Лятната бременност – как да я направим по-лека и приятна

Лятната бременност една благословия или проклятие, когато стане въпрос за голямата жега, умората в краката, подуването, постоянната жажда… Бременността през лятото е както всяка друга бременност, през всеки друг сезон – но носи своите положителни и отрицателни страни. Така например можете да се порадвате на хубавото време, на слънцето, на разходките, плажа, басейните, по-леките дрехи.

Лятната бременност как да я направим по-лека и приятна

От друга страна, обаче съществува риска от хипертонии, появата на отоци в краката и разширени вени, постоянна умора от топлината, невъзможност да спите през нощта, риск от инфекции в басейните и морето, ако се къпете… Въобще днес сме тук за вас, за да ви помогнем да направите лятната си бременност повече приятна и лека, отколкото рискова и проблемна. Затова ще ви споделим ценни съвети на мами минали вече през този бурен период от живота си и то през лятото.

Преди това обаче запознайте се и с материала ни за лятното хранително меню на бременните – ще ви даде доста свежи идеи.

Съвети и правила, без които бременните, през лятото не могат

Когато желаната бременност се случи, тя винаги е чудо. В случая няма значение, дали тя е през зимата, пролетта, есента или лятото – но все пак капризите на сезона са важни за здравето на бременната и за това тя да се чувства спокойна и комфортно. Лятото и тази година е чудесно, точно сега е момента да не отлагате повече, а да се погрижите за себе си и здравето си, понеже така ще се погрижите и за бебето си. Определено можете да се наслаждавате на слънцето, но умерено; да лудувате през лятото, но разумно; да хапвате свежи неща, но внимателно; да се движите и спортувате, както и да работите с удоволствие. Вижте как.

Лятната бременност и работа

Ако имате лека и безпроблемна бременност, то няма защо да спирате работа, напротив така ще се чувствате по-добре. През лятото, обаче трябва да имате спокоен режим на работа и да се стремите той да е здравословен. Какво ще рече това? Трябва да се храниш здравословно, редовно и леко. Не пропускай нито обяда, нито закуската. Пий повече течности и се прибирай от работа докато не е станало адска жега или трафика е станал непоносим! Винаги е добре да хапваш свежи плодове и зеленчуци поне през няколко часа. Докато си на работа не е добре да се подаваш на изкушението сутрешно или следобедно кафе.

Освен това избягвай колеги, които пушат и замърсяват чистия въздух за теб и бебето ти. Не се излагай на силен стрес или емоции с негативни краски, сега е времето да приемаш всичко с усмивка. За да избегнеш подутите глезени в края на работния ден, ползвай малко столче или постамент, върху които да стъпваш през деня, докато работиш на бюрото си. За да не ти прилошава, понеже кръвната ти захар пада – хапвай често, много често. За закуска зърнените храни ще те ободрят и заситят.

Лятната бременност и силното слънце

Бременните не им е забранено да ходят на море, но все пак слънчевите бани на директно слънце трябва да са ограничени за бременните. Когато не сте били бременна, вероятно слънце, море и пясък е било всичко, което се върти около ваканцията ви. Сега, обаче е различно и макар и слънцето да е най-добрият източник на витамин Д, който е така важен за костната система на бебето ви – прекомерните му ласки са вредни и за вас и за плода в утробата ви. За бременните през лятото разходките по плажа вечер или сутрин са много зареждащи, вместо дискомфортното пържене на плажа.

Слънчевите ласки са полезни, за да усвоите по-добре фолиевата киселина, която трябва да приемате, но повече от час и половина на плажа сутрин и следобед е вредно. Прекаленото излагане на слънце може да доведе до раждане на бебе с ниско тегло, така че имайте предвид от 11 на обяд до 4-5 следобед да сте другаде, но не и на плажа! Дехидратацията, изгарянето от слънце водят до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Докато сте на плажа не се хранете с мазни неща и не пийте газирано. Поемайте много вода, плодове и ако усетите световъртеж потърсете по-дебела сянка.

През лятната бременност е добре да носите дрехи от фини памучни и ленени тъкани със свободни кройки. Винаги, когато излизате си носете вода и го правете сутрин или вечер.

Лятната бременност и спорт

През лятото определено е добре да се движите и спортувате умерено, но все пак внимавайте в жегата и най-вече пийте вода. Спорта, разходките, леките упражнения ще ви помогнат да родите по-лесно, ще намалят времетраенето на родилния процес – но бъдете внимателни с времето, мястото и вида спорт! Най-добрият спорт за бременни безспорно е разходката в парка или плуването. Чрез тях поддържаш оптимално тегло и стимулираш кръвообращението си. В края на бременността, ако се случи тя да е през летния сезон – умората е много голяма. Можете да тонизирате тялото си с леки комплекси аеробика.

Не е добре да спортуваш в най-голямата жега на обяд или следобед. Прави го сутрин или след 6-7 вечерта. При най-малката болка в кръста или краката спри спорта и намали темпото, докато не се консултираш с лекар. Ако спортуваш прекалено активно, кислорода за бебето ти ще бъде по-малко, а това е вредно за него. Защо? Защото докато си бременна произвеждаш повече прогестерон, той повишава телесната ти температура, също както и спорта – следователно имаш засилено кръвообращение и по-малко кислород за плода.

Лятната бременност и хранене

През лятото е горещо и на човек не му се яде, но като че ли бременността те кара да си постоянно гладна в последните месеци. Добре е да хапваш храни богати на фибри, така няма да имаш стомашни проблеми и запек. Също хапвай често, но малки порции. Повече плодове и зеленчуци, повече вода, млечни храни, но е полуфабрикати. Не си позволявай сурови или недопечени меса, те са потенциална опасност от зараза. Хапвай много добре измити зеленчуци и плодове, за да избегнеш риска от листериоза и спонтанен аборт. Знай, че всичко, което хапваш през последните три месеца на бременността – го хапва и бебето ти директно от плацентата. Затова стреми се да му предложиш разнообразни вкусове.

Лятната бременност и забавленията

Може да танцуваш, да излизаш с приятели, да се забавляваш, но винаги умерено, не забравяй, че в теб расте малко човече.

С тези изпитани съвети и практиката им ще направите лятната бременност много по-приятна и лека за вас, затова дерзайте мили бъдещи мами! Сега е време и за статията ни относно най-честите неразположения по време на бременността и това как да се справите с тях.

f | Сподели с приятели