Как протича едно нормално раждане в родилното

Бременните мами на път към родилното, в пред родилно броене преди раждането, се вълнуват неимоверно много от това какво ги очаква, ако раждат за първи път.

Как протича едно нормално раждане в родилното

Затова ще се постараем да ви запознаем стъпка по стъпка с протичането на едно естествено раждане и какво евентуално ви очаква в родилния дом – по време на самото раждане и след него.

Родилката и предстоящият и път към родилното

Като цяло добре е една бременна да се насочи да ражда в АГ отделението на болница, където акушер-гинеколог е проследявал цялостната и бременност. Така цялата документация по въпроса за самото раждане ще бъде изготвена от него и предадена на израждащият я екип.

Ако тя обаче е била следена в ДКЦ например е добре поне месец преди термина да се види с акушер-гинеколози от избраната от нея болница и да им представи всички изследвания направени до момента, както и документации.

Освен това така родилката ще си осигури преглед именно в болницата, където ще ражда, който ще включва ултразвук и всяко нейно притеснение или заболяване ще бъде отразено в картона ѝ. За да постъпи една родилка в родилна зала са нужни обменна карта и направление за раждане, защото здравната каса поема нормалното раждане.

Тези два документа се издават от наблюдаващият бременната акушер-гинеколог. Освен това в зависимост дали постъпвате в родилна или пред родилна зала, задължителни за попълване са и два информационни документа. Често пъти те се попълват от сестрите в акушер-гинекологичните отделения, като родилката дава информацията. Единият документ е Протокол за информационно съгласие – той цели да информира родилката за евентуални леки интервенции по зашиване след естествено раждане.

Вторият документ е Протокол за преданестезиологична консултация. В него се записва информация за евентуални заболявания на бременната, както и тя дава съгласието си за евентуална операция под локална или цялостна упойка. Дава се съгласие и за преливане на кръв.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Когато околоплодните води се спукат или контракциите на родилката са на всеки 4 минути, като продължават около минута, то тя трябва да се насочи към родилното отделение. Там тя се приема от екипа за израждане на смяна и той я настанява в пред родилна зала. В тази зала лекари и сестри постоянно наблюдават разкритието на родилката и правят мониторинг на сърдечните тонове на бебето. Така е нормално да се прави и ако не го правят, когато постъпите в това отделение, го изискайте.

Не забравяйте да носите лична карта, обменна карта и направление за раждане, когато тръгнете към родилното.

Относно багажа за родилното, то той е добре да се стегне когато влезете в деветия месец. Какво ще включва той е въпрос на политика на болницата, но винаги ще са ви нужни поне две нощници за кърмене. Възползвайте се от нашето предложение за нощница за кърмене на цена от 15лв. Стандартно трябва да носите принадлежности за себе си и за новороденото, като дори и да забравите нещо, не е фатално таткото ще ви го донесе. Все пак раждането не е лесна работа и може в бързината нещо да сте пропуснали.

Самото раждане в родилното отделение

Като цяло самото естествено раждане се извършва под контрола на двама акушер-гинеколози. Един наблюдаващ и един израждащ. Освен тях има екип от акушерки, анестезиолог, неонатолог и санитарки. Родилката се въвежда в родилно след поява на пълно разкритие и силни и чести контракции.

След като роди тя остава заедно с бебето си в родилна зала под наблюдения за два часа, след което се премества в Родилно отделение. При едно нормално раждане, родилката и бебето и остават в Родилното на болницата за поне 3 дни.

Първият етап от раждането е най-бавен. При него се започва от чести и болезнени контракции, особено за майките раждащи за първи път, при разкритие от 2, 3 сантиметра. Когато разкритието стигне поне 10 сантиметра започва фактическото раждане. Докато трае този процес, родилката е активно наблюдавана и информирана за процеса.

Ако акушер-гинекологът установи, че слузестата запушалка е изпаднала и контракциите са на всеки 5 минути, то срещата с бебчето не е далеч. За родилките раждащи първа рожба този първи етап може да продължи и над 14 часа. Ако раждате второ или пък трето дете, той е значително по-кратък, но винаги има и изключения.

Вторият етап е същинското раждане. Той е значително по-кратък, като максимум се определя в рамките на до 3 часа за естествено раждане. Той започва от цялостното разкритие на матката и завършва с появата на малкото ви съкровище. Тук контракциите са силни и мощни, те са придружени с нуждата да напъвате. Вече раждалите мами знаят много добре кога да напъват, но тези раждащи за първи път са напътствани от акушерката и гинеколога.

При раждането на бебето, то се почиства от слузните секрети, срязва се пъпната му връв и то се облича от акушерките. Разбира се, чувате и първия му плач, който ще разтупти сърцето ви. Преди да се облече бебчето в повечето родилни зали се дава на майка си за първият им непосредствен контакт.

Важно е да сте информирани и за обезболяването по време на раждане. Може да избирате епидурална упойка, като предварително сте я заявили. Тя се поставя в гръбначния стълб и се прави, когато разкритието е поне над 6 сантиметра и същинското раждане е налице. Тя не намалява контракциите, а просто болката от тях не се усеща.

Последния трети етап в родилна зала е свързан с изхвърлянето на плацентата и зашиване на разкъсвания, ако има такива. След два часа след раждане в родилна зала, мама и бебче са транспортират в Родилно отделение.

В Родилно отделение се прави ежедневен преглед на родилката и бебето. Тя се съветва как да го кърми, къпе и облича. Сестрите се грижат за тоалета и почистването на шевовете на родилката, ако има такива. Именно тук се правят и първите две ваксини на новороденото – за хепатит В през първите 24 часа, за БЦЖ през първите 48 часа. На 72-я час се взима и кръв от бебето за изследване, посещава го и педиатър.

И така, ако всичко е наред след 3 дни майката и бебето се прибират вкъщи, за да открият един нов свят пълен с радост и малко тревоги от време на време.

f | Сподели с приятели