Кърменето и състоянието на депресия след отбиването на бебето

Кърменето и състоянието на депресия след отбиването е нещо за което се говори малко или почти не се говори. Напълно обратното, когато говорим за депресията след раждането, за нея се говори доста и има хиляди материали по въпроса.

Кърменето и състоянието на депресия след отбиването на бебето


Препоръчваме ви да прочетете и нашата статия за следродилната депресия – ще ви помогне да се справите с това състояние и най-вече да го разпознаете.

Кърменето реално погледнато е сред най-естествените, най-сплотяващите и най-милите моменти между майката и бебето ѝ. Докато не дойде моментът бебето да бъде отбито след време, кърмачката не осъзнава, колко специално е било самото събитие за нея.

Раздялата с кърменето трябва да става внимателно, по естествен път, без бързане, ултиматуми или нерви. Това е най-добрият път и за двете страни. Обаче бебето рано или късно привиква с новата ситуация, на него не му е нужна повече гърдата на мама за успокоение или сигурност. Какво се случва със самата кърмачка и психиката ѝ обаче? Вижте в следващите редове…

Кърменето и състоянието на депресия след отбиването – какво се случва с мама, как да се справи и кого да потърси за помощ

Ако попитате една кърмачка ще има ли проблем да се раздели с кърменето на бебето? – тя ще ви каже уверено, че това до голяма степен ще облекчи живота ѝ. Но дали е така в действителност? В 100% от случаите – не. Всяка майка си дава сметка колко специален момент е било кърменето на бебето ѝ, чак когато то вече е останало в миналото. Това състояние може да отключи тежки депресивни състояния и до голяма степен отричането важността на кърменето и трудността да се раздели с него за майката е тегоба, която отежнява ситуацията.

Важно е да се отбележи кога се случва отбиването на бебето? – на по-ранен етап в първите месеци от живота на майката, отбиването до голяма степен е свързано с упреци от страна на кърмачката към себе си. Тя се упреква, че не е могла да кърми по-дълго, упреква се за неуспеха си като майка-кърмачка, тревожи се за това, какво ще кажат роднини, приятели, общество. Всичко това жената таи в себе си и в един момент става раздразнителна, затворена в себе си и има нужда от помощ – защото тя е в състояние на депресия, поради невъзможността си да кърми бебето.

Въпреки всичко казано дотук, майките с депресивни състояния, поради липсата на кърмене още в началните месеци след раждането – получават много по-голямо разбиране и подкрепа. Това обаче не може да се каже за една майка изпаднала в депресия, след като е отбила детето си, след три години постоянно кърмене. Повечето майки дори не си признават голямата тъга, която ги обзема и празнината, която зейва в тях, след като са спрели да кърмят. Напротив те видимо са доволни от това, че мъника им вече не търси гърдата и е пораснал. Обаче според повечето специалисти, отбиването на бебето от кърмата е момент, в който майката изпитва свръхтежък емоционален стрес.

Повечето лекари психолози отчитат факта, че депресията след спирането на кърменето за жената е еднаква – независимо дали е кърмила само 3-4 месеца или цели 3 години. На какво се дължи депресията след отбиване? Безспорно на много фактори, но основният от тях е промяната в хормоните на жената. За разлика от следродилната депресия, която е мащабно изследвана и описана, тази след спиране на кърменето е много малко позната и изследвана.

За депресията на кърмачката от чисто физиологична гледна точка е виновна липсата на окситоцин. Докато кърми жената произвежда солидни количества от хормона – наречен хормон на любовта или щастието. Когато спре да кърми нивата на хормона рязко спадат и сякаш от нищото се появява депресия. За нея допринася и осъзнаването на факта, че бебето вече е самостоятелно, това е така да се каже първата фаза на пубертета му – то може да се справя и без постоянната помощ на мама и за първи път реално се откъсва от нея.

Повечето кърмачки рязко осъзнават, че не са били добре подготвени или изобщо не са били подготвени за процеса на отбиването. Бебето им се оказва е било доста по-добре подготвено от тях и самият факт, че то се справя по-лесно и гладко ги тласка към още по-необяснима депресия.

Ако сте майка, която скоро ще отбива бебето си или наскоро го е отбила вече – има ли начин да не изпаднете в тежка депресия? Да, разбира се. Има няколко стъпки към предотвратяването на този душевен дискомфорт и те са: На първо място признаване и осъзнаване на състоянието, силата да споделиш проблема си и да потърсиш специалист, да се стремиш да се храниш оптимално и да живееш динамично, да се запознаеш с алтернативните терапии, да не се обвиняваш и най-вече да споделиш всичко това с партньора си.

Чисто и просто промяната в хормоните си е промяна в хормоните – но мозъкът ти сигнализира да започнеш да възстановяваш равновесието си – можеш да го направиш единствено, ако си признаеш, че си изпаднала в дисбаланс и отбиването до голяма степен е тежко емоционално събитие за теб. В САЩ са регистрирани все повече случаи на жени, споделили депресията си след отбиване със специалист и това е похвална крачка от тяхна страна.

След като си признаеш, че отбиването за теб е проблем, е време да следиш състоянието си. Ако повече от две седмици си в емоционална дупка, нищо не може да приповдигне настроението ти и сякаш живота за теб е спрял – потърси веднага специалист. У нас може да се довериш на специалистите занимаващи се с родилни и следродилни депресивни състояния. Добър начин да пребориш, кърменето и състоянието на депресия след отбиването, е да се движиш по-активно. Това ще повиши нивата на ендорфин в тялото ти, а те от своя страна ще ти помогнат да се пребориш с депресията.

След спирането на кърменето е добре да промениш и хранителните си навици. Спри до голяма степен приема на въглехидрати и заложи на храни богати на Омега 3 мастни киселини. Ако е нужно консултирай се със специалист, който да ти изпише допълнителен прием на минерали спомагащи овладяването на депресията. Много кърмачки спрели кърменето се чувстват по-добре, като се отдадат на иглотерапия, СПА процедури, акупресура и акупунктура, йога.

Важно е споделиш депресията си и чувството за празнота с партньора си, той няма как да отгатне чувствата ти на тъга и източника им. Така ще заздравиш връзката си с него и детето ви – семействата решават проблемите си заедно. В крайна сметка – усмихвай се. Бебето ти е вече самостоятелен човек, но никога няма да скъса силната си връзка с теб – просто тя ще премине на едно ново и вълнуващо равнище.

Сега е време да прочетеш статията ни за това, как се случва самото отбиване и да действаш. Живота е движение и ти винаги ще си останеш майка за детето си, независимо от промените в отношенията ти с него.

f | Сподели с приятели