развитие на коварната болест церебрална парализа. Приемайки правилните нива на магнезий бременните са спокойни и най-вече могат да се наспят добре без да се мятат часове в леглото и на сутринта да са уморени, наместо отпочинали.

Препоръчителни дози на прием на магнезий при бременност и ефекта върху бебето в утробата

Когато сте бременна най-добре е според състоянието ви и протичането на бременността ви – лекарят да ви изпише добавка с магнезий и дозите, които да приемате. Все пак по време на бременността препоръчителната доза на ден за прием от бременната е в рамките на 350 до 360 милиграма.

Като цяло по-младите родилки до 30 годишна възраст могат да приемат по-малки количества от минерала. Докато за бременните в напреднала възраст над 30 години ( 40 или повече) е добре да се приемат по-големи дози магнезий.

Важно е да знаете, че по време на бременността до третия месец умората, гаденето, нежеланието за хранене – понижават нивата ви на магнезий. Затова трябва да си набавите минерала с оптимално хранително меню и като добавка. За бебето ви, което расте във вас магнезия помага за оптималния му растеж, за добрата циркулация на кръв в плацентата и в плода, както и за регулация на периодите на сън и будуване на плода.

Богатите на магнезий храни и опасността от предозиране

Магнезият се съдържа в редица храни, като зърнените, тези богати на фибри, бобовите култури, семената, пълнозърнестите продукти и зелените зеленчуци. Например в менюто на една бременна е добре да присъстват ядки като фъстъци, бадеми, кашу. Плодове и зеленчуци като банани, спанак, картофи, авокадо, ябълки, броколи и моркови. Още риба, стафиди, телешко и пилешко месо, ориз и овесена каша.

Когато приемате добавка магнезий е добре да спазвате точно предписанията за дозировка на лекаря си, защото с магнезий може да се предозирате и така да получите стомашно разстройство, диария и обезводняване.

В крайна сметка по време на бременността магнезият е много важен минерал, но все пак трябва да го приемате по лекарски препоръки и в умерени оптимални дози.

Дано всичко казано до тук ви беше практически полезно, а сега хвърлете и един поглед на материала ни за лохиите – ще ви е интересен.

f | Сподели с приятели