Лятната бременност – как да я направим по-лека и приятна?

Лятната бременност една благословия или проклятие, когато стане въпрос за голямата жега, умората в краката, подуването, постоянната жажда… Бременността през лятото е както всяка друга бременност, през всеки друг сезон – но носи своите положителни и отрицателни страни. Така например можете да се порадвате на хубавото време, на слънцето, на разходките, плажа, басейните, по-леките дрехи.

Лятната бременност как да я направим по-лека и приятна

От друга страна, обаче съществува риска от хипертонии, появата на отоци в краката и разширени вени, постоянна умора от топлината, невъзможност да спите през нощта, риск от инфекции в басейните и морето, ако се къпете… Въобще днес сме тук за вас, за да ви помогнем да направите лятната си бременност повече приятна и лека, отколкото рискова и проблемна! Затова ще ви споделим ценни съвети на мами минали вече през този бурен период от живота си и то през лятото.

Преди това обаче запознайте се и с материала ни за лятното хранително меню на бременните – ще ви даде доста свежи идеи!

Съвети и правила, без които бременните, през лятото не могат

Когато желаната бременност се случи, тя винаги е чудо. В случая няма значение, дали тя е през зимата, пролетта, есента или лятото – но все пак капризите на сезона са важни за здравето на бременната и за това тя да се чувства спокойна и комфортно. Лятото и тази година е чудесно, точно сега е момента да не отлагате повече, а да се погрижите за себе си и здравето си, понеже така ще се погрижите и за бебето си! Определено можете да се наслаждавате на слънцето, но умерено; да лудувате през лятото, но разумно; да хапвате свежи неща, но внимателно; да се движите и спортувате, както и да работите с удоволствие. Вижте, как?

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Лятната бременност и работа

Ако имате лека и безпроблемна бременност, то няма защо да спирате работа, напротив така ще се чувствате по-добре. През лятото, обаче трябва да имате спокоен режим на работа и да се стремите той да е здравословен. Какво ще рече това? Трябва да се храниш здравословно, редовно и леко. Не пропускай нито обяда, нито закуската. Пий повече течности и се прибирай от работа докато не е станало адска жега или трафика е станал непоносим! Винаги е добре да хапваш свежи плодове и зеленчуци поне през няколко часа. Докато си на работа не е добре да се подаваш на изкушението сутрешно или следобедно кафе.

Освен това избягвай колеги, които пушат и замърсяват чистия въздух за теб и бебето ти! Не се излагай на силен стрес или емоции с негативни краски, сега е времето да приемаш всичко с усмивка. За да избегнеш подутите глезени в края на работния ден, ползвай малко столче или постамент, върху които да стъпваш през деня, докато работиш на бюрото си. За да не ти прилошава, понеже кръвната ти захар пада – хапвай често, много често! За закуска зърнените храни ще те ободрят и заситят.

Лятната бременност и силното слънце

Бременните не им е забранено да ходят на море, но все пак слънчевите бани на директно слънце трябва да са ограничени за бременните. Когато не сте били бременна, вероятно слънце, море и пясък е било всичко, което се върти около ваканцията ви. Сега, обаче е различно и макар и слънцето да е най-добрият източник на витамин Д, който е така важен за костната система на бебето ви – прекомерните му ласки са вредни и за вас и за плода в утробата ви. За бременните през лятото разходките по плажа вечер или сутрин са много зареждащи, вместо дискомфортното пържене на плажа.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Слънчевите ласки са полезни, за да усвоите по-добре фолиевата киселина, която трябва да приемате, но повече от час и половина на плажа сутрин и следобед е вредно. Прекаленото излагане на слънце може да доведе до раждане на бебе с ниско тегло, така че имайте предвид от 11 на обяд до 4-5 следобед да сте другаде, но не и на плажа! Дехидратацията, изгарянето от слънце водят до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Докато сте на плажа не се хранете с мазни неща и не пийте газирано. Поемайте много вода, плодове и ако усетите световъртеж потърсете по-дебела сянка.

През лятната бременност е добре да носите дрехи от фини памучни и ленени тъкани със свободни кройки. Винаги, когато излизате си носете вода и го правете сутрин или вечер.

Лятната бременност и спорт

През лятото определено е добре да се движите и спортувате умерено, но все пак внимавайте в жегата и най-вече пийте вода. Спорта, разходките, леките упражнения ще ви помогнат да родите по-лесно, ще намалят времетраенето на родилния процес – но бъдете внимателни с времето, мястото и вида спорт! Най-добрият спорт за бременни безспорно е разходката в парка или плуването. Чрез тях поддържаш оптимално тегло и стимулираш кръвообращението си. В края на бременността, ако се случи тя да е през летния сезон – умората е много голяма. Можете да тонизирате тялото си с леки комплекси аеробика.

Не е добре да спортуваш в най-голямата жега на обяд или следобед. Прави го сутрин или след 6-7 вечерта. При най-малката болка в кръста или краката спри спорта и намали темпото, докато не се консултираш с лекар! Ако спортуваш прекалено активно, кислорода за бебето ти ще бъде по-малко, а това е вредно за него. Защо? Защото докато си бременна произвеждаш повече прогестерон, той повишава телесната ти температура, също както и спорта – следователно имаш засилено кръвообращение и по-малко кислород за плода.

Лятната бременност и хранене

През лятото е горещо и на човек не му се яде, но като че ли бременността те кара да си постоянно гладна в последните месеци. Добре е да хапваш храни богати на фибри, така няма да имаш стомашни проблеми и запек. Също хапвай често, но малки порции. Повече плодове и зеленчуци, повече вода, млечни храни, но е полуфабрикати! Не си позволявай сурови или недопечени меса, те са потенциална опасност от зараза. Хапвай много добре измити зеленчуци и плодове, за да избегнеш риска от листериоза и спонтанен аборт. Знай, че всичко, което хапваш през последните три месеца на бременността – го хапва и бебето ти директно от плацентата. Затова стреми се да му предложиш разнообразни вкусове.

Лятната бременност и забавленията

Може да танцуваш, да излизаш с приятели, да се забавляваш, но винаги умерено, не забравяй, че в теб расте малко човече!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

С тези изпитани съвети и практиката им ще направите лятната бременност много по-приятна и лека за вас, затова дерзайте мили бъдещи мами! Сега е време и за статията ни относно най-честите неразположения по време на бременността и това как да се справите с тях.

| Сподели с приятели