Какви изследвания се правят през първите месеци от живота на бебето?

Първите месеци от живота на бебето са тревожни за всяка майка, особено ако рожбата е първа. Всеки родител се тревожи добре ли се храни бебето, достатъчно ли спи, развитието му нормално ли е и подобен род важни въпроси!

изследвания през първите месеци от живота на бебето

Така при първата консултация с педиатъра, той дава насоки на родителите за гледането на бебчето и най-вече разяснява, какви и колко изследвания ще му се правят в следващите месеци.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Като, че ли най-стряскащи са изследванията за кръв и урина, които се правят около шестия месец на бебето. Това е така, защото в повечето случаи родителите не разбират добре, какво се изследва, какви са нормите и допустимите отклонения от тях и най-вече има ли за какво да се тревожат или не? В статията ще се опитаме да отговорим максимално достъпно на тези въпроси, за да са спокойни всички родители.

Изследване на тазобедрената става от ортопед в първите месеци от живота на бебето

Това изследване се прави обикновено около първия или втория месец от живота на бебето. То трябва да установи дали има вродена луксация на тазобедрената става при бебето. Педиатърът дава направление за специалист ортопед и той установява дали е налице явлението или не! По принцип предразположените към това състояние бебета са такива родени седалищно, родените по-рано от датата на термина, недоносените и незрели бебета.

Прочетете още за луксацията при новородени – ще ви бъде полезно.

Изследвания на кръв и урина на шест месечна възраст и на година в последствие

Първите месеци от живота на бебето са свързани с бурно развитие и растеж. Затова достигайки възрастта от шест месеца педиатъра назначава лабораторни изследвания за кръв и урина. Тези изследвания касаят здрави и доносени деца, които не са имали проблеми при раждането или усложнения. Децата с вродени аномалии, инфекции, родените преждевременно, прекаралите жълтеница и други състояния се подлагат на по-чести и специфични изследвания!

Кръвните изследвания се касаят за пълна кръвна картина (ПКК) и диференциално броене. Взема се и урина, която се изследва. Относно кръвната картина има стандартен пакет изследвания. Педиатъра следи и назначава изследванията на бебето, но като цяло се следят няколко основни показателя. Основно отклоненията от нормите в малки количества може да се дължат на анемия. Тоест липса на желязо в организма на малчугана. Това може да се дължи на не адаптирал се още към бързи темпове на производство костен мозък. Постепенно той се активизира и започва по усилено да произвежда хемоглобин и кръвни клетки.

Основни показатели за кръв

Тези основни показатели са няколко и включват хемоглобин, левкоцити, тромбоцити, утайка и диференциално броене. Основно хемоглобина служи за пренасяне на кислорода до тъканите, като основна съставка на еритроцитите. Ниските му нива може да се дължат на анемия.

Следи се и за съотношението на червените кръвни клетки към обема на цялата кръв. Обикновено този показател е нарушен при обезводняване, анемия или нарушен електролитен баланс. Относно показанията за левкоцитите, при новороденото те са много повече. След това се нормализират, но лесно се променят при инфекциозни заболявания, прием на антибиотик и понякога тревожат напразно родителите. Все пак е важно да се установи причината за промяната им, защото с тях се свързват и сериозни заболявания! Те служат, като защита на организма.

Повишения показател на утайката сочи налична инфекция в организма и е свързан с редица различни състояния.

Първите месеци от живота на бебето са свързани с бурен растеж и промяна, затова и показателите на кръвните изследвания се менят по-често. Трябва да се отбележи, че бебето има различни показатели и граници от тези на възрастния, затова най-доброто решения да се разчетат изследванията е да ги занесете на следящият бебето ви педиатър! Така реално ще разберете, какво става и няма да се тревожите от малките отклонения.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ако вземем за пример хемоглобина, то хемоглобин със стойност 110 е нормален за бебе на месец, но при новороденото е признак на анемия. Новороденото трябва да има хемоглобин около 160. Анемията може да се дължи на анемия при бременната преди да роди, нерационалното ѝ хранене, кръвоизливи или отлепяне на плацентата и други състояния. В някой случаи на анемия при новородено се налага вливане на кръв.

Почетете още за анемията при бебета – ще ви бъде полезно.

Изследвания на урината

Урината основно е показател за налични бактериални инфекции или проблеми с бъбреците най-вече. Ако има отклонения от нормите на показателите, то педиатъра ще забележи и при нужда ще ви изпрати към специалист по детска нефрология, тоест да се проверят функциите на бъбреците при бебето.

Други рутинни изследвания в първите месеци от живота на бебето

Още в първите дни от живота на бебето, около 5-я до 8-я му ден се прави тест за специфични заболявания. Той представлява вземане на кръв от петата и целите му са за профилактика. Тест за слуха на бебето се прави до края на първия му месец. Той цели да установи някакви евентуални увреждания в слуха на детето и превенцията им, както и последващото им лечение, ако се налага. През шестата до осма седмица от първите месеци от живота на бебето ви ще му бъдат направени профилактични тестове на сърцето, зрението, обиколката на главата, ръста и теглото, както и моториката на крайниците.

Първите месеци от живота на бебето са пряко свързани с растеж, развитие и тревоги от страна на родителите. Стига да спазвате предписанията на педиатъра и да водите редовно бебето си на консултации, то проблеми не би трябвало да има, нито с развитието, нито с растежа. Не забравяйте винаги преди да се тревожите, да се консултирате със специалист, защото в повечето случаи тревогите ни се оказват напразни, слава богу!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели