Как протича едно нормално раждане в родилното

Бременните мами на път към родилното, в пред родилно броене преди раждането, се вълнуват неимоверно много от това какво ги очаква, ако раждат за първи път.

Как протича едно нормално раждане в родилното

Затова ще се постараем да ви запознаем стъпка по стъпка с протичането на едно естествено раждане и какво евентуално ви очаква в родилния дом – по време на самото раждане и след него.

Родилката и предстоящият и път към родилното

Като цяло добре е една бременна да се насочи да ражда в АГ отделението на болница, където акушер-гинеколог е проследявал цялостната и бременност. Така цялата документация по въпроса за самото раждане ще бъде изготвена от него и предадена на израждащият я екип.

Ако тя обаче е била следена в ДКЦ например е добре поне месец преди термина да се види с акушер-гинеколози от избраната от нея болница и да им представи всички изследвания направени до момента, както и документации.

Освен това така родилката ще си осигури преглед именно в болницата, където ще ражда, който ще включва ултразвук и всяко нейно притеснение или заболяване ще бъде отразено в картона ѝ. За да постъпи една родилка в родилна зала са нужни обменна карта и направление за раждане, защото здравната каса поема нормалното раждане!

Тези два документа се издават от наблюдаващият бременната акушер-гинеколог. Освен това в зависимост дали постъпвате в родилна или пред родилна зала, задължителни за попълване са и два информационни документа! Често пъти те се попълват от сестрите в акушер-гинекологичните отделения, като родилката дава информацията. Единият документ е Протокол за информационно съгласие – той цели да информира родилката за евентуални леки интервенции по зашиване след естествено раждане.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Вторият документ е Протокол за преданестезиологична консултация. В него се записва информация за евентуални заболявания на бременната, както и тя дава съгласието си за евентуална операция под локална или цялостна упойка. Дава се съгласие и за преливане на кръв.

Когато околоплодните води се спукат или контракциите на родилката са на всеки 4 минути, като продължават около минута, то тя трябва да се насочи към родилното отделение. Там тя се приема от екипа за израждане на смяна и той я настанява в пред родилна зала. В тази зала лекари и сестри постоянно наблюдават разкритието на родилката и правят мониторинг на сърдечните тонове на бебето. Така е нормално да се прави и ако не го правят, когато постъпите в това отделение, го изискайте!

Не забравяйте да носите лична карта, обменна карта и направление за раждане, когато тръгнете към родилното! Относно багажа за родилното, то той е добре да се стегне когато влезете в деветия месец. Какво ще включва той е въпрос на политика на болницата. Стандартно трябва да носите принадлежности за себе си и за новороденото, като дори и да забравите нещо, не е фатално таткото ще ви го донесе. Все пак раждането не е лесна работа и може в бързината нещо да сте пропуснали.

Самото раждане в родилното отделение

Като цяло самото естествено раждане се извършва под контрола на двама акушер-гинеколози. Един наблюдаващ и един израждащ. Освен тях има екип от акушерки, анестезиолог, неонатолог и санитарки. Родилката се въвежда в родилно след поява на пълно разкритие и силни и чести контракции.

След като роди тя остава заедно с бебето си в родилна зала под наблюдения за два часа, след което се премества в Родилно отделение. При едно нормално раждане, родилката и бебето и остават в Родилното на болницата за поне 3 дни.

Първият етап от раждането е най-бавен. При него се започва от чести и болезнени контракции, особено за майките раждащи за първи път, при разкритие от 2, 3 сантиметра. Когато разкритието стигне поне 10 сантиметра започва фактическото раждане. Докато трае този процес, родилката е активно наблюдавана и информирана за процеса.

Ако акушер-гинекологът установи, че слузестата запушалка е изпаднала и контракциите са на всеки 5 минути, то срещата с бебчето не е далеч. За родилките раждащи първа рожба този първи етап може да продължи и над 14 часа. Ако раждате второ или пък трето дете, той е значително по-кратък, но винаги има и изключения!

Вторият етап е същинското раждане. Той е значително по-кратък, като максимум се определя в рамките на до 3 часа за естествено раждане. Той започва от цялостното разкритие на матката и завършва с появата на малкото ви съкровище. Тук контракциите са силни и мощни, те са придружени с нуждата да напъвате. Вече раждалите мами знаят много добре кога да напъват, но тези раждащи за първи път са напътствани от акушерката и гинеколога.

При раждането на бебето, то се почиства от слузните секрети, срязва се пъпната му връв и то се облича от акушерките. Разбира се, чувате и първия му плач, който ще разтупти сърцето ви. Преди да се облече бебчето в повечето родилни зали се дава на майка си за първият им непосредствен контакт.

Важно е да сте информирани и за обезболяването по време на раждане. Може да избирате епидурална упойка, като предварително сте я заявили. Тя се поставя в гръбначния стълб и се прави, когато разкритието е поне над 6 сантиметра и същинското раждане е налице. Тя не намалява контракциите, а просто болката от тях не се усеща!

Последния трети етап в родилна зала е свързан с изхвърлянето на плацентата и зашиване на разкъсвания, ако има такива. След два часа след раждане в родилна зала, мама и бебче са транспортират в Родилно отделение.

В Родилно отделение се прави ежедневен преглед на родилката и бебето. Тя се съветва как да го кърми, къпе и облича. Сестрите се грижат за тоалета и почистването на шевовете на родилката, ако има такива. Именно тук се правят и първите две ваксини на новороденото – за хепатит В през първите 24 часа, за БЦЖ през първите 48 часа. На 72-я час се взима и кръв от бебето за изследване, посещава го и педиатър.

И така, ако всичко е наред след 3 дни майката и бебето се прибират вкъщи, за да открият един нов свят пълен с радост и малко тревоги от време на време.

f | Сподели с приятели