Оформяне на тазобедрената става при бебето – какво е добре да знаем

Оформяне на тазобедрената става при бебето – защо е важно това и какви може да са последствията от неправилно оформени тазобедрени стави? Навярно като родител на бебе не сте се замисляли по този въпрос, освен ако не сте се сблъскали с него.

дисплазия на тазобедрената става

Съществува заболяване при бебетата наречено Дисплазия на тазобедрената става. При него самата става не се оформя добре или по скоро оформянето ѝ е неправилно. В този материал ще ви разкажем малко повече за тази често срещана болест при малките бебета и за лечението ѝ, защото такова определено има.

Преди това прочетете статията ни на тема липса на кърма, ако изпитвате известни затруднения с кърменето.

Кога се оформя тазобедрената става и как да помогнем като родители за доброто и оформяне

На първо място е добре да кажем още в началото на материала, че Дисплазията е напълно лечимо състояние. Стига да се диагностицира, обаче в първите три месеца от развитието на бебето. Методът на лечение не е сложен. Той представлява носенето на специално оформени за целта анатомични каишки или своеобразни гащи. Те помагат на податливата все още на промяна става да се фиксира по правилния начин.

Неправилната формация на тазобедрената става се среща много често в България и лечението на диагностицираните навреме случаи е напълно успешно. Ако обаче Дисплазията не се установи навреме, то лечението ѝ е невъзможно. Единствено по оперативен път ставата може да бъде коригирана, като резултатите по-често са спорни.

Много е важно още преди да навърши 3 месеца всяко бебе да бъде заведено при специалист ортопед, който да го прегледа на ехограф и да установи правилно ли се развиват тазобедрените му стави. Ако има проблем да се назначи навременно лечение, защото дори операцията често пъти за корекция на ставата – оставя едно накуцване и дискомфорт за цял живот.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Навярно се питате кога точно се оформя тазобедрената става на бебето? Това става още докато сте бременни и бебето расте в утробата. Напълно оформена може да се каже, че е ставата когато бебето ви навърши 2 месеца. Тогава може да се установи дали има проблем в позицията ѝ или не. Самото оформяне в най-голяма степен зависи от позицията на крачетата на бебето вътре в утробата и първият месец извън нея след раждането.

Ако бебето в утробата ви преди раждането е разположено седалищно, вероятността да развие Дисплазия на тазобедрените стави е голяма. Най-благоприятната поза за бебето в утробата и първият месец от развитието му е поза „жаба“. Тоест така характерната за новородени поза на присвити в коленете крака и ориентирани навън.

Тук е и времето да развенчаем един мит от миналото. Става въпрос за повиването на бебето след раждането. Според старите баби това се прави много стегнато с изпънати крачета надолу. Така обаче тазобедрената става се оформя в неестествена позиция и поради тази причина у нас допреди няколко години – новородените са били с Дисплазия на ставите над 50% от случаите. Затова новородените днес се оставят в естествената си поза от утробата и не се повиват по неестествен за тях начин. Така аномалии на ставите се получават в много по-малък процент от преди.

За да помогнем на бебето си да бъде с добре оформени тазобедрени стави е нужно да го обличаме в свободни дрехи. Така краката му ще застават в естествената си разкрачена позиция и ставата ще влезе на мястото си.

Памперсите, дори и да не ви се вярва, доста спомагат процеса за доброто оформяне на ставата. Върху тях обуването на свободни ританки е достатъчно. Носейки бебето е добре да го държите под дупето и краката му да са разкрачени с коленете навън. Не е нужно да нагласяте краката на бебето, то си застава инстинктивно в разкрачена позиция.

Не бива да поставяте до 3 месеца бебето в кенгуру, понеже там крачетата му не могат да застанат достатъчно отворени навън.

Какво предразполага бебетата към Дисплазия, как и кога състоянието се диагностицира и какво е лечението

Като цяло погрешно оформени тазобедрени стави могат да се открият при абсолютно всяко новородено. Но има групи бебета предразположени в по-голяма степен към явлението. Така например при родители, които са имали Дисплазия или Луксация на тазобедрената става, бебето може да я има в голям процент.

Освен това когато брат или сестра на бебето са имали подобен проблем или са с прекалено гъвкави стави – бебето може да получи Дисплазия. Първородните деца страдат в по-голяма степен от състоянието, за разлика от братята и сестрите си. Защо? Защото майката при първо раждане има по-стегната маточна мускулатура. Според проучвания момичетата са много по-предразположени към Дисплазия от момчетата и над 40% от седалищно разположените бебета също.

Първият преглед за диагностика на Дисплазия у бебето се прави още в родилния дом. Ако се установи отклонение от нормалното разположение на ставите се изписват така наречените анатомични гащи. Те целят позицията на бебето да е максимално разкрачена и с коленете навън, за да се оформят правилно тазобедрените стави. Обикновено, когато отклоненията са малки лекарите не назначават веднага лечение. Това се прави след повторно наблюдение, когато бебето е вече на месец и тазобедрената става не се е наместила от само себе си.

Най-доброто решение е, когато бебето ви навърши месец, педиатърът му да даде направление за ортопед, който ще установи дали тазобедрените стави са се фиксирали правилно. След диагностика на Дисплазия у бебето, установена до 3 месечна възраст, се изписват анатомични гащи или каишки на Павлик. По-леките отклонения се лекуват с гащичките, докато по-големите с каишките.

Сега е време да прочетете и полезната ни статия за бебето – кога пълзи, кога се обръща, лази, сяда и ходи.

f | Сподели с приятели