Да влезем във форма след раждането – упражнения, физическа активност и още…

Да влезем във форма след раждането – мисия, която всяка родилка си поставя, след като вече бебето ѝ се е появило на бял свят. Естествено е за една жена след бременността да желае възвръщане на предишната си форма.

Да влезем във форма след раждането

Как може да си върнете старите килограми, да стегнете мускулатурата на матката, корема и цялото си тяло – след 9-те месеца бременност? Това ще ви споделим днес.

Кои упражнения са подходящи след като родите и кога е добре да започнете практикуването им? Дали физическата активност, след като родите, има връзка с процеса на кърмене? Колко да тренирате и кога не бива да го правите.

Всичко това в следващите редове. Преди това се запознайте и със статията ни за така важните упражнения на Кегел по време на бременността и след нея. А сега да влезем във форма след раждането заедно!

Да влезем във форма след раждането – как се започва, какво трябва да знаете, пречи ли на кърменето и още…

Започвайки да разсъждаваме по темата за упражненията след самото раждане, на първо място можем да установим, че това е уникално полезен начин не само да влезете в „предишната си кожа“, но и да се отърсите от психическите си колебания и да се разсеете от монотонното ежедневие.

За да започнете е добре на първо място да помислите по въпроса. Задайте си въпросите – защо е толкова полезно да спортувате след раждането, как това ви мотивира, като родител вече? Нормално е, родили сте преди месец да речем, упражненията са последното нещо, за което се сещате. Ежедневието ви е изпъстрено с интервали от постоянно кърмене, приспиване, къпане и отново същият режим.

И все пак упражненията са много полезни за физическото ви и психическо здраве забележете, след раждането! За да имате успех с упражненията трябва да сте силно мотивирани, да спазвате ежедневен режим не само на активност, но и на хранене. Влизането във форма не е никак невъзможно, когато гледате невръстното си бебе – иска се единствено силна мотивация. Къде ще я намерите зависи от вас, затова помислете по въпроса. И все пак, ето малко мотивация и от наша страна. Редовното практикуване на упражнения след раждането насърчава значително загубата на килограми. Комбинирани със здравословен режим на хранене, който ви е необходим и за кърменето, да влезете в предишните си дрехи ще стане бързо.

Освен това с упражненията няма само да влезем във форма след раждането – ще подобрим работата на сърцето си, ще усилим коремната мускулатура и маточната, която е била силно разтегната. Ще върнем тонуса на тялото, ще повишим енергията си, за да се справяме с грижите по бебето и не на последно място ще подобрим настроението си.

Упражненията ще ви помогнат да преборите стреса, след родилната депресия и най-вече да се наслаждавате на моментите с новия член в семейството. Макар и малко несериозно да звучи, когато мама прави упражнения, тя възпитава от ранните му години бебето да осъзнава важността на спорта. Ако продължите в този дух и занапред, то детето ви несъмнено ще расте здраво, усмихнато и спортуващо.

Когато много родили жени си зададат въпроса – влияят ли упражненията ми след раждането на кърмата? Променя ли се нейния състав, количеството, вкуса? Отговора на специалистите е следния. Ако практикувате усилена физическа активност, която така или иначе след раждането не се препоръчва, кърмата ви ще стане по-кисела на вкус. Това е поради усиленото производство на млечна киселина. Но ако практикувате умерени форми на физическа дейност и упражнения – то кърмата ви няма да намалее, да промени състава си или да стане по-кисела.

В началото на физическата ви дейност не е препоръчително да кърмите бебето непосредствено преди или след упражненията. Когато вече сте тренирали повече от 4 или 5 месеца, самите упражнения нямат вече голям ефект върху кърмата и няма значение, дали кърмите след спортуване.

Да влезем във форма след раждането – кога е добре да стартираме, какви цели да си поставим и дали има причини да не го правим?

Когато говорим за време, удачно е родилката да се запита – кога мога да започна да правя упражнения след раждането? Тук мненията са разнопосочни. Някои специалисти казват, че е добре да се изчака поне месец и половина след раждането, за да се започнат упражнения. Други споделят мнението, че ако родилката е родила по естествен път и то без усложнения. Чувства се добре. Може да започне упражнения и по-рано. Да речем седмица или две след самото раждане.

Когато бебето е родено чрез Цезарово сечение или естественото раждане е било тежко и със усложнения – добре е да направите консултация с лекаря си по отношение на това кога да започнете да спортувате леко.

Относно целите на вашите упражнения, главната е да влезем във форма след раждането. И все пак не бързайте, не се пресилвайте и бъдете умерени. Препоръчително е да спортувате най-много до два часа на седмица и то умерено. Важно е ежедневно да правите леки упражнения и с времето постепенно да ги усложнявате. Започвате от 5 минути на ден и можете в последствие да достигнете до 15 или 20 минути дори.

Много е важно да пиете много вода докато тренирате и да загрявате преди самата тренировка. Почувствате ли болка, замайване, дискомфорт спрете да тренирате за кратко. Добре е да носите поддържащ сутиен и да използвате подложки, иначе кърмата ви ще протече по време на тренировката. Възползвайте се от нашето предложение за поддържащ сутиен за кърмачки, изцяло памучен с широк колан и недразнещ кожата.

В началото започнете с упражнения, като по-дълги разходки, разбира се упражнения за таза и матката на Кегел също.

Упражнения не е добре да правите след раждането, когато усложненията ви са били големи. Изчакайте тялото да се възстанови поне няколко месеца и тогава започнете. За по-голяма мотивация включете бебето в активността ви. Може да ходите бързо или да тичате леко с количката навън. Да поставяте бебето добре осигурено до вас на пода, докато тренирате. Комбинирайте се с други майки, като вас. Стремете се да се мотивирате ежедневно и несъмнено ще успеете.

Сега прочетете и материала ни за раждането и момента на първия цикъл след него – също ще ви е полезен.

f | Сподели с приятели