Диагноза „бременност“ – страничните ефекти на най-хубавото преживяване в живота на жената

Диагноза „бременност“ – една от най-прекрасните диагнози, които може да чуе една жена.

Бременност

Какви са обаче страничните ефекти на едни 9 месеца бременност? С какво трябва да се справи и пребори бременната? Как изведнъж огромната отговорност да доведеш на бял свят човешко същество те връхлита неусетно? Какво да очакваш и въобще може ли бегло да се подготвиш за цялото това ЧУДО?

Днес ще си поговорим малко по всички тези въпроси, защото хубавата страна на бременността всички я споделят, но възможните проблеми повечето хора ги спестяват, а една жена трябва да е подготвена най-вече за тях.

Преди да ви споделим малките дискомфорти и странични неразположения по време на 9-те месеца вълшебство в утробата ви – прочетете и статията ни за така досадните крампи по време на бременността и как да се справите с тях? А, сега за чудото на бременеенето…

Диагноза „бременност“ – през какво евентуално можете да преминете докато 9 месеца износвате бебето си

Всяка жена си мисли, че е подготвена да и съобщят „добрата новина“, че е бременна. Да, ама не – както обичаме да казваме и с вестта, че очаквате бебе всичко едва само започва. Веднага няма да осъзнаете, нито колко отговорно е това, нито с каква тежест се нагърбвате. Това не е и необходимо, понеже сигурно много хора щяха да се откажат да имат деца въобще.

Представата за това, какво ви предстой е доста бегла и това е разбираемо, ако това е първата ви рожба. Не знаете от колко неща ще ви се наложи да се откажете, да направите компромис – и все пак за вас започва едно вълшебно пътуване за цял живот по пътя на родителството и неразривната връзка майка-дете.

Като за начало може да бъдете сигурни мили дами, че с диагноза „бременност“ в живота ви вече всичко ще е различно – и за добро, и за лошо. Ще имате периоди на безоблачно щастие и периоди на тъга, стрес, страх и паника от предстоящото раждане. Тялото ви безпощадно ще се променя, докато малкото семенце на живота расте във вас, а вие несъмнено ще преподредите приоритетите си занапред. Отговорността, която жената вече носи, когато чуе заветните думи „бременна сте“ е различна, много по-осъзната и тежка на моменти. Бъдещите майки са едни много красиви, объркани, понякога замислени, претрупани със задължения същества. Те се разкъсват между съпрузите си, семействата си, приятелите и роднините си – но най-важното нещо за тях е вече растящото бебе в утробата им и за това няма две мнения. Всички около бременната са напълно опиянени от мисълта за появата на малкото човече, само тя знае или поне има бегла представа, че тепърва ще се бори с редица предизвикателства и душевни, и физически.

Кои са те? – питате бъдещи мами. Ето ги от първия до последния месец на бременността, специално за вас

Всичко започва с имплантирането на ембриона в матката и съпровождащата го болка и дискомфорт. Вече яйцеклетката и сперматозоида са се срещнали, оплождането е факт, но докато ембриона не се имплантира в матката и не започне да се дели – бременността е под въпрос и всъщност първите няколко месеца за бременната са време на постоянен страх – да не изгуби бебето внезапно.

Имплантирането на ембриона е свързано с доста дискомфорт и болки в яйчниците, но повечето жени го отдават на предстоящият им месечен период, понеже още си нямат и ни най-малка представа, че в тях се случва чудото на живота. От тук нататък е важно, обаче при всяка болка и дискомфорт, да се консултирате с лекаря си, понеже понякога това ще ви спаси от спонтанен аборт.

След имплантацията в матката на плода, започва времето на постоянното сутрешно неразположение, гаденето от най-любимите ви храни, чувството на умора, на подут стомах, на глад понякога, силните позиви за храна, която сте ненавиждали. Нищо и това ще отмине, понеже всичко по време на бременността е една бурна промяна и външна, и вътрешна. С гаденето и неразположението ще се борите в първите три месеца от бременността. На помощ може да призовете свежи плодове и зеленчуци, сок от лимон, запарка от джинджифил и други изпитани средства.

Докато гаденето все пак си има своя край, то киселините по време на бременността, може и да ви тормозят от началото до края. Малко са щастливите мами с диагноза „бременност“ преборили киселините в начална фаза на бременността и забравили за тях оттам насетне. За да облекчите този дискомфорт избягвайте кисели храни, цитрусови плодове и пържени ястия. Чая от джоджен е добър лечител на киселините, както и този от копър. За да спите спокойно, без киселините да ви безпокоят – е добре да използвате по-висока възглавница.

След, като битките с киселините, гаденето и болките от време на време са поведени – време е да прибавите и странните си позиви за храни към цялостната картина. Не се лишавайте от храна, която ви се иска да похапнете, но никога не се тъпчете и не прекалявайте – това е вредно за вас и бебето ви. Навярно започва да ви прималява и от различни миризми – за да се чувствате добре, избягвайте ги, ако е възможно.

С времето ще се появят и досадните болки в кръста, особено в последния триместър, болките в гърба, в гърдите, умората и главоболието. За тях изпитан лек са разходките на чист въздух, честата релаксация с любимо занимание, пиенето на много, ама много вода, носенето на удобни и широки бельо и дрехи. Умората ще преборите с постоянна активност, с оптимален хранителен режим (хапвайте малко, но често) и с позитивно отношение разбира се. Към края на бременността отоците в краката ще ви тормозят, няма да може да се познаете в огледалото, ще страдате от запек и през 5 минути ще пишкате, настроенията ви ще са по пъстри и от дъгата, сънят ще ви убягва.

Спокойно и това ще отмине. За да облекчите уморените си крака – често ги вдигайте на упора и ги изпъвайте напред. Пишкането няма как да избегнете, просто свикнете с мисълта, че занапред поне няколко месеца ще е така. Запека ще преборите донякъде с употребата на ленено семе и добри хранителни навици. За да спите по-добре, спете на една страна. Отдайте се без притеснения на емоциите си и не забравяйте сексът не е табу – стига всичко с бременността ви да е ОК. Повече по въпроса можете да намерите в материала ни за секса по време на бременност.

Непременно кажете СТОП на газираното, кафето и кофеиновите напитки, алкохола и цигарите, лекарствата, екстремните преживявания, вредното хранене и всичко, което е опасно за бебето ви и вас. Диагноза „бременност“ е една от най-тежките в живота на жената, една от най-щастливите и определено си заслужава всички промени, всички дискомфорти, всички лишения и емоции – когато вземете на ръце новороденото си бебе.

Леко бременеене мили дами и приемайте всяко предизвикателство по време на бременността ви с усмивка – тя лекува всичко.

f | Сподели с приятели